סגור
היועמ"שית גלי בהרב מיארה ושר המשפטים יריב לוין
היועמ"שית גלי בהרב מיארה ושר המשפטים יריב לוין (צילומים: נחום סגל, יונתן זינדל/פלאש90)

בהרב מיארה לשרים: "הימנעו מהשפעה על גורמי האכיפה"; לוין: "אמירה מטרידה"

הממשלה תדון ביום ראשון במדיניות האכיפה בהפגנות - השרים צפויים לתקוף את היועמ"שית בנושא; בהרב מיארה: "עצמאות מערכת אכיפת החוק - ערובה מרכזית לשמירת זכויות האדם"; שר המשפטים: "היועמ"שית מתעלמת מהפגיעה המתמשכת וחסרת התקדים בזכויות היסוד של מיליוני אזרחים להגיע בבטחה לעבודה, לבית חולים ועוד"

עימות בין היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, לשר המשפטים, יריב לוין, לקראת הדיון שייערך ביום ראשון בממשלה בנוגע למדיניות האכיפה בהפגנות, כולל היחס לחסימות כבישים ושביתות בלתי חוקיות. הנושא הועלה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, ומזכיר הממשלה יוסי פוקס פנה לבהרב מיארה לקבלת את עמדתה. שרים בממשלה מתכוונים להביך את היועמ"שית ולתקוף אותה בנושא.
בהרהב מיארה הבהירה היום בתגובה להעלאת הנושא כי "מערכת אכיפת החוק מחויבת להפעיל את הסמכויות שנמסרו לה בדין, באופן מקצועי ועצמאי. עצמאות זו מהווה ערובה מרכזית לשמירת זכויות האדם. דווקא בעת מחאה נגד מדיניות הממשלה ושריה, על הממשלה להקפיד הקפדה יתרה להימנע מפעולות שיש בהן כדי להתפרש כניסיון להשפיע באופן לא לגיטימי על שיקול הדעת המקצועי של גורמי אכיפת החוק״.
בתגובה למכתבה של בהרב מיארה הודיע לוין כי "תגובתה של היועצת המשפטית לממשלה מטרידה משני טעמים: ראשית, היא מתעלמת מהפגיעה המתמשכת וחסרת התקדים בזכויות היסוד של מיליוני אזרחים להגיע בבטחה לעבודה, לבית חולים, לגישה חופשית לשדה התעופה וכדומה.
"שנית, היא מתעלמת מהאכיפה הבררנית המסוכנת שמתקיימת היום וזועקת לשמים, לעומת הטיפול הדרקוני במחאות אחרות, כגון אלו של מתנגדי ההתנתקות, יוצאי אתיופיה, הציבור החרדי, ציבור המתיישבים והציבור הערבי. זכות המחאה במסגרת החוק היא מקודשת ואינה נתונה לשום ויכוח, אבל הפרות חוק מאסיביות והסתה לאלימות ולאי ציות לחוק, מחייבות מדיניות אכיפה ברורה ואחידה".
לוין הבהיר כי "על כך נדרוש תשובות בישיבת הממשלה הקרובה".
בתוך כך שר הפנים משה ארבל שיגר הערב (חמישי) מכתב אל בהרב מיארה בו שאל מדוע הוחלט להרחיק בעבר את ההפגנות מביתו של היועץ המשפטי לממשלה דאז אביחי מנדלבליט עד כדי 400 מטרים מביתו אל כיכר גורן בפתח תקווה, בעוד "ממש ברגעים אלה מתקיימת הפגנה כ-5 מטרים מחלון ביתי – בית משותף, שבו דיירים רבים נוספים. אין צורך להכביר במילים על אודות הקושי הרב לקיים שגרת חיים תקינה בבית ובו ילדים קטנים על רקע הפגנות המוניות במרחק מטרים ספורים, ודאי כשאלה הפגנות חוזרות ונשנות המפריעות לשגרת היום של ילדים קטנים, קושי שבעטיו הורחקו המפגינים מביתו של מנדלבליט".
ארבל הוסיף כי "רצה הגורל וביתי מוקם אף הוא כ-400 מטר מכיכר גורן, מרחק הזהה לביתו של מנדלבליט. למרות פניות חוזרות למשטרה לקיים את מדיניותה שלה ואת מדיניות הייעוץ המשפטי לממשלה - נעניתי בשלילה. איני מאמין שהייעוץ המשפטי לממשלה יתן ידו להבחנה פסולה ולעשיית איפה ואיפה במקרה כה ברור ומובהק. אבקש בנסיבות אלו כי המשטרה תורה להעביר גם את ההפגנות ליד ביתי לכיכר גורן כפי שנעשה בעניינו של מנדלבליט".