רבבות הפגינו בת"א, על איילון. לבני לממשלה: "אתם שיכורים מכוח, זה פאשיזם"
רבבות הפגינו בת"א, על איילון. לבני לממשלה: "אתם שיכורים מכוח, זה פאשיזם"
השבת השישית ברצף של הפגנות נגד המהפכה המשפטית החלה בדקת דומייה בעקבות הפיגוע. לפי המארגנים, 150 אלף הפגינו נגד המהפכה המשפטית בת"א. הפגנות גדולות התקיימו גם בכפר סבא, ירושלים, חיפה ומוקדים אחרים. לבני: "די לטירוף". חתן הנובל הרשקו: "מנסים להפוך את ישראל לדיקטטורה"
גם הערב (מוצאי שבת), זה השבוע השישי ברציפות, התקיימו הפגנות בתל אביב ובמוקדים רבים אחרים נגד המהפכה המשפטית של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין. ההפגנות התקיימו ברקע שבוע חקיקה דרמטי הצפוי בכנסת, והחלטת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לזמן לבירור את מפקד מחוז ירושלים, בעקבות ההפגנה ביום חמישי בעיר. כמו לפני שבועיים, אחרי הפיגוע בשכונת נווה יעקב, גם הערב החלו ההפגנות בדקת דומייה, בעקבות הפיגוע בשכונת רמות.
ההפגנה בתל אביב החלה בצעדה בשדרות רוטשילד ב-18:00, וכמדי שבוע המוקד היה ברחוב קפלן. לפי ההערכות הלא מבוססות של המארגנים, בהפגנה בתל אביב נכחו 150 אלף איש - ויותר מ-80 אלף הגיעו להפגנות האחרות ברחבי הארץ. המשטרה לא מסרה הערכה לגבי מספר המפגינים. בתום ההפגנה בקפלן החלו המפגינים לצעוד לכיוון נתיבי איילון. הפעם, בניגוד לשבועות קודמים, לא התקיימה הפגנה מקבילה בכיכר הבימה.
בין הנואמים הייתה שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני, שאמרה: "לא בגלל תוצאות הבחירות יצאנו לרחובות. אנחנו כאן בגלל מה שאתם עושים מאז שנבחרתם. חוקים פרסונליים, השתלטות פוליטית על שומרי הסף, רדיפת עובדי מדינה. לטירוף הזה יש שם. כבר לא סימנים, אלא הדבר עצמו - פשיזם. לא משילות, אלא הפקרות. לא תיקון, אלא הרס מוחלט. לא יקום ולא יהיה".
להפגנה במרכז חורב שבחיפה הגיעו הערב כ-13,000 מפגינים, שהניפו דגלי ישראל, דגלי גאווה ושלטים. המפגינים שם צעקו "דמוקרטיה" ו"לא למשוחתים". אחד הנואמים בהפגנה היה פרופ' אברהם הרשקו, חתן פרס נובל לכימיה: "חייבים לעצור את הטירוף. אני לא יכול עוד לעמוד מהצד, כעת אני חייב להשמיע את דעתי. מה שמתרחש כאן זה ניסיון להפוך את ישראל מדמוקרטיה לעריצות, לדיקטטורה. לא יהיה מי שישמור על האזרח מפני עריצות השלטון".
"אני מגיע להפגנה בכל שבוע, ואמשיך להגיע כל עוד הממשלה הרעה הזאת כאן", אמר בנימין אלימלך מקריית מוצקין. "הממשלה הזאת לא תפרק את המדינה. הם חושבים שהמחאה הזאת תיפסק כי אנשים יתייאשו, אבל זה לא יקרה. כל יום שעובר מראה לנו את התוכניות המפחידות והרעות של נתניהו, לוין ורוטמן". במקביל, אלפים רבים מפגינים בכפר סבא, כאלפיים מפגינים בבאר שבע, וכ-700 ברחבת הקניון בקריית אונו. "אף אחד לא רוצה לחיות בדיקטטורה. צריך לעבור מתגובה ליוזמה, כי הם לא מתכוונים לעצור", אמר חבר הכנסת לשעבר אופיר פינס, שהגיע יחד עם כמה מאות נוספים להפגנה בראשון לציון.
כ-6,000 מפגינים התייצבו להפגנה גם בהרצליה, ברחבת העירייה. צבי סטפק, מייסד ויו"ר בית ההשקעות מיטב, אמר: "יש קשר הדוק בין התוכנית המשפטית לבין כלכלה ובורסה. ההשלכות יגיעו לכיס של כל אחד מכם". בני ברבש, סא"ל במיל וסופר שנפצע במלחמת יום הכיפורים ופעיל במטה המאבק של תנועות המחאה, אמר: "אין משא ומתן עם התליין על עובי החבל שהוא כורך על צוואר הדמוקרטיה". מחוץ לבית הנשיא בירושלים התאגדו מפגינים גם הערב, לפני שצעדו לכיכר פריז. פרופ' טליה מירון שץ אמרה: "אף אחד לא מעל החוק. הערב כולנו אחים, לא בגלל תווית כזו או אחרת, אלא מכוח המעשים והערכים שלנו. הרפורמה היא שקר עם מטרה אחת - שהממשלה תחוקק כל מה שבא לה, ושלנו לא יהיה בית משפט לפנות אליו".
ביום שני הקרוב יקיימו מארגני המחאה שביתה רחבת היקף, אליה הצטרפו עשרות חברות הייטק, רופאים, עובדי בריאות הנפש, עורכי דין, עובדים סוציאליים, עובדים מרשויות מקומיות ועובדים מסקטורים נוספים רבים. השובתים יצטרפו להפגנה מחוץ למשכן הכנסת, שתחל בשעה 12:00 ותימשך לכל אורך היום, ולמוקדי מחאה נוספים ברחבי הארץ.
במכתב שהועבר ממנהלות ומנהלי עשרות בתי ספר יסודיים בתל אביב, לקראת אותו יום, הם כתבו כי מביעים "את דאגתנו העמוקה לקיטוב החברתי בישראל ולחששות האמיתיים למבנה המשטר הדמוקרטי. המחאה ביום שני, שנערכת על רקע דאגה זו, מחייבת אותנו. אנו מאמינים ומאמינות שזכות המחאה החברתית, ובפרט על רקע ערכים של דאגה לשלום החברה בישראל, היא בעלת ערך חינוכי ממעלה ראשונה. בהתאם, נכבד את התלמידים, המורים וההורים שימצאו לנכון ליטול חלק בפעולות חברתיות על רקע זה - בפרט ביום שני הקרוב".
בהכנת הכתבה השתתפו סיון חילאי, ליאור אל-חי, לירן תמרי, אילנה קוריאל