סגור
קורונה חינוך חרדי ירושלים בנות חרדיות 12.10.20
חינוך חרדי בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי)

מחקר: רשתות החינוך החרדיות תוקצבו השנה בעודף של 334 מיליון שקל

רשתות החינוך החרדיות המפלגתיות תוקצבו עד היום לפי הוצאותיהן למרות שהחוק קובע שהן צריכות לקבל תקציב שווה לחינוך הממלכתי. מדען הנתונים הראשי של המרכז לחקר הנתונים באוניברסיטה העברית אור רפל-קרויזר חישב שהן קיבלו השנה 334 מיליון יותר ממה שהגיע להן ודורש שהכסף יוחזר 

רשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל ורשת בני יוסף של ש"ס תוקצבו השנה בהיקף גדול ב-334 מיליון שקל יותר מאשר מגיע להן על פי חוק, כך עולה ממסמך שהכין אור רפל-רקרויזר, מדען נתונים ראשי במרכז לחקר הנתונים באוניברסיטה העברית ובנו של יזם האנרגיה הסולארית והאקטיביסט החברתי ישראל קרויזר המנהל מאבק ציבורי להשלטת מנהל תקין ברשתות.
חוק יסודות התקציב קובע ששתי רשתות החינוך החרדיות יתוקצבו כמו החינוך הממלכתי, למרות שהן פרטיות ומפלגתיות, אבל מהמסמך עולה שהן מתוקצבות בהיקף גדול בהרבה. פרקליטיו של קרויזר עוה"ד רן שפרינצק ואלמוג גיל-אור העבירו את המסמך לממונה על התקצבים באוצר יוגב גרדוס ולסמנכ"ל תקציבים של משרד החינוך משה שגיא. הם דרושים לתקן את תקציב הרשתות ל-2024 כך שינוכה ממנו הסכום העודף.
חוות דעת של רואה החשבון החוקר עופר אלקלעי קבעה בראשית השנה על סמך מסמכי רשם העמותות שרשת החינוך העצמאי נמצאת בפועל במצב של חדלות פירעון ועומדת על סף קריסה. את חוות הדעת הזמין ישראל קרויזר, שעתר לבג"ץ למנות לרשת מנהל ממונה. העתירות של קרויזר ושל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון היו מהגורמים שדחפו את משרד האוצר להנהיג שורת רפורמות באופן התקצוב של הרשתות שנמצאות בתהליכי יישום בימים אלה.
מה שמאפשר את החריגה התקציבית הוא שהרשתות מתוקצבות על פי הוצאותיהן בפועל ולא לפי הסכום המגיע להן. הן מגישות דרישה תקציבית והאוצר מאשר. אגף התקציבים הכריז על רפורמה של תקצוב נורמטיבי (משרד החינוך יקבע כמה מגיע להן ואלה יצטרכו להסתדר עם הסכום) אבל היא טרם יצאה לפועל.
רפל-קרויזר בדק את שני מרכיבי חישוב התקציב, הקצאת השעות השבועיות המגיעה לרשתות לפי הנתונים באתר שקיפות תקציבית של משרד החינוך ועלות שעת ההוראה לפי פרופיל המורים, תוך שהוא מביא בחשבון את מדד הטיפוח. הוא הגיע למסקנה שהתקצוב העודף שקיבלה רשת החינוך העצמאי מגיע ל-11% מתקציב השעות שלה שהם 163 מיליון שקל. התקציב שהרשת היתה אמורה לקבל עבור שעות הוקרה עמד 1.467 מיליארד והיא קיבלה 1.63.
התקציב העודף של בית יוסף גדול יחסית עוד הרבה יותר ועמד על 23% מתקציבה שהם 171 מיליון שקל . הרשת היתה אמורה לקבל 726 מיליון שקל וקיבלה 897 מיליון. בסך הכל מדובר על פי המסמך בתקצוב עודף של 334 מיליון לשתי הרשתות. ממוצע שעות הלימוד לתלמיד בחינוך העצמאי אמור להיות 1.59 שעות שבועיות לתלמיד בעוד שהוא עומד על 1.76 שעות שבועיות. ממוצע שעות הלימוד בבני יוסף אומר להיות 1.67 שעות שבועיות אך הוא עומד בפועל על 2.06 שעות.
מדובר, לפי שפרינצק וגיל-אור ב"פער תקציבי לא מוסבר". הסברים אפשריים הם מספר התלמידים הקטן לכיתה ברשתות ופתיחת בתי ספר עם מעט מאוד כיתות, מדיניות שנהוגה בעיקר בבני יוסף. עורכי הדין טוענים כי מודבר ב"פגיעה בעיקרון התקצוב השוויוני הקבוע בחוק יסודות התקציב ואי עמידה בהוראות החוק".
העבודה של רפל-קרויזר מגלה עוד היבט חמור של אפליה לטובה של תלמידי הרשתות המפלגתיות הפרטיות על החינוך הממלכתי. למעלה מ-50% מתלמידי בתי הספר היסודיים בבי יוסף ולמעלה מ-30% בחינוך העצמאי היו זכאים לתקצוב ליום לימודים ארוך בשת הלימודים תשפ"ג (2022/3) לעומת 15% בלבד בחינוך הממלכתי היהודי. זה היבט אירוני במיוחד לאור העובדה שאחת הסיבות להרחבת התקצוב ליום הלימודים הארוך היתה הרצון שהחינוך ממלכתי יתחרה ברשתות.
ממשרד האוצר, מהשר לחינוך חרדי חיים ביטון, מש"ס ומהחינוך העצמאי טרם התקבלו תגובות.