סגור

מה הקשר בין מודעות עצמית, שליטה עצמאית לגנים שלנו?

לכל אחד מאיתנו יש את הרצף הגנטי שקיבל מהוריו. זהו הדנ"א שיש לנו בכל אחד מתאי הגוף שלנו.
זה כמו ספר המתכונים האישי שלנו. יש היום טכנולוגיות חדשות שמאפשרות לנו לקרוא את הרצף של כל אחד מאיתנו. כלומר את הדנ"א. במחקר הגנטי העכשווי מתעסקים הרבה ברצף הזה, בשביל למצוא את הסיבות למחלות גנטיות ומחלות תורשתיות ומה שהכי מדהים זה שיש היום שיטות לחקור לא רק את הדנ"א אלא גם את הרנ"א והחלבונים. כמו עם ספר מתכונים- אנחנו לא מכינים את כל המתכונים הללו כל הזמן.
כשאני עושה שימוש במתכון מסוים, זה בדרך כלל כשיש בכך צורך- בחיים שלי יש משהו שדורש ממני את המתכון הזה. למשל, שאנחנו יכולים לקרוא את המתכונים שנעשה בהם שימוש בתאי הגוף השונים שלי עכשיו. ואם אני כבר קוראת את המתכונים הללו- אנחנו יכולים להשוות אנשים עם תכונות אופי שונות, וצורות התמודדות שונות עם החיים – ולבדוק באיזה מתכונים הם משתמשים.
כמו שהיינו רוצים לקנות ספר מתכונים של שף שאנחנו נהנים לאכול את האוכל שהוא מבשל, הייתי רוצה לדעת באיזה מתכונים המוח נעשה שימוש עבור אדם יצירתי, אדם יזם או אדם עם יכולות ניהול .
בדיוק את זה חוקרים הרבה בשנים האחרונות, ומנסים לעשות חיבור בין המאפיינים הגנטיים שלי לבין תכונות האופי שלי כמו תגובתיות רגשית, שליטה עצמית ומודעות עצמית. כמו כל מערכת הפעלה של מחשב, מדובר ברצף של הוראות הפעלה- פתיחה וסגירה של מתגים, שמאפשרים לנו ללמוד באיזה מסלולים במוח אנשים שאנחנו רוצים להיות דומים להם עושים שימוש, ואולי – וזה בעצם הכי מעניין- איך אני יכולה "ללמד" את עצמי לעשות בהם גם שימוש.
תכונות האופי שלי והיכולת שלי להתמודד עם אירועי החיים הם בעצם – בצורה פשטנית כמובן- אוסף החלבונים שתאים במוח שלי משתמשים בהם בעת הצורך. לדוגמא, אם אני אישה שמאוד נלחצת מסיטואציות מסוימות, הייתי רוצה ללמד את עצמי להתנהל בקור רוח בהן. אם אני פחות טובה בחישובים מתמטיים- הייתי רוצה לדעת במוחו של מתמטיקאי דגול איזה גנים או קבוצות של גנים מתבטאות- או בדימוי שהשתמשנו בו- באיזה מתכונים הוא משתמש- כדי לעשות בהם שימוש בעצמי.
מצד אחד הייתי רוצה שתהיה "תרופה" או שיטה טכנולוגית כלשהי שתעשה את זה בשבילי- ברור, כי זה הכי מהר והכי פשוט- אבל אולי יש אירועי חיים מסוימים שאני יכולה לחשוף את המוח שלי אליהם, כמו לתרגל אותו בשימוש והפעלה של הגנים הרלוונטיים ואז אני אהיה בעלת תכונות אופי אחרות. משהו כמו סימולטור- הפעלה וכיבוי של גנים רלוונטיים , לפי הצורך, כדי להתאים לאירועי חיי המשתנים. הייתי רוצה להפעיל סט של גנים של "חברותיות" לפני אירוע חברתי, שכשאני נוסעת לחודש למדבר אני לא צריכה אותם.
אם לכולנו יש את כל הגנים "כתובים" בדנ"א בצורה מאוד דומה אחד לשני, וההבדל המשמעותי הוא במה משתמשים בכל רגע נתון- אז בעצם- גם לי יש פוטנציאל להיות מה שאני לא. הוא פשוט עוד לא ממומש. זאת שאלה כמובן מאוד גדולה כמה המוח שלנו גמיש בגילאים שונים. האם בכל גיל אני יכולה ללמד את עצמי הכל? או שיש פג תוקף לגמישות הזאת?
במחקרים שעושים בשנים האחרונות למעשה מחברים את כל המדע הכי מתקדם - גם של הדמיית המוח, וגם של הריצוף של הגנום כולו- האותיות עצמן של הדנ"א, וגם את הרנ"א והחלבונים של קבוצות שונות של תאים במוח שמבטאים את המתכונים שאני משתמשת בהם- וממפים את זה באנשים עם תכונות אופי שונות.
מדובר כמובן במחקרים חדשניים וראשוניים ויש עוד הרבה שאלות - אם אקח 100 מדענים – המוח של כולם יהיה אותו דבר? או מאה אומנים? או 100 אנשי עסקים? ואם אני אקח את כל אחד מהם בעונת שנה שונה, או בגיל אחר, אז עדיין אותם גנים שם יבואו לידי ביטוי?
יש לנו עוד הרבה מה לחקור ולגלות, אבל עצם ההבנה של הממשקים הללו, וההתייחסות לתכונות אופי ולהתנהגויות – שאנחנו קוראים להם "אישיות"- כאל תוצר של ביולוגיה וגנטיקה, הופך את התחום הזה להיות מאוד מעניין.
למה זה משנה לי באיזה גנים אני משתמשת?
בעתיד אולי ננתח גם את הרצף הגנטי וגם את רשת המתגים והחלבונים שמופעלים אצלי באיזורים השונים במוח, בהקשר של תכונות האופי שלי, והתכונות הנדרשות כדי לבצע תפקיד מסוים ולפענח מה זה אומר עלי מבחינת המקצועות או הפעולות שמתאימות לי.
אנחנו מצד אחד מבינים את עצמינו יותר ואולי מדייקים את מה אנחנו מחפשים משותף שלנו או ממנהל שלנו, או אפילו מבן זוג שלנו.
אז האם יהיה יום שאני אוכל לבחור אנשים לתפקיד ספציפי לפי הגנטיקה שלהם?
1 צפייה בגלריה
פרופ' עידית מאיה
פרופ' עידית מאיה
פרופ' עידית מאיה
אם נדע לאפיין מה אנחנו רוצים, או איזו תכונה אנחנו רוצים להבין, נוכל אולי גם ללמד את עצמינו ואת עובדינו ושותפינו איך לפתח את התכונות הללו. אם הייתי רוצה לפתח בעצמי יזמות ותעוזה או התמודדות עם מצבי דחק- אני אבדוק אילו רשתות חלבונים מופעלות במוחם של אנשים שזו עבודתם, והם מצויינים בכך-ואז אוכל להפעיל – בצורה טבעית או מלאכותית, לפתח ולהפעיל רשתות חלבונים דומות בצורה ממוקדת.
נשמע מדע בדיוני אולי, וזה עדיין לא זמין, אבל אנחנו בדרך. יש עוד הרבה שאלות שאנחנו מתחילים עכשיו לשאול, על הרשת של הגנים והשימוש בהם, אבל שיטות המחקר מתחילות להיות זמינות.
מדובר באיסוף של הרבה נתונים וניתוח שלהם. מדובר בהשוואה של קבוצות שונות בקרב האוכלוסייה הכללית, והבנה של מה דומה בניהם ומה שונה, אל רק ברצף של הדנ"א אלא אולי בעיקר בשימוש שהם עושים בו.
ככל שמשתפרות טכנולוגיות המחקר, יכולת אגירת הנתונים והכלים האנליטיים בשביל לנתח כזו כמות של מידע, אנחנו מתקרבים להבנה ולמסקנה שגם תכונות אופי והתנהגויות הן תכונות שניתן לקשר למרכיבים ביולוגיים ואולי נוכל בעתיד לעשות בהן שימוש, בשביל להדגיש או לשפר חלקים מסוימים בעצמינו, בילדינו או בקולגות שלנו.
פרופ' עידית מאיה היא מנהלת שירות נפרוגנטיקה ובית הספר לגנטיקה לרופאים במכון רקנאטי לגנטיקה בבית חולים בילינסון