סגור

פרשנות
האוצר קבע שכר של 9,000 שקל. מפה המורים יכולים רק לעלות

אחרי שהאוצר הסכים להעלות את שכר המורים המתחילים, הוויכוח העיקרי יהיה על טבלת השכר של המורים הוותיקים יותר. ההעלאה שמציע האוצר למנהלים לא מקרבת אותם אף ל־20 אלף שקל. התאמת ימי החופש לחופשות ההורים רחוקה מהסכם

רק שני דברים ברורים בסיכומו של הסיבוב הנוכחי במשא ומתן בין האוצר להסתדרות המורים. הראשון - האוצר עשה ספין מוצלח והצליח להציג את עצמו כמי שמוכן לפשרות, והשני - אחרי שהאוצר הציע 9,000 שקל למורה מתחיל, יהיה קשה מאוד לרדת מזה, כלומר זה שטח משוחרר שכבר לא יוחזר.
שר האוצר אביגדור ליברמן אמנם הנחה את אנשי משרדו לסיים את המשא ומתן במהלך החופש ולא לחכות לרגע האחרון. אבל לנוכח הפיצוץ הנוסף במשא ומתן שלשום, הסיכויים שזה יקרה הולכים ופוחתים. שרת החינוך יפעת שאשא ביטון מרבה לדבר על כך שברוב הנושאים העקרוניים יש הסכמות. אולי היא צודקת, אבל השטן תמיד ממתין בפרטים.
אתמול התקיימה פגישה בהשתתפות הממונה על השכר באוצר קובי בר נתן, מנכ"לית משרד החינוך דלית שטאובר ומזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד. לקראת הפגישה פרסם משרד האוצר את הצעתו החדשה. המרכיב המרכזי בהצעה הוא העלאת שכר הבסיס למשרה מלאה של מורה מתחיל בבית ספר יסודי בכ־30% מ־6,900 שקל בחודש ל־9,000 שקל. זה אמנם הרבה פחות מדרישת הסתדרות המורים לשכר התחלתי של 10,500 שקל, אבל זו פשרה מרחיקת לכת של האוצר.

למרות ההצעה ואולי בגללה פגישת המשא ומתן התפוצצה. הפיצוץ נבע מהשאלה מה תהיה טבלת השכר של כל שאר המורים. היום מקבלים המורים תוספת של 2% על כל שנת ותק בשש השנים הראשונות ו־1% על כל שנה נוספת. כן הם מקבלים תוספת של בין 400–1,200 שקל על כל דרגה נוספת. לפי הצעת האוצר, התוספת עבור ותק תרד ל־50 שקל לשנה ועבור דרגה ל־250 שקל.
בהסתדרות המורים טוענים שהמורים הוותיקים ייפגעו מאוד ממעבר לתוספות החדשות ויפסידו בתוך שלוש שנים 2 מיליארד שקל. עמדת האוצר היא שכל מורה יקבל בשנה הקרובה תוספת של לפחות 200 שקל לשכר הקיים והמצב הזה יישמר גם בעתיד. נראה, אם כן, שקל מאוד לפתור את הבעיה: האוצר יגיש טבלת שכר מפורטת לכל שילוב של ותק ודרגות. נראה גם שהמשא ומתן סובל מאוד מחוסר אמון הדדי ומהנחה של שני הצדדים שמנסים לרמות אותם. אבל זה טבעו של משא ומתן על הסכם קיבוצי.
את עמדת האוצר מחלישה מאוד העובדה שהממשלה מדברת בשני קולות. היום פרסמה שרת החינוך שאשא ביטון מתווה משלה. היא מציעה להעלות את שכר המורים המתחילים ל־9,500 שקל ומה שהרבה יותר בעייתי מבחינת האוצר – להעלות את שכר המורים הוותיקים ב־1,200 שקל לפחות. שאשא ביטון כלל לא מסתירה שהיא רואה את עצמה כנציגה של המורים במשא ומתן ולא של הממשלה. סביר להניח שגם תקופת הבחירות משפיעה.
על תוספות אחרות שמציע האוצר לא צפוי כמעט ויכוח. כדי לעודד את המורים לא לברוח אחרי שנה־שנתיים הוא מציע מענק התמדה של 18 אלף שקל שיינתן לאחר שלוש שנים, כלומר 500 שקל על כל חודש. הוא מציע שהגמול על תפקידים נוספים שמבצעים מורים (כמו חינוך או ריכוז שכבה) יעמוד על 1,100 שקל לפחות. במצב הנוכחי התשלום על גמול תפקיד הוא באחוזים ולכן מורים צעירים מקבלים סכומים נמוכים מאוד.
שכר מנהל מתחיל לפי הצעת האוצר יעלה ב־24% מ־14.5 ל־18 אלף שקל. הסתדרות המורים דרשה 22 אלף שקל. היום השכר למנהלים צמוד למורכבות בית הספר, כך שבבית ספר גדול במיוחד באזור חלש ועם הרבה כיתות חינוך מיוחד, מנהל מתחיל יכול לקבל 22 אלף שקל. בהסתדרות המורים טוענים שהאוצר רוצה לפגוע מאוד בתוספת על מורכבות. עמדת האוצר היא שיש מחיר לתוספות ושגם בטבלה החדשה כל מנהל יקבל יותר ממה שהיה מקבל היום.
אחת הסיבות העיקריות למצבה הקשה של מערכת החינוך היא בריחת המנהלים. מנהל טוב הרבה יותר חשוב לבית ספר מעוד מורה טוב, בין היתר כי הוא יכול למשוך מורים טובים ולא פחות חשוב – להשאיר אותם. בעוד שהולך ומתברר שצפויה מהפכה בשכר המורים המתחילים, קיים חשש שלא תהיה מהפכה דומה בשכר המנהלים. זו תהיה החמצה גדולה.
מחלוקות צפויות גם סביב ההצעה להעניק גמישות למנהלי בתי הספר בניהול כוח אדם. ליברמן מעוניין מאוד שניתן יהיה להביא כמות מסוימת של מורים בחוזים אישיים כמו שניתן היום לבצע בפריפריה. חוזים אישיים הם אחד המונחים מעוררי ההתנגדות בארגוני עובדים. ובכל זאת במשרד החינוך מאמינים שניתן יהיה להרחיב את הסדר החוזים האישיים הקיים מהפריפריה גם למרכז. זה אומר שאפשר יהיה לשלם למורים שיוותרו על הקביעות תוספת של עד 80% לשכר.
הצעת האוצר בתחום התאמת ימי החופש של המורים לימי החופש של ההורים נראית כעמדת מיקוח יותר מאשר כהצעה אמיתית. האוצר מציע לבטל חמישה ימי חופש בעייתיים במיוחד להורים עובדים: איסרו חג של סוכות, פסח ושבועות וכן ימי החופש בל"ג בעומר ובתענית אסתר. במקומם המורים לא ילמדו בימי השישי באותו שבוע. כן מוצע שהחופשה שלפני פסח תקוצר בשלושה ימים ובתמורה יהיה גשר בין יום כיפור לסוכות.
מהאוצר נמסר: "הצעתנו מיטיבה עם כל המורים, כך ששכרו של כל מורה, בכל ותק ובכל דרגה, יהיה גבוה מאשר במצבו הנוכחי. אנו מחויבים לתעדף את המורה הצעיר ולצמצם את הפערים במערכת. העלאת השכר המשמעותית ברמות הוותק ובדרגות הנמוכות מייצרת נקודת פתיחה גבוהה מראש".

הצעת האוצר

  • שכר מורה מתחיל יעלה ב־30% ל־9,000 שקל
  • התוספת לשנת ותק תרד מ־2%-1%, ל־50 שקל לשנה
  • התוספת לדרגה תרד מ־1,200-400 שקל ל־250 שקל
  • למורים מתמידים יינתן מענק של 18 אלף שקל לאחר 3 שנים
  • גמולי התפקיד יוגדלו ברובם ויהיו בסכום שקלי של 1,100 שקל
  • שכר מנהל מתחיל יעלה ב־24% ל־18 אלף שקל
  • מנהלים יוכלו להביא מורים בחוזים אישיים ותוענק להם גמישות בפיטורים
  • שינויים קלים בלוח החופשות