ניר ברקת מתעלם מהאזהרות - וטוען כי "הביקוש להייטק הישראלי בעלייה"
ניר ברקת מתעלם מהאזהרות - וטוען כי "הביקוש להייטק הישראלי בעלייה"
שר הכלכלה אמר את הדברים בדיון בוועדת הכספים, במהלכו גם תקף את רמ"י: "חייבים לפרק אותם, לא מבינים בתכנון". עוד תקף ברקת את קוקה קולה, שהעלתה את מחירי המשקאות שלה לאחרונה: "אנחנו דורשים לראות את הספרים שלהם. לא ניתן להם לעשוק את הציבור"
אזהרותיה של רשות החדשנות על משבר אפשרי בענף ההייטק לא מרשימות את שר הכלכלה. ניר ברקת הופיע היום (ב') בדיון בוועדת הכספים של הכנסת כדי להציג את יעדי משרדו לשנה הקרובה. רק בסוף הדיון הוא התייחס למשבר המתהווה בענף, במשפט אחד שעורר תרעומת בקרב חברי האופוזיציה: "הביקוש להייטק בישראל רק במגמת עלייה והכל נמצא בידיכם".
לכל אורך הדיון עימתו חברי האופוזיציה את השר עם האזהרות. שרת החדשנות לשעבר, ח"כ אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי), עימתה אותו עם הנתון שלפיו כ-80% מחברות הסטארט-אפ החדשות שנפתחות בארץ מעדיפות להירשם בחו"ל וזאת בשל ההפיכה המשטרית שמקדמת הממשלה. גם עמיתתה לסיעה, ח"כ שרן השכל, הזהירה את ברקת, יזם הייטק בעברו, כי חברות רבות שפועלות בענף עלולות להיסגר בחודשים הקרובים וכי דווקא בזמן המשמרת שלו ישראל תאבד את מעמדה הבינלאומי כ"אומת הסטארט-אפ".
ברקת פירט בדיון את המהלכים שבכוונת משרדו להניע בתקופה הקרובה במטרה להקל על יוקר המחיה ולשיפור הסביבה העסקית. הוא ביקר את פעילות רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) בחריפות וטען שאינה רלוונטית: "סליחה על הבוטות אבל חייבים לפרק אותם. הגוף הזה לא מבין בתכנון ובפערים האדירים שבין צרכי המגזר העסקי לבין המציאות והם פועלים כמו סוחרי נדל"ן. אין להם את הגמישות הדרושה, הם פועלים לפי דיסציפלינות משנות ה-50".
עוד טען ברקת כי "יש לתכנן את אזורי התעשייה בצורה נכונה יותר, שפונה אל צרכי התעסוקה האמיתיים שעולים מהשטח. כיום הפעילות הזאת דיכוטומית, אם יש חברה שאינה תעשייתית אין לה כניסה לאזורי תעשייה. בתקופתי כראש עיריית ירושלים החלתי באזור התעשייה תלפיות גישה של עירוב שימושים וזה עובד מצוין. עלינו לעשות קפיצת מדרגה בנושא הזה".
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "רמ"י מנועה מלהתעמת עם שרי ממשלה ועם גורמים פוליטיים ומכאן לא נתייחס לאמירות פוליטיות כלשהן. רמ"י תמשיך לבצע את שליחותה, באחריות, בממלכתיות ועל פי יעדי הממשלה וזאת ללא מורא וללא משוא פנים. היקף השווקים בשנתיים האחרונות, מבצעי הדיור וההאטה בשוק הנדל"ן מדברים בעד עצמם".
במסגרת הדיון בוועדת הכספים ברקת התייחס גם למהלכים שבכוונתו להוביל בניסיון להחליש את כוחם בשוק של היבואנים הבלעדיים, וזאת תוך פיתוח סנקציות כלפי כאלה שיפגעו בייבוא מקביל שבכוחו להוריד את יוקר המחיה.
בכלל זה התייחס ברקת גם לחברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה קולה), שהעלתה לאחרונה את מחירי המשקאות שלה ב-6.7%: "אנחנו דורשים לראות את הספרים שלהם. לא ניתן להם לעשוק את הציבור ונילחם בכל המונופולים ובכל הקרטלים באמצעות כל הכלים שיש לנו". יצויין כי בשבועות האחרונים הורה ברקת לדרג המקצועי במשרדו לבחון דרכים ליבוא מקביל וזול של משקאות החברה, שלגביה טען באחרונה כי היא משווקת בארץ בקבוקי משקה במחירים יקרים יותר מאשר ברשות הפלסטינית ובאירופה.
בזמן שברקת תקף את קוקה קולה, ח"כ השכל הקשתה עליו על רקע ההתייקרויות שחלו במחיר המזון ותחליפי החלב לתינוקות. היא דרשה מברקת לתאם מהלך משותף עם משרד הבריאות כדי להקל על יבוא בטוח של מוצרים אלה, תוך הורדת מחיריהם: "אימהות שמתקשות כלכלית נאלצות להזמין תחליפי חלב מעלי אקספרס. בכל הקשור למוצרי תינוקות משרד הבריאות נעמד על רגליו האחוריות ומסרב לייבוא כזה, והורים נדרשים לשלם סכומים אדירים על חיתולים ועל תחליפי חלב. מדוע לא הבאתם בחוק ההסדרים אף בשורה בכל הקשור למוצרי תינוקות?", שאלה.
היא הוסיפה וקראה לו לחבור למאבק פרלמנטרי שיאפשר את פתיחת הייבוא של מוצרים אלה, ובכך להקל על משפחות רבות בישראל שנאנקות תחת עול יוקר המחיה: "מוצרים לתינוקות שמוזמנים בעלי אקספרס מגיעים לארץ בלי כל פיקוח - לא של האיחוד האירופי, לא של ה- FDA ובטח לא של משרד הבריאות. על הראש שלכם אם יקרה כאן אסון", אמרה. ברקת השיב כי "בהמשך המהלכים שלנו נגיע גם למוצרים הרגישים יותר מבחינת משרד הבריאות".