ביקורת על הפיצוי לנפגעי 7 באוקטובר: "רוצים לקנות אותנו בנזיד עדשים"
ביקורת על הפיצוי לנפגעי 7 באוקטובר: "רוצים לקנות אותנו בנזיד עדשים"
ועדת העבודה והרווחה החלה לדון בהסכם הפיצוי לאנשים שנפגעו באירועי 7 באוקטובר. האוצר הקציב רק מיליארד שקל והכניס המוני אוכלוסיות להסכם. ארגון נפגעי פעולות איבה: "זהו הסדר רע שלא נותן מענה"
ביקורת קשה נמתחה אתמול בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת על הסכם הפיצוי לנפגעי מחדל 7 באוקטובר - תושבי עוטף עזה ואופקים, משפחות שכולות ומשפחות חטופים.
ההסכם בין האוצר לביטוח לאומי אמור לתת מענה לצרכים של מי שאינם נפגעים ישירים ולא הפכו לנכים ולמנוע גל תביעות המוני, אבל מחמיץ את שתי המטרות. סכומי הפיצוי הזעומים נעים בין אלפי שקלים לעשרות אלפי שקלים בלבד לאדם, ולכן ההסכם אינו נותן מענה לנפגעים והוא מבטיח גל תביעות.
הוועדה תמשיך בדיונים בשבוע הבא אך לא נראה שיהיה שינוי מהותי של ההסכם.
הסיבה לכך שההסכם אינו טוב היא שבמקום להתאים את סכומי הסיוע לצרכים החליט האוצר לחלק רק מיליארד שקל. בנוסף לכך, לתקציב הוכנסו גם תושבי אופקים במקום לתת להם תקציב נפרד.
מדובר בסיוע ופיצוי למי שאינם פונים למסלול הכרה בנכות. הסיוע יינתן בשלושה מסלולים: אדם שהוא תושב או ששהה ב־7 באוקטובר באחד היישובים המסווגים בדרגה 3, דוגמת ניר עוז, כפר עזה ונתיב העשרה, או באחת המסיבות שהוכרו, יקבל מענק של 28,720 שקל (5,744 שקל לקטין), וכן סל שיקום בשווי של 30,000 שקל.
אדם שהוא תושב או ששהה ב־7 באוקטובר באחד היישובים המסווגים בדרגה 2, דוגמת אופקים, שדרות, מפלסים ופרי גן, יקבל מענק של 14,360 שקל (2,872 שקל לקטין), וכן סל טיפול ושיקום בשווי של 7,300 שקל.
מי שהוא תושב או ששהה ב־7 באוקטובר באחד היישובים המסווגים בדרגה 1, דוגמת זיקים, ניר עם ויד מרדכי יקבל מענק של 7,180 שקל (1,436 שקל לקטין).
ביקורת נמתחת על כך שמי שיגיש תביעת נכות נפרדת, יישללו ממנו 60% מהפיצויים. "זו גזרה שאי אפשר לעמוד בה", אמרה ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד.
עו"ד רותי פרמינגר מארגון נפגעי פעולות איבה אמרה בוועדה: "כבר לפני חודשים התרענו שמדובר בהסדר רע שלא נותן מענה. לקחו המוני אנשים והכניסו את כולם ובסוף אף אחד לא מקבל כלום. הכסף הזה ירד לטימיון כי הוא טיפה בים. רצו לעשות טוב אבל עשו רע".
שמעון בוסיקלה, אביו של ירדן בוסקילה שנרצח בנובה, אמר: "קשה לי מאוד לראות את הוויכוח ואת הדיונים מי בפנים ומי לא. כל אחד צריך לקבל את המענה. הטעות הגדולה היא שחילקו מיליארד שקל ולא בחנו את הצרכים ומצאו פתרון מעמיק. לנו אין כוח למשא ומתן".
אריאל שניר, אביו של איתן שניר שנרצח ב־7 באוקטובר, אמר: "אם אתם חושבים שבנזיד עדשים הזה אפשר לקנות אותנו – אז לא. אנחנו רוצים עזרה. מדברים פה מגבוה ולא מסתכלים על הנמלים שלמטה. הנמלה הזאת היא אני וכל מי שיושב פה. הזנחתם אותנו. אנחנו גמורים".
אחת הסיבות העיקריות לסכומים הנמוכים של הפיצוי היא ההכללה של תושבי אופקים בהסכם, במקום להעניק להם מעמד נפרד. כך נוצר מצב שתושבי אופקים לא מקבלים תשובה הולמת וגם לא הנפגעים אחרים.
ח"כ אלמוג כהן, תושב אופקים שלחץ להכללתה בהסכם, אמר: "באתי לוודא שכל תושבי אופקים יקבלו מענה. במצב הקיים אנחנו כאילו נענשים על זה שהצלחנו להדוף ולתחום אותם לשכונה אחת. היינו צריכים לתת להם להגיע לכל השכונות?"
עו"ד רינת מסד סמולניק, היועצת המשפטית של עיריית אופקים הסבירה: "אחרי 7 באוקטובר רוב תושבי שדרות הוכרו באופן כמעט אוטומטי כנפגעי פעולות איבה. מדובר בכ־30,000 תושבים שקיבלו בין היתר קיבלו מענק של 14,000 שקל. אצלנו הוכרו בשלב הראשון רק אלפים בודדים. יש פה אפליה ברורה".