החשד: מעטפות כסף ושיפוץ בתים תמורת עבודות תשתית ובינוי
החשד: מעטפות כסף ושיפוץ בתים תמורת עבודות תשתית ובינוי
המשטרה מצאה תשתית ראייתית לעבירות שוחד, מרמה, הלבנת הון ומס בפרשת שחיתות בה מעורבים בכירים במשרד השיכון, ברכבת ובעיריית טירת הכרמל וקבלני תשתיות ובינוי. החשד: קבלנים העבירו מעטפות כסף ונתנו טובות הנאה בתמורה לקבלת עבודות והטיית מכרזים. החקירה הסתיימה והתיק הועבר לפרקליטות
שבעה חודשים אחרי שהפכה לגלויה, המשטרה העבירה היום לפרקליטות את תיק החקירה בפרשת השחיתות בתחום מכרזי בינוי ותשתיות, לקראת קבלת החלטה בנוגע להעמדתם לדין של המעורבים. זאת לאחר שחוקרי היחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית (יאל"כ) בלהב 433 סיימו את החקירה המקיפה בפרשה, הכוללת חשדות לשוחד וטובות הנאה תמורת הטיית מכרזים ומתן עבודות ציבוריות.
בין החשודים הבכירים המעורבים בפרשה: תמיר שניידר, מנהל פרויקטים ויחידת השדרוגים ברכבת ישראל; ארקדי כצנלסון, ראש מחלקת התקשרויות במשרד הבינוי והשיכון; מיכאל רוזנפלד, סגן מנהל החטיבה הטכנית במשרד הבינוי והשיכון; בוריס טיקמן, מהנדס עיריית טירת הכרמל; ליאוניד פורטנוי, מהנדס שהיה מפקח בנייה מטעם רכבת ישראל ומשרד השיכון על עבודות ציבוריות; וקבלני תשתיות ובינוי כמו אחמד שתיוי ועלי עפיפי.
מדובר בחקירה שהתנהלה זמן רב באופן סמוי וכללה האזנות סתר ותיעוד מצולם של חלק מהמעורבים. בין השאר המשטרה מחזיקה בידיה ראיות לכאורה להעברת מעטפות כסף מזומן, שעברו מיד ליד בעת מפגש בין חשודים המעורבים בפרשה בתחנת אוטובוס בצפון הארץ, כפי שפורסם בעבר ב-ynet.
לצד העברת כספים, החשד הוא כי ניתנו טובות הנאה על ידי קבלנים החשודים בפרשה לחלק מהגורמים שהכריעו בעניינם, בין השאר באמצעות ביצוע עבודות בנייה ושיפוץ בבתיהם. החקירה הפכה לגלויה בפברואר האחרון עם מעצרם של 11 חשודים ועיכובם של 18 נוספים לחקירה.
החקירה הנרחבת שנוהלה ביאל"כ נערכה בשיתוף חקירות מכס ומע"מ חיפה וחקירות מס הכנסה חיפה ברשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ולוותה על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה.
במסגרת החקירה נגבו עדויות מעשרות חשודים ומעורבים, בוצעו עשרות חיפושים ונתפסו מאות מוצגים אשר לדברי המשטרה, "הובילו לביסוס תשתית ראייתית לכאורית נגד חשודים לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון ועבירות על פקודת מס הכנסה ומע"מ". במהלך התקופה מאז הפכה החקירה לגלויה הוארך מעצרם של חלק מהחשודים מעת לעת וחלקם שוחרר בתנאים מגבילים, לרבות איסור עיסוק והרחקה ממקום העבודה.
לדברי המשטרה, "מתוך חומר הראיות הרב שנאסף עולה לכאורה תמונה לפיה במשך תקופה ארוכה עובדי הציבור פגעו באינטרס הציבורי ופעלו באופן שיטתי תוך ניצול מעמדם, על מנת להשפיע ולהיטיב עם הקבלנים בקידום מכרזים ותשלומים בתמורה לקבלת כספי שוחד הנאמדים במאות אלפי שקלים, ואף בחלק מהמקרים בוצע שיפוץ בבתיהם של חלק מהחשודים באמצעות אותם קבלנים".
עו"ד אייל בסרגליק, המייצג את תמיר שניידר, מסר בתגובה: "להמלצת משטרה אין כל מעמד מחייב, והעובדה שהיא הודלפה לעיתונות טרם ההודעה שהתקבלה לבאי כוח החשוד היא עניין לא תקין. לגוף העניין, למרשנו אין כל קשר לשוחד, או אבק שוחד, הוא לא ביצע כל עבירה והדברים יוכחו ככל שחלילה הפרקליטות תחשוב שיש מקום לקיים שימוע בתיק".
עו"ד תמי אולמן, המייצגת את ארקדי כצנלסון, מסרה: "מרשי טוען לחפותו. נקווה כי הפרקליטות תטפל בפרשה במהירות ותודיע לנו על סגירת התיק נגדו".