בלעדיחשש ממינויים פוליטיים: רשות החברות מפחיתה רגולציה על מינויי בכירים
בלעדי
חשש ממינויים פוליטיים: רשות החברות מפחיתה רגולציה על מינויי בכירים
רועי כחלון, המנהל החדש של הרשות, החליט להסיר את החובה לאישור הרשות של מינויי פקידים בכירים בחברות ומעביר את הסמכות לדירקטוריונים - דבר שעלול לפתוח פתח להצבת מינויים פוליטיים
המנהל החדש של רשות החברות הממשלתיות רועי כחלון שיגר היום (ד') מכתב אל החברות שבו הודיע כי אין צורך באישורה של הרשות במינויי בכירים בחברות.
על פי גורמים ממשלתיים נראה שיש פה הפחתת רגולציה מחד ומאידך, עולה החשש שהשרים ינצלו את השינוי, על מנת להצניח מינויים פוליטיים לא ראויים לתפקידי מפתח בכירים בחברות.
בהתאם לחוק החברות הממשלתיות ותקנותיו קיימות לרשות סמכויות בנושא גיוס פקידים בכירים בחברות הממשלתיות, ואישור תנאי העסקתם, אשר כוללות בין היתר אישור הנוהל לקביעת תנאי השירות ואופן הבחירה של פקידים בכירים בחברות הממשלתיות, וכן אישור תנאי העסקה שלהם.
כחלון הדגיש כי "כיום קיימת מדיניות לפיה על רשות החברות הממשלתיות לאשר את כל תהליכי האיתור והבחירה של פקידים בכירים בחברות הממשלתיות. לעמדתנו מדיניות זו מייצרת רגולציה עודפת, וכן החלפת תפקידו של דירקטוריון החברה אשר נדרש לפקח על תהליכי העבודה בחברה ולאשר את העסקתם של הפקידים הבכירים. כל אלה מביאים לפגיעה עסקית מהותית בתפקוד החברה.
"לאור זאת החל ממועד זה הרשות לא תאשר את הליכי האיתור והבחירה של פקידים בכירים בחברות הממשלתיות ותשאיר סמכות ואחריות זו להנהלת דירקטוריון החברה בלבד, אשר עליהם לפעול בהתאם לנהלי הרשות, ולהוראות החוק ולפי כל דין. יובהר כי אין באמור כדי לגרוע מההוראות באשר ליועץ המשפטי או כל הוראה פרטנית אחרת".
כחלון הדגיש כי "אין באמור כדי לגרוע מהחובה המוטלת על דירקטוריון החברה הממשלתית לקבוע נוהל בדבר תנאי הכשירות ואופן הבחירה של הפקידים הבכירים ולהביאו לאישור הרשות וכן לאשר את תנאי העסקה של המיועדים למשרה, מראש ולפני איוש המשרה שינתן על ידי הדירקטוריון החברה. בשבועות הקרובים הרשות תפרסם להערת החברות טיוטת חוזר והנחיות, שמטרתם הקלה בתהליכי גיוס הבכירים בחברות".
עוד הדגיש כי "הרשות שומרת לעצמה את סמכותה לדרוש מהחברות הממשלתיות ככל הנדרש, מידע וחומר בקשר להליכי האיתור והגיוס של הבכירים מעת לעת באופן מדגמי או ספציפי בהתאם לשיקול דעתה, לשם ביצוע ביקורות על תפקוד החברה הממשלתית או בחינת הליך איתור כזה או אחר".
מרשות החברות הממשלתיות נמסר בתגובה כי "הרשות תפעל להפחית באופן ניכר את הרגולציה העודפת בחברות הממשלתיות על מנת לאפשר להן לקדם את אתגריהן בסביבה עסקית תחרותית ובשים לב לשיקולים עסקיים בלבד. הרשות תגביר את המעקב אחר פעילות החברות הממשלתיות ותקדם מדיניות של הפרטות, צמצום פעילויות הפסדיות, מיזוגים, חסכון בעלויות ושמירת כללי ממשל תאגידי של החברות".