אחרי שנתיים של עיכובים: ישראל בדרך לעבור לגזי קירור ירוקים
אחרי שנתיים של עיכובים: ישראל בדרך לעבור לגזי קירור ירוקים
הצעת החוק, שאושרה בוועדת העבודה והרווחה, מגדירה את אופן הפיקוח על העוסקים במערכות הקירור וכן הפרות בגינן יוטלו עיצומים כספיים, לרבות ביחס למי שיעסוק ללא הרישיון הנדרש
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (יום ד׳) לקריאה שנייה ושלישית את חוק אסדרת העיסוק במערכות הקירור ומיזוג האוויר, מה שיאפשר מעבר של ישראל מגזי קירור מזהמים לגזי קירור ירוקים, בדומה למגמה המתרחשת במדינות המפותחות. הוועדה השלימה את העבודה על החוק לאחר יותר משנתיים שבהן עיכב יו״ר הוועדה, ח״כ ישראל אייכלר, את קידום החוק. את ישיבת הוועדה ניהל היום ח״כ אלמוג כהן.
הצעת החוק, שאושרה ותכנס לתוקפה לאחר קריאה שנייה ושלישית, מגדירה את אופן הפיקוח על העוסקים במקצוע וכן הפרות בגינן יוטלו עיצומים כספיים, לרבות ביחס למי שיעסוק ללא הרישיון הנדרש. אדם שיבצע עבודה במערכת קירור או מיזוג אוויר ללא רישיון לאחר כניסת החוק לתוקף - יהיה חשוף לעיצומים כספיים בגובה של עד 20,000 שקל, זאת החל ממועד פרסם תקנות שיאפשרו הפחתה של הסכומים הנקובים בחוק, בהתאם לנסיבות המקרה. ההצעה עברה בשיתוף פעולה עם הייעוץ המשפטי של ועדת העבודה והרווחה, הנהלת הוועדה, משרד הכלכלה, משרד המשפטים, המשרד להגנת הסביבה ורשות הכבאות וההצלה.
גזי הקירור המזהמים שצריך להפחית הם גזי חממה עוצמתיים ממשפחת ה-HFC, אשר קילוגרם שלהם שווה בהשפעתו על האקלים לכ-2 טונות של פחמן דו חמצני. כמעט כל מדינות העולם, למעט ישראל ומספר מדינות מתפתחות בעיקר באפריקה, נמצאות בעיצומו של מעבר הדרגתי לגזי קירור ירוקים בהתאם להסכם גלובלי הנקרא תיקון קיגאלי לפרוטוקול מונטריאול. בתיקון קיגאלי נקבע כי מדינה שלא תיישם את ההסכם עד סוף 2032 ותפחית 70% בצריכת הגזים המזהמים הללו, לא תוכל יותר לסחור בגזים אלו עם שאר העולם. לכן, ישראל חייבת ליישם את תיקון קיגאלי כדי להימנע ממצב קטסטרופלי ומסכן חיים, שבו אין מספיק גז לתחזוקת מערכות מיזוג וקירור, שכן ישראל לא מייצרת את הגז שיוצא משימוש בעולם – ולא יוותרו לה מקורות לרכוש אותו מהם.
כבר בימים אלו, מפחיתות מדינות העולם בהדרגה את הייצור והשימוש בגזים המזהמים, וכך הם הופכים להיות יקרים יותר ומוגבלים לרכישה בשווקים. העיכובים עלולים לעלות לישראל ביוקר: מבחינה מעמיקה שביצע המשרד להגנת הסביבה בהובלת ד"ר נעמה ולד וד"ר גיל פרואקטור, בסיוע חברת אקוטריידרס, עולה, כי הנזק למשק מעיכוב ביישום תוכנית משקית מקיפה להפחתה בצריכת גזי הקירור המזהמים מוערך בכ-40 מיליארד שקל במצטבר עד 2040. על אף שמדובר בעלות עצומה, זהו תחשיב זהיר ושמרני אשר כולל רק את העלויות הנובעות מהקדמת השקעות בהחלפת מערכות קירור ומיזוג המבוססות על הגזים הישנים ואשר יפסיקו לעבוד עקב מחסור בגזי HFC.
גזי הקירור הירוקים נחשבים לדליקים יותר, ולכן יש להסדיר את העיסוק בהם – ולוודא שטכנאי המזגנים יעברו הכשרה מתאימה. לכן, מטרת החוק היא לאסדר את העיסוק במקצועות הקירור ומיזוג האוויר על מנת לשמור על בטיחות הציבור, בטיחות העוסקים במקצוע והסביבה. עם היתרונות של הפחתת השימוש בגזי החממה הישנים, עולים גם סיכונים חדשים, שכן הקררים החדשים הינם דליקים, ובחלקם נפיצים ורעילים. כעת הנושא יוסדר על ידי האגף הבכיר לאסדרת עיסוקים במשרד העבודה, באופן שיבטיח שהטיפול, תהליכי ההתקנה והתחזוקה יבוצעו על ידי אנשי שירות מקצועיים שקיבלו הכשרה והסמכה מתאימה הן לעיסוק בגזי הקרר החדשים והן להתקנת המוצרים. מודל אסדרת העיסוק שאומץ בישראל דומה למודל האוסטרלי. יודגש כי ככלל קיימת אסדרה של העיסוק בקררים בארה״ב ובאירופה.
החוק קובע את התנאים למתן רישיון מורשה מערכות קירור ומיזוג אוויר, שיחודש כל חמש שנים, בכפוף להשתלמות, על מנת לשמור על כשירותם של העוסקים. מבקש הרישיון יצטרך לעמוד בדרישות ההכשרה אשר תכלול שילוב של לימודים עיוניים ומעשיים ייעודיים ובחינות. ההכשרה שתקבע תהיה בהתאם לסוגי הרישיונות השונים ותוך התחשבות בניסיון והכשרה קודמת. משכה ינוע בין 34 שעות לבעלי הכשרה קודמת לבין 288 (דרג 1) שעות עבור מי שלראשונה יעסוק בתחום התקנת מזגנים.
ח״כ אייכלר העדיף לבלום בשנתיים החולפות את קידומו המהיר החוק, והאשים את התנועה הירוקה העולמית במגמת המעבר – בו הוא טען שאין צורך. הוא אף ניסה לאלץ שינוי משמעותי: הצמדה של חיישן שלא קיים בעולם וטרם הומצא למזגנים וקררים, במטרה לזהות דליפות. לבסוף, כשכל הגורמים המקצועיים הבהירו שמדובר בנושא בלתי אפשרי, ויתר.
שר העבודה יואב בן צור אמר היום כי ״מדובר במהלך חשוב שנועד להבטיח כי תהליכי ההתקנה והתחזוקה של מערכות הקירור יבוצעו על ידי אנשי שירות מוסמכים כדי לשמור על בטיחות הציבור. משרד העבודה עמל רבות על אסדרת מקצוע מתקין המזגנים, כדי להגדיל משמעותית את היצע המזגנים בארץ, לצמצם את הריכוזיות בענף ולהשפיע על הורדת מחיר המזגנים לצרכן".