סיטיבנק: המלחמה תביא להאטה ותגדיל את האינפלציה
סיטיבנק: המלחמה תביא להאטה ותגדיל את האינפלציה
בסיטי מזהירים כי "גם ההתקפות הנוכחיות וגם הגברה של צעדי מנע עלולים לשבש את התפקוד הרגיל של החיים הכלכליים בישראל בשבועות הקרובים - וייתכן שאף מעבר לכך". המצב יחריף ככל שתימשך המלחמה ותתרחב לגזרות נוספות
המלחמה בעזה תהווה "זעזוע סטנגפלציוני" עבור המשק הישראלי - כך עולה מסקירה שפרסם היום סיטיבנק, אחד מהבנקים הגדולים בעולם על השלכות המלחמה על כלכלת ישראל.
לפי סיטי, המלחמה תביא להאטה בפעילות הכלכלית והגברת האינפלציה. "עד כתיבת שורות אלה לא ברור מה היקף הנזק", נכתב בדוח. "ההשפעה על הצמיחה בשבועות הקרובים תהיה תלויה לא רק בהיקף הנזקים אלא גם ברמת האיומים הביטחוניים".
עוד מזהירים בסיטי כי "גם ההתקפות הנוכחיות וגם הגברת צעדי מנע עלולים לשבש את התפקוד הרגיל של החיים הכלכליים בישראל בשבועות הקרובים, וייתכן שאף מעבר לכך".
בנוסף, נכתב בסקירה כי קיים גם תרחיש שלילי יותר לפיו הסכסכוך יפתחי לאירוע ממושך או אלים יותר. במקרה כזה, ההשפעה עלולה להיות הרבה יותר חמורה, שכן "הפעילות הכלכלית בחלקים רחבים יותר במדינה תיפסק או תתקיים לסירוגין".
בינתיים, בסיטי סבורים כי הפעילות הכלכלית תשובש "בצורה כזו או אחרת" וסבורים כי "במקביל, התמיכה התקציבית תצטרך לעלות - הן לשיקום הנזקים, הן לכסות על אובדן הכנסה צפוי והן להגדלת ההוצאה הביטחונית". המחסור בהיצע לא צפוי רק בשוק המוצרים אלא גם בשוק העבודה נוכחח גיוס המוני של אנשי מילואים. "הדבר עלול להיות מאוזן על ידי 'חיסול משרות' באיזורים שמושפעים מאוד מהלחימה", כותבים בסיטי בנק, "הרבה תלוי בתחושת הביטחון של האזרח שעלולה להכביד על הצריכה הפרטית בעקיר בכל הקשור לבילוי ופנאי".
בסיטי התייחסו גם ליוזמה של בנק ישראל עליה הכריז מוקדם יותר במהלך הבוקר –רכישת 30 מיליארד דולר כדי למתן את הפיחות עוד פעולות ב"סוואפ" בסך 15 מיליארד- וכתבו: "אנו סבורים כי הסכום הזה עשוי לגדול אם יש בכך צורך, אך זה לא נראה המצב כעת. כפי שראינו בעידן הקורונה, בנקים מרכזיים מסוגלים להתערב בשווקים אחרים. אנחנו מניחים כי בנק ישראל ערוך גם בכוון הזה".
בסיטי צופים ל"שקל חלש בטווח הבינוני" כתוצאה מהיחלשות פעילות ההיטק, רקע פוליטי מורכב יותר וסיכון מתגבר על המדיניות המוניטרית (האינפלציה עלולה לעלות הן מפיחות השקל והן מהקטנת ההיצע –א.פ.) ומזהירים כי אחת ההשלכות האופציונליות היא הדירדרות בתמונה הפסיקאלית של ישראל (עליה בגרעון):" יתכן כי גידול של 0.5% ועד 1% תמ"ג בגירעון המתוכנן ב-2024 הוא תרחיש סביר. לכן, אנו מעלים את תחזית הגרעון הצפוי על רקע הסיכונים החדשים לרמה של 2.5% תמ"ג - מגדיל את הסיכויים לעקום תשואות תלול יותר של אג"ח ממשלתיות ושל השקל".