סגור
גג עמוד NSO דסקטופ
רוברט סימונדס NSO
רוברט סימונדס (צילום: Getty Images, AP/Sebastian Scheiner)

מה עושה מפיק הוליוודי בדירקטוריון החברה השולטת ב-NSO?

"כלכליסט" חושף כי המפיק ההוליוודי רוברט סימונדס החל לכהן כאחד משני הדירקטורים של חברת האחזקות Dufresne Holding, לצד עומרי לביא, מייסד NSO. ככל הידוע, לסימונדס אין ניסיון מעשי או עסקי שנוגע לתחומי פעילותה של NSO

רוברט סימונדס, מפיק הוליוודי בעל קשרים לסין, החל לאחרונה לכהן כדירקטור בחברת האחזקות שמחזיקה בכל מניות מפתחת הרוגלות הישראלית NSO – כך חושף כלכליסט. סימונדס הוא אחד משני הדירקטורים היחידים בחברת האחזקות, Dufresne Holding שמה, לצד עומרי לביא, מייסד NSO שגם מחזיק בכל מניות חברת האחזקות. ככל הידוע, לסימונדס אין ניסיון מעשי או עסקי שנוגע לתחומי פעילותה של NSO, אך בנוסף לחברת ההפקות שלו כיהן כדירקטור בכמה חברות וגופים בתחומי פעילות שונים.
עד תחילת 2023, השליטה ב-NSO היתה בידי קבוצת משקיעים, שרכשה את השליטה בחברה מקרן פרנסיסקו פרטנרס ב-2019 בעסקה משותפת עם המייסדים, שלו חוליו ועומרי לביא. את בעלי השליטה ייצגה חברה אמריקאית בשם BRG נובלפינה. גורם נוסף בעל עניין ב-NSO הוא סינדיקט המלווים (שכולל את קרדיט סוויס, Senator Investment Group, ו-Birch Grove Capital), שהלווה לחברה חצי מיליארד דולר כחלק מהליכי רכישת מניות בחזרה מקרן פרנסיסקו פרטנרס. חוב זה יצר נטל כלכלי משמעותי על NSO, במיוחד לאחר הכנסתה לרשימה השחורה של מחלקת הסחר של ארה"ב ב-2021.
לאורך 2022 ותחילת 2023 ניהלו BRG והנהלת NSO שורה של עימותים משפטיים פומביים סביב שליטה בחברה ופעילות של חברות הבת שלה. הסכסוך האחרון מביניהם, שהתברר בבית המשפט המחוזי בתל אביב, עסק בדירקטורים שמונו על ידי BRG, ובטענת חוליו ולביא שבגלל סכסוך משפטי אחרי שמתנהל בלוקסמבורג מינוי דירקטורים אלו אינו תקף ואין להם סמכות לתת הוראות להנהלת NSO.
סכסוך משפטי זה הגיעה לקיצו באופן מפתיע בפברואר השנה, כששלו, לביא וסינדיקט המלווים הודיעו לבית המשפט שהמלווים שיעבדו את כל מניות החברה, והעבירו אותן לידי חברת אחזקות חדשה, Dufresne Holding, שרשומה בלוקסמבורג (קודם לכן, הוחזקו מניות קבוצת NSO בשרשור בידי חברה לוקמסבורגית אחרת בשם NorthPole). בעת ההודעה היה לביא רשום כבעל המניות היחיד והדירקטור היחיד של Dufresne Holding, כאשר לפי ההודעה שנמסרה לבית המשפט צפויה להיכנס לתמונה "קבוצת משקיעים חדשה".
משקיעים חדשים לא נכנסו, ונכון לשבוע שעבר לפי נתוני מרשם החברות של לוקסמבורג לביא הוא עדיין בעל המניות היחיד של Dufresne Holding. ואולם, ב-15 במרץ נוסף לחברת האחזקות דירקטור חדש: מפיק הוליוודי בשם רוברט סימונדס, שהפיק בעבר סרטים בכיכובם של שחקנים דוגמת סטיב מרטין, מתיו מקונוהי, וג'ניפר לופז, ושככל הידוע אין לו שום ניסיון עסקי שקשור לתחומי הפעילות של NSO.
סימונדס נולד ב-1962 בפיניקס והוא בוגר אוניברסיטת ייל. עיסוקו העיקרי הוא בתעשיית הבידור, והחל מ-1990 עבד כמפיק עצמאי בהוליווד, והפיק בין השאר סרטים של אדם סנדלר (זמר החתונות, ביג דאדי ואחרים) וריס ווית'רספון. 30 הסרטים שהפיק בתקופה זו מכרו כרטיסים בסך כולל של 6 מיליארד דולר.
ב-2012 ייסד סימונדס חברת הפקות עצמאית בשם STX Enterainment, עם השקעות שהגיעו בין השאר מקרן TPG Growth, המיליארדרית והמפיקה ג'יג'י פריצקר, וקרן ההשקעות הסינית Hony Capital, שנמצאת בשליטת חברת האחזקות Legend Holdings, החברה האם של לנובו. ב-2016 צירפה STX משקיעים נוספים, ובהם ענקית הטכנולוגיה הסינית טנסנט וחברת הטלקום ההונג-קונגית PCCW. ב-2019, TPG ו-Hony הובילו סבב גיוס נוסף ב-STX, בסך 700 מיליון דולר. עוד קודם לכן, ב-2018, התכוונה STX לבצע הנפקה בבורסת הונג קונג לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר, ואולם בסופו של דבר תוכניות אלו לא יצאו לפועל.
כחברת הפקות, STX התמקדה בסרטים דלי תקציב (במונחים הוליוודיים). העלות של מרבית הפקותיה נעה בין 5 מיליון ל-20 מיליון דולר לסרט, כמעט תמיד בהפקה משותפת עם גורמים אחרים, כאשר לרוב היא מייצרת הכנסות קופתיות של כמה עשרות מיליוני דולרים, עם מספר לא מבוטל של סרטים שהכניסו פחות מ-10 מיליון דולר כאשר מכירות הכרטיסים לא מכסות את עלויות ההפקה.
באפריל 2020, על רקע ההצלחה הפושרת לכל היותר של STX, פעל סימונדס למיזוגה עם חברת ההפקות ההודית EROS International. שנה קודם לכן, חשיפה עיתונאית העלתה חשד לאי-סדרים כספיים בארוס, למשל 153 מיליון דולר שהוזרמו לחברת הפקות שכתובתה רשומה בשכונת עוני במומבאי ושבראשה עמד גיסו של מנכ"ל ארוס.
האיחוד בין STX לארוס לא האריך ימים, ובשנה שעברה חברת ההשקעות Najafi Companies של המיליארדר האמריקאי ממוצא איראני ג'אהם נאג'אפי, רכשה את STX מתוך ארוס בעסקה בשווי 173 מיליון דולר שהקנתה לה 85% ממניות החברה המפוצלת (ארוס מחזיקה ב-15% הנותרים) – סכום נמוך משמעותי מהכספים הרבים שהושקעו בחברה בשנים קודמות ושמייצג כישלון עסקי משמעותי. ככל הידוע, גם אחרי כל הגלגולים שעברה STX ממשיך סימונדס להיות מעורב בפעילותה והוא מכהן כיום כיו"ר החברה.
בנוסף לפעילותו בתחום הבידור שימש סימונדס כדירקטור בכמה גופים נוספים. משפחתו של סימונדס מחזיקה בזכויות מים באריזונה, והוא כיהן בין 2004 ל-2006 בדירקטוריון מחוז המים המטרופוליטני של דרום קליפורניה, סיטונאי המים הגדול בעולם, שם ייצג את העיר לוס אנג'לס. בהמשך עמד בראש ועדה מיוחדת של המחוז שגיבשה המלצות לאסטרטגיות חדשות להתמודדות עם צרכי המים העתידיים של מטרופוליטן לוס אנג'לס.
ב-2010 מונה סימונדס לדירקטור ב-Heckmann Corporation, תאגיד ציבורי שיצר ובנה חברות ומיזמים בתחום ההובלה והטיפול בנוזלים וחומרים אחרים. ב-2013 שינה התאגיד את שמו ל-Nuverra Environmental Solutions, ובשנה שעברה נרכשה החברה על ידי Select Energy Services. בעסקה בשווי 45 מיליון דולר. נכון להיום סימונדס לא מכהן בה כדירקטור.
כן כיהן סימונדס בדירקטוריון בית הספר לניהול של ייל ולשכת המסחר של קליפורניה, היה חבר בוועד המייעץ של המרכז לסיכון וביטחון עולמי של מכון המחקר הגדול RAND Corporation, ואחד הנגידים של המוזיאון לתולדות הטבע של מחוז לוס אנג'לס.
סימונדס גם היה מעורב במיני-שערוריית #metoo. בינואר 2018 דווח שנשיאת STX, סופי ווטס, עזבה את החברה אחרי שהתלוננה על הטרדה מצד סימונדס, שכיהן אז כמנכ"ל. שני מקורות בעלי ידע בנושא תיארו את התנהגותו של סימונדס, נשוי ואב לחמישה, כלפי ווטס כ"אובססיבית". "זו היתה אובססיה לא בריאה שלו", אמר עובד לשעבר לאתר TheWrap. "כולם ידעו את זה. היתה להם ידידות שהיתה מאוד מוזרה. הוא סירב לתת לה משרד משלה. היו להם שני שולחנות אחד ליד השנה. הם נסעו לכל מקום ביחד. בפגישות הוא החמיא לה כל שנייה, ובאופן לא ראוי, גם אם היא לא אמרה מילה או לא היתה שם". מ-STX נמסר בתגובה שהדיווח "לא מדויק בהבטים רבים".
את תגובת סימונדס לא ניתן היה להשיג. ב-NSO לא הגיבו לדיווח.