סגור
תלמידים חרדים ב בית ספר חרדי
בית ספר חרדי (ארכיון). הסיכוי שביולי יחול איזשהו שינוי נראה קלוש במיוחד (צילום: עוז מועלם)

החשב הכללי עוד לא מימש את האיום על רשתות החינוך החרדיות

יהלי רוטנברג הציב בפברואר אולטימטום לרשתות החינוך של אגודת ישראל וש"ס להקים חשבות עד 1 במאי או שהחשבת הקיימת תוצא מהרשתות; חודש עבר ולא מסתמן פתרון. באופוזיציה מזהירים מהסדר שיכלול כיסוי חובות הענק של הרשתות 

אף על פי שעבר חודש מאז תום האולטימטום שהגיש החשב הכללי יהלי רוטנברג לרשתות החינוך החרדיות, הוא מעכב את החלטתו על הצעדים שיינקטו להשלטת מינהל תקין ברשתות. רוטנברג הודיע בפברואר שאם לא תוקם חשבות מלאה ברשתות שבה עשרות עובדים בכל אחת משתי הרשתות החינוך העצמאי של אגודת ישראל ובני יוסף של ש"ס עד 1 במאי, הוא יוציא את חשבת האוצר מהרשתות ב־1 ביולי. זאת לאחר שבאוצר הגיעו למסקנה שבהיעדר סמכויות, החשבת אינה מונעת אי־סדרים אלא משמשת עלה תאנה להם. בפועל, אף אחד מהתהליכים לא החל, והסיכוי שביולי יחול איזשהו שינוי נראה קלוש במיוחד.
אחת הסיבות להתמהמהות היא המשך המחלוקת בין החשב הכללי לאגף תקציבים לגבי הפתרון לרשתות. החשב מעוניין להקים בהן חשבויות מסודרות עם לפחות חמישה עובדים בכל רשת שכפופים לחשבת, מה שיקנה לה יותר שליטה. המשמעות הנלווית של פתרון כזה היא המשך האחריות של המדינה לחובות הענק שיצר החינוך העצמאי, שנאמדים ביותר מחצי מיליארד שקל, ואולי גם הסדר שמיטת חובות.
באגף תקציבים סבורים שזהו בזבוז כסף שרק יגדיל את אחריות המדינה לאי־הסדרים שיוצרות רשתות החינוך החרדיות. לשיטתם, הפתרון צריך להיות הוצאת החשבת מהרשתות ולקיחת אחריות מלאה של הרשתות על ניהול התקציב שלהן. על רקע זה הם אינם מוכנים לממן עוד עובדים.
סגן יו"ר הכנסת ח"כ משה "קינלי" טור־פז מיש עתיד פנה לרוטנברג לאחרונה במכתב ובו שאל: "האם הושגו ההסכמות הנדרשות בין החשב הכללי לבין הרשתות? ואם לא הושגו, האם בכוונתך להוציא את חשבת האוצר מהרשתות כפי שהודעת?". טור־פז מזהיר ש"נודע לי כי בחדרי חדרים מתגבש מתווה לסגירת חובות רשתות אלו על חשבון המדינה". הוא דורש למנות מנהל מיוחד שינהל את הרשתות לאור אי־הסדרים החמורים בהן.
אף שמדובר בחינוך פרטי, חוק יסודות התקציב קובע ששתי הרשתות יקבלו תקצוב שווה למוסדות החינוך הממלכתי. בשנת הלימודים הקודמת למדו בחינוך העצמאי כ־120 אלף תלמידים, ובבני יוסף כ־58 אלף. תקציב החינוך העצמאי עומד על 2.3 מיליארד שקל, ושל בני יוסף על 1.2 מיליארד שקל. בתקציב 2024 נכללו 600 מיליון שקל קואליציוניים לתוספות שכר למורים ברשתות. משנות התשעים פועל בחינוך העצמאי חשב מטעם החשב הכללי, ומ־2003 גם בבני יוסף, לצורך "הגברת הבקרה", אבל מתברר שהתוצאה הפוכה.
אי־הסדרים ברשתות החינוך החרדיות נחשפו לאחרונה בעקבות התחקיר של רואה החשבון החוקר עופר אלקלעי, שמימן היזם והאקטיביסט ישראל קרויזר, ובעקבות עתירת עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון לבג"ץ בשל תוספות השכר למורות החרדיות. באמצע פברואר שלח החשב הכללי יהלי רוטנברג מכתב לשר הממונה על החינוך החרדי חיים ביטון מש"ס ובו אולטימטום לשתי הרשתות להקמת מערכת חשבות כספית מסודרת עד 1 במאי - אחרת יוציא את חשבת האוצר מהרשתות.
במכתב רוטנברג מאשים את הרשתות בהוצאת כספים בניגוד לחוק בהיקף של עשרות מילוני שקלים. כמו כן הוא קובע שמערך החשבות הדל ברשתות "מגדיל את הסיכון למעילות". רוטנברג כותב ש"לצערנו, סדרי העבודה ברשתות והמנגנונים הקיימים אינם עומדים בסטנדרטים המקצועיים של אגף החשב הכללי, ויש הטוענים כי נוכחות החשבת ברשתות אף מכשירה התנהלות כספית בלתי תקינה של הרשתות".
לדבריו, "אחריות־העל בנושא ביצוע תקציב השכר בפועל הוטלה על חשבת הרשתות בלי שהועמדו לרשותה הכלים לבצע פיקוח ובקרה ראויים". הוא טוען שהעובדים שכפופים לרשתות ולא לה מפרים את הוראותיה. המדינה אף חשופה לגל התביעות הייצוגיות שהוגשו נגד הרשתות בהיקף של מאות מיליוני שקלים בשל אי־תשלום שכר כחוק למורים. הוא מעלה את האפשרות שהבעיות נוצרו כתוצאה ממשחק של הרשתות בתקציבים בין מוסדות.