בעלות של 1.5 מיליארד שקל: נחתם ההסכם עם הסייעות - שכרן יעלה ביותר מ-20%
בעלות של 1.5 מיליארד שקל: נחתם ההסכם עם הסייעות - שכרן יעלה ביותר מ-20%
שכרן של הסייעות יועלה לפי מפתחות של ותק והתמקצעות, כך ששכרה של סייעת מתחילה יעלה ב-400 שקל בעוד שכרה של סייעת בכירה יעלה ב-1,600 שקל. הסייעות יזכו גם למענק התמדה של 600 שקל. יו"ר ההסתדרות התייחס רק בסוף הטקס למה שכינה "המצב", ואמר: "כל האזרחים רוצים שקט ושלום, לאהוב אחד את השני, כי אחים אנחנו"
ההסתדרות ומשרד האוצר חתמו היום (ג') על הסכם שאמור לשפר את תנאי ההעסקה של כ-50 אלף סייעות הילדים באופן שיאפשר להעלות את שכרן ביותר מ-20%. עלות ההסכם למשק היא כ-1.5 מיליארד שקל.
מדובר בהסכם שני עליו חותמים ההסתדרות והאוצר במהלך החודש האחרון, לאחר שבחודש שעבר חתמו על הסכם השכר החדש לעובדי המגזר הציבורי שאמור להיטיב עמם תוך הגדלת שכרם בשיעור כולל של 11% במתווה מדורג עד 2027.
בלב ההסכם עם הסייעות עומדת רפורמה שנועדה להעלות את קרנן של המועסקות בתחום ובאופן שמכיר בהן כממלאות תפקיד קריטי במערכת החינוך של הגיל הרך. שכרן של הסייעות יועלה לפי מפתחות של ותק והתמקצעות, כך ששכרה של סייעת מוסמכת יעלה ב-400 שקל, שכרה של סייעת מתקדמת יעלה בכ-800 שקל, סייעת מנוסה ב-1,200 שקל וזה של סייעת בכירה יעלה ב-1,600 שקל. סייעת שלא תיעדר מעבודתה תיהנה מתמריץ התמדה חודשי שיקנה לה תוספת של 600 שקל בשכר, וסייעת שהחסירה בשנה פחות מ-10 ימי עבודה בשל מחלה תקבל מענק שנתי מיוחד של 1,000 שקל.
יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד הציג מוקדם יותר את פרטי ההסכם עם משרד האוצר שהושג בתום מספר חודשים של משא ומתן ומסר כי בעקבות הרפורמה שכרן ההתחלתי של סייעות חדשות יעמוד על 7,200 שקל, ובכל שנה שכרה של סייעת יגדל ב-50 שקל. לדבריו, מדובר ב"הסכם היסטורי", ותוספות השכר שיינתנו לסייעות יאפשרו להן להשתכר בכל חודש כ-9,500 שקל באופן שיעלה את רמת חייהן ויעלה משמעותית את הביקוש לעסוק בתחום, תוך מיתוג מחדש של עבודת הסייעת כ"תומכת חינוך". כך, שכרן של סייעות בגני ילדים המשתייכים לחינוך המיוחד יועלה עד לכ-11 אלף שקל.
כשלצידו יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס ומנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר, בר דוד הפליג בשבחי ההסתדרות והצדדים שהיו מעורבים בגיבוש ההבנות ושב והדגיש כי מדובר בהסכם היסטורי שיחולל מהפכה של ממש בגני הילדים. הוא הוסיף כי הסייעות שיידרשו להכשרות מקצועיות שיזכו אותן בתוספות שכר "יקבלו את ההכשרות הטובות ביותר ובפיקוח של משרד החינוך", כדבריו.
בדומה לאירוע החתימה על הסכם השכר במגזר הציבורי שהתקיים לפני כשלושה שבועות בלי נוכחות של עיתונאים, גם לחתימה על הסכם הסייעות לא הוזמנה התקשורת. הטקס, שהתאפיין בחילופי ברכות ודברי כיבודים וחנופה בין הצדדים שהיו מעורבים בהשגת ההסכם, התקיים בנוכחות של סייעות בגנים, ומעת לעת דבריו של יו"ר ההסתדרות נקטעו בשל מחיאות כפיים.
לפי בר דוד, "עכשיו יש כאן סדר שלא היה מעולם. כעת צריך לצאת למסע הסברה רחב, בין השאר באמצעות הסייעות עצמן". הוא פנה אל הסייעות שהיו באולם הטקס והוסיף: "בנות, אתן צריכות לעזור לנו עם זה ולהרים את הראש. אתן כבר לא מקופחות. זה הסכם של יותר מ-1.5 מיליארד שקל, דבר שלא היה כאן מעולם. ברמת השכר הזאת אני מצפה שהמקצוע הזה ייהנה מביקוש גדול כמו שהיה לפני 20 שנה, שבנות עמדו בתור עם קורות חיים ופרוטקציות כדי לעבוד בו".
התגובות של סייעות רבות שצפו בטקס החגיגי דרך הרשתות החברתיות שבהן הוא שודר בשידור חי היו הפוכות מההצהרות החגיגיות מצד אנשי האוצר, ההסתדרות והשלטון המקומי ומהשבחים שראשיהם הרעיפו אחד על השני. אחת הסייעות התייחסה לסכומים הגבוהים שבר דוד הציג וציינה "הכל ברוטו, אנו לא שורדים"; אחרת כתבה: "השתיקו אותנו לעוד כמה שנים טובות" וסייעת שלישית העירה שחרף החגיגות בבית ההסתדרות "השכר עדיין נמוך, יש כאן יותר רעש".
בר דוד, שסירב במהלך החודשים האחרונים לענות לקריאות הרבות שהופנו אליו ולצרף את ההסתדרות שבראשותו למאבק בתוכניות הממשלה להפיכה משטרית, התייחס רק בסוף הטקס למה שכינה "המצב", פנה למנכ"ל האוצר הייזלר והעיר: "כל האזרחים רוצים שקט ושלום, לאהוב אחד את השני, כי אחים אנחנו. יש לנו מדינה נפלאה ועובדים נפלאים".
לאחר שהחוק לביטול עילת הסבירות עבר בכנסת לפני כשבועיים, בר דוד הצהיר כי ההסתדרות תכריז על סכסוך עבודה במשק ותעשה בו שימוש בכל תרחיש שבו הממשלה תקדם חקיקה חד-צדדית. לפני ההצבעות בכנסת על ביטול עילת הסבירות, בר דוד סירב להירתם למאבק בנימוק שלהסתדרות אין כל אינטרס בנושא. מאז הצהרתו, ההסתדרות לא הכריזה על סכסוך עבודה ולא נקטה במהלך משמעותי כלשהו נגד ההפיכה שמקדמות הקואליציה והממשלה.