אחרי התקציב הגיע: הרחבת הסמכויות של בן גביר בדרך לממשלה
אחרי התקציב הגיע: הרחבת הסמכויות של בן גביר בדרך לממשלה
ממפלגת עוצמה יהודית נמסר לכלכליסט כי בימים אלו מתגבשת החלטת ממשלה במסגרתה תועבר הרשות לאכיפה במקרקעין, כמו גם מרכיבים וסמכויות מהמשטרה הירוקה והסיירת הירוקה, למשרד לביטחון לאומי
הממשלה אישרה את תקציב המדינה לשנתיים הקרובות, וכעת השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, מקדם את ההתחייבות הקואליציונית שניתנה לו: העברת סמכויות אכיפה נרחבות מהמשרדים השונים למשרדו.
"עוצמה יהודית" מסרה לכלכליסט כי "בימים אלו מתגבשת החלטת ממשלה בהובלת המשרד לביטחון לאומי, במסגרתה תועבר הרשות לאכיפה במקרקעין למשרד לביטחון לאומי וכן, להעברת מרכיבים וסמכויות מהמשטרה הירוקה והסיירת הירוקה בהתאם להסכמים הקואליציוניים". החלטת הממשלה עדיין מצויה בשלבי עבודה במשרד לביטחון לאומי, אך השאיפה היא להפיצה להתייחסות משרדי הממשלה השונים כבר בימים הקרובים.
הצטרפותה של "עוצמה יהודית" לממשלה הותנתה בשורה של צעדים, ובהם ריכוז של סמכויות אכיפה במספר תחומים תחת המשרד לביטחון לאומי, על אף שאלו מצויים כעת בידי גופים אחרים. לפי ההצעה המתגבשת כעת, הרשות לאכיפה במקרקעין, שמטרתה לבלום ולמנוע בנייה בלתי חוקית, תוכפף למשרד לביטחון לאומי וסמכויותיה יורחבו לתחומי קרקע נוספים. פקחי היחידה מנטרים עבירות בנייה, מורשים להיכנס למקרקעין לשם איסוף ראיות ומבצעים פעולות אכיפה תוך מיצוי הדין עם עברייני בנייה.
עוד סוכם כי בן גביר יקבל לידיו גם את הסיירת הירוקה, האחראית על האכיפה הנוגעת להשתלטות על אדמות מדינה ונמצאת כיום תחת רשות הטבע והגנים, הכפופה למשרד לאיכות הסביבה. הסיירת תישאר תחת רשות הטבע והגנים, אך תוכפף ככל הנראה למשרד לביטחון לאומי.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, אמרה לאחרונה לכלכליסט כי הצליחה "לשכנע את הגורמים השונים בממשלה" לבטל שורה של איומים שריחפו מעל משרדה, "ובהם מעבר המשטרה הירוקה למשרד לביטחון לאומי". אולם כעת מתברר כי אותו איום עדיין קיים, שכן בן גביר דורש לבצע את ההתחייבויות שניתנו לו במסגרת ההסכמים הקואליציוניים כבר בתקופה הקרובה.
המשטרה הירוקה היא הזרוע העיקרית העומדת לרשות המשרד להגנת הסביבה בתחום האכיפה וההרתעה, כשתפקידה המרכזי לאכוף את החוקים, התקנות והצווים בנושא איכות אוויר וסביבה. היא אחראית בין היתר על אכיפה נגד מפעלים מזהמים או פורעי חוק האחראיים לעבירות שונות כמו שריפת פסולת או הפעלת אתרי פסולת פיראטיים.
הצעת המחליטים בנושא עדיין נמצאת בשלבי גיבוש ובשיח בין המשרדים, אך במשרד לביטחון לאומי פועלים לגיבוש מנגנון חדש. לפי גורם במשרד ל"כלכליסט", המטרה כעת היא שבמסגרת המנגנון החדש סמכויות הנוגעות לשמירה על הטבע ייוותרו בחזקת המשרד להגנת הסביבה, בעוד שסמכויות אכיפה בנושאים שקשורים לרישוי עסקים, פסולת ופסולת בניין, מחצבות ועוד יעברו למשרד לביטחון לאומי, תוך חיזוק תקציבי ותוספת כוח אדם.
החודש פורסם דוח חמור של מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, באשר לאכיפה הסביבתית תחת המשרד להגנת הסביבה. לפי המבקר, כוח האכיפה של המשרד להגנת הסביבה קטן, משרות רבות בו אינן מאוישות והוא חסר ידע מקצועי נדרש. המשרד להגנת הסביבה לא מבצע פעולות אכיפה נגד מפגעים משמעותיים ואלו גברו בשנים האחרונות, בעוד שהאכיפה הלכה ודעכה. כך למשל, מספר המפגעים הסביבתיים שתועדו בשנת 2021 גדל ב-137% לעומת מספרם בשנת 2013; מספר הביקורים שביצע המשרד להגנת הסביבה אצל מפעלי מפוקחיו פחת ב-44% משנת 2018 ועד 2021; כלפי 60% מהמפגעים הסביבתיים המהותיים המתועדים כלל לא ננקטו פעולות אכיפה.