הסאגה נמשכת: פרויקט המלונות בחוף לידו באשדוד מתגלגל לוועדת הערר המחוזית
הסאגה נמשכת: פרויקט המלונות בחוף לידו באשדוד מתגלגל לוועדת הערר המחוזית
התוכנית להקמת מתחם המלונאות והנופש בעיר נדחתה בעבר על ידי הוועדה לשמירת הסביבה החופית, אבל אושרה אשתקד על ידי ועדת הערר של המועצה הארצית. גם עיריית אשדוד אישרה אותה, אבל עמותת אדם טבע ודין מגישה כעת ערעור נוסף
הסיפור הלא הנגמר של התכנית להקמת מתחם בתי מלון בחוף לידו שבמרכז רצועת החוף של אשדוד, עבר לאחרונה שלב נוסף. במרץ 2022, כזכור, אושרה התוכנית על ידי ועדת הערר של המועצה הארצית לאחר שנדחתה קודם על ידי הולחו"ף (הועדה לשמירת הסביבה החופית) ועברה לטיפול הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של עיריית אשדוד, שמצדה דנה בתוכנית שלוש פעמים ולבסוף החליטה לאשר אותה. ואולם, כל זה עדיין לא מבטיח שהבנייה תצא לדרך בקרוב. עמותת אדם טבע ודין, יחד עם תושבי העיר, החליטה להגיש ערר נוסף, הפעם לוועדת הערר המחוזית.
התוכנית המדוברת היא יוזמה של אופק השקעות שבשליטת קובי אברהמי לשנות ולהרחיב שתי תוכניות קיימות להקמת מתחם מלונאות ונופש בחוף לידו. התוכניות, שמציעות בנייה בקירבת קו המים, אושרו כבר בשנת 2004, לפני שחוק שמירת הסביבה החופית נחקק. מדובר בהקמה של מלון בן 120 חדרים, בגובה 4 קומות, עם שימושים ציבוריים בקומת הקרקע, על מגרש בשטח 4.5 דונם, במרחק של 66 מטר מקו המים. ועוד מלון עם 84 חדרים, בגובה 4 קומות, על מגרש בגודל של כ־3 דונם, במרחק 62 מטר מקו המים.
לפי עמדת אדם טבע ודין, הוועדה המקומית של אשדוד היתה צריכה לדחות את התוכניות ואף לפעול להסגת הבינוי הכלול בתוכניות מזרחה ככל הניתן מתחום חוף הים באמצעות ניוד זכויות. נקודת המוצא היא ש"נוכח השפעות משבר האקלים ועליית מפלס הים, הפיתוח והבינוי המואץ וכן גידול האוכלוסין, חופי הים הם משאב לאומי יקר מפז, שרק ילך ויחסר". מחברי ההתנגדות משתמשים בנימוק התחממות האקלים לצורך הצדקת עמדתם. לדבריהם, עליית מפלס הים צפויה להשפיע גם על חופי ישראל".
"למעשה", טוענים שם, "כבר עכשיו, עוד בטרם נוכחנו בעליית מפלס ים משמעותית ניכר כי רצועת החוף שתישאר לציבור שנוהג לפקוד את חוף לידו תהיה צרה מאוד, ועם המשך העלייה הצפויה של פני הים בעתיד – צרה אף יותר".
באט"ד רומזים כי מי שיישא בעלות נזקי עליית מפלס מי הים לבניינים הקרובים תהיה המדינה: "הכתובת הראשונה למימון הוצאות מיגון של נכסים פרטיים שעלולים להיפגע מעליית מפלס הים או לפיצוי פגיעה קניינית נטענת בשל עליית מפלס מי הים, אם בשל פגיעה ישירה ובין אם בשל פגיעה עקיפה כדוגמת נטישת הנכס, היא המדינה עצמה". לדברי אט"ד, "אישור התוכניות יעודד את "פרקטיקת הזחילה" שננקטה על ידי היזמים. כלומר, קביעתו של קו בינוי ראשון בתחום חוף הים תוביל בהכרח לבינוי מאסיבי בחוף שבוודאי יפגע בו, בציבור ואף יחליש את הקשר שבינו לבין היישוב".
יזם תוכניות המלונאות קובי אברהמי, בתגובה, זועם. "התוכניות האלה עברו את אישורן של המועצה הארצית, ולחוף והוועדה המקומית של אשדוד", הוא אומר. "הן אושרו כבר לפני שנתיים וחצי בהליכי תכנון שנתנו מקום לביטוי של כל המתנגדים, עם כל הטענות הממוחזרות שלהם. החלטת ועדת העררים של המועצה הארצית מדברת בעד עצמה. בעיקבותיה, ה-ולחוף אישר את התוכניות וגם מליאת העיר אשדוד.
"יש להבין שכל גורמי התכנון בישראל, כולל משרד התיירות, הסכימו על תוכנית שמתבססת על תב"ע מאושרת. התוכנית החדשה רק מטייבת אותה לתנאי 2023. היא לא חורגת מקווי הבניין ולכן הוועדות אימצו אותה. כולן הגיעו למסקנה שיש לה תועלת ציבורית רבה.
"יש היום קונצנזוס בוועדות לגבי התוכנית הזאת. ברור לחלוטין שהארגונים האלה מנסים להתיש אותנו, אבל הם נכשלו בארבע ערכאות. נשקול לתבוע אותם על נזקים במיליונים שנגרמו לנו. זה ניצול ציני ומחפיר של הליכי תכנון ובנייה בחוסר תום לב"