בלעדימינואר יופחתו דמי האבטלה למשתתפים בהכשרות מקצועיות
בלעדי
מינואר יופחתו דמי האבטלה למשתתפים בהכשרות מקצועיות
בראשית 2022 יחודש הקיזוז של 30% מדמי האבטלה למי שישתתף בהכשרות המקצועיות, שבוטל בגלל הקורונה. זרוע העבודה במשרד הכלכלה: "חידוש הקיזוז יגרור נשירה מההכשרות". יו"ר ועדת העבודה בכנסת הודיעה כי תוביל תיקון חקיקה
מ־1.1.2022 יחודש הנוהג של קיזוז 30% מדמי האבטלה למי שמשתתף בהכשרה מקצועית.
הדבר צפוי לחבל במאמץ הלאומי לקידום הכשרות מקצועיות ולשדרוג איכות כוח האדם במשק. זרוע העבודה במשרד הכלכלה מזהירה שהקיזוז יביא לנשירה מהכשרות או לוויתור עליהן כליל. במשרד האוצר אומרים שהנושא בבחינה. יו"ר ועדת העבודה של הכנסת ח"כ אפרת רייטן מהעבודה הודיעה שתיזום ביטול של הקיזוז בחקיקה.
חוק ביטוח לאומי קובע שמובטל שמופנה להכשרה מקצועית מאבד 30% מדמי האבטלה שלו. זאת כנראה כדי לא לעודד השתתפות בהכשרות מקצועיות שאין בהן צורך.
הקיזוז בוטל בימי הקורונה כדי לעודד הצטרפות של מובטלים להכשרות מקצועיות. אלא שהביטול נקבע כל פעם בהוראת שעה, כלומר חוק זמני.
ביוני הוארך ביטול הקיזוז רק עד סוף השנה. ביטוח לאומי דרש לבטל את הקיזוז כליל אבל האוצר לא הסכים. עכשיו מתקרב מועד חידוש הקיזוז. מהאוצר נמסרה תגובה עמומה שלפיה "בימים אלה מקיים משרד האוצר, ביחד עם זרוע העבודה וביטוח לאומי, בחינה של הנושא".
מנכ"לית עמותה 121 לשינוי חברתי טלי ניר ומנהל קידום המדיניות בעמותה יקותיאל משי פנו לשר האוצר אביגדור ליברמן שיפעל לקדם חקיקה "כדי לתקן את העיוות החמור של הטלת סנקציה כספית קשה על מובטלים שמשתתפים בהכשרות מקצועיות". הם טוענים שלתיקון אין עלות כספית שכן מובטלים ממילא יעדיפו לקבל דמי אבטלה מלאים מאשר ללכת להכשרות כך שלא ייחסך דבר לאוצר.
זרוע העבודה, האחראית על ההכשרות המקצועיות, "דורשת להאריך את ההחרגה, ולכן אנו בשיח מול האוצר כדי למנוע את ההפחתה". מזרוע העבודה נמסר ש"אחד הפרמטרים המרכזיים לנשירה מקורסים זה היכולת של הפרט לכלכל את עצמו. הורדה של 30% מדמי האבטלה תגרום לפרט לנשור מלימודי ההכשרה או במקרה הגרוע יותר, לא ללמוד כלל".
מביטוח לאומי נמסר כי "המוסד סבור שיש לשלם למובטל שנמצא בהכשרה מקצועית דמי אבטלה בגובה של 100% (ולא 70%) ובכך לתת הזדמנות ולעודד יציאה לעבודה וקידום תעסוקתי. במהלך הקורונה הצלחנו לבטל את ההפחתה כהוראת שעה ולא כמצב קבע כפי שביקשנו. אנו עדיין פועלים וטוענים שיש להשאיר את המצב, כפי שנקבע בתקופת הקורונה".
ח"כ רייטן הודיעה שתיזום יחד עם חברי כנסת נוספים חקיקה לביטול הקיזוז לפחות למשך שנה נוספת והביעה תקווה שתצליח להעביר אותה עד סוף השנה. באופן רגיל הצעה מסוג זה אמורה להגיע כהצעת חוק ממשלתית שיוזם האוצר. רייטן מקווה שהאוצר לא יתנגד. לדבריה, "לא יכול להיות שניצור תמריץ שלילי להכשרה מקצועית בתקופת אבטלה".