דעהאלהרר, לפני שמחפשים גז אולי נלמד מהאיטלקים?
דעה
אלהרר, לפני שמחפשים גז אולי נלמד מהאיטלקים?
החלטת שרת האנרגיה לפרסם מכרז חדש לחיפוש גז טבעי נובעת מאינטרסים כלכליים לגיטימיים, אולם אינה מביא בחשבון שיקולים אקולוגיים, ובהם פגיעה אפשרית בלווייתנים ודולפינים; באיטליה מחייבים את חברות החיפוש בביצוע סקרים לאיתור יונקים ימיים - מתי בישראל?
"בשנה הקרובה נתמקד בעתיד, בחשמל הירוק, בהתייעלות האנרגטית ובאנרגיות המתחדשות - ובזמן שנעשה את זה נשים בצד את העיסוק בהרחבת פיתוח הגז הטבעי, שהוא, כידוע, דלק מעבר", הצהירה שרת האנרגיה קארין אלהרר, לפני כחצי שנה בלבד.
אולם נראה שמאז הרבה מים, וגז, זרמו בים. לאחר שהציגה חזון ארוך טווח, ירוק וחדשני, הכולל התחייבות לעצור את חיפושי הגז הטבעי במים הכלכליים של ישראל, אלהרר נכנעה ללחצים, לגחמות פוליטיות ולשיקולים כלכליים קרים, והודיעה לאחרונה כי לאור הביקוש ההולך וגובר לגז, ובגלל המלחמה המשתוללת באוקראינה, יוצא משרדה במכרז חדש לחיפוש גז טבעי.
לא דאגה לאספקת חשמל סדירה לאזרחי ישראל עומדת לפני עיניה של אלהרר. למעשה מבחינה אנרגטית, המדינה כלל לא זקוקה כיום לגז נוסף, אם בכלל יימצא כזה, וכלל לא בטוח שזה ישמש את אזרחי ישראל ואת התעשייה בארץ. כל שעומד בבסיס ההחלטה המדוברת הוא אינטרסים כלכליים, ובראשם איתור הזדמנויות ליצוא גז החוצה במחירים טובים.
על פניו החלטה לגיטימית, אבל בביצועה יש להביא בחשבון גורמים אקולוגיים. עובדה שאינה ידועה לרבים היא שמול חופי ישראל, וגם בים העמוק בישראל, חיים בדרך קבע יונקים ימיים רבים. מול חופינו אנחנו מוצאים כמה מינים של דולפינים, חלקם בסכנת הכחדה (כמו הדולפין המצוי, ששמו הוא בגדר אירוניה טהורה שכן בים התיכון הוא כלל אינו מצוי. אולם משמח לדעת שלמרות סכנת ההכחדה בה מין זה נתון, הוא מצליח בשנים האחרונות לקיים אוכלוסייה קטנה אך יציבה מול חופי אשדוד ואשקלון). בים העמוק אנחנו מוצאים, לצד דולפינים נוספים, גם מגוון מינים של לווייתנים, ובהם הראשתן (מובי דיק, מישהו?), שרק לאחרונה להקה שלמה שלו נצפתה מול חופי חיפה.
ולכן הפקת גז חשוב לעשות נכון. לפני שמתחילים בחיפושי גז בים העמוק, הכרחי לבצע סקרי ניטור מקיפים, שמטרתם המרכזית היא איתור ומיפוי של אזורים בהם נמצאים יונקים ימיים (דולפינים, לווייתנים) וצוללי עומק נוספים (כמו צבי ים). מדובר במשימה מאתגרת, הדורשת מומחיות רבה, שכן רובם של בעלי החיים הללו הם מינים נודדים. רק ביצוע סקרים כאלה מאפשר לזהות נקודות ואזורים רגישים, ולהגביל את ביצוע החיפושים בהם, כדי להגן על אותם בעלי חיים, שהם טורפי-על בעלי חשיבות מכרעת לשיווי המשקל האקולוגי ולשמירה על הים.
יש להבין, חיפוש גז בעומק הים לא מתבצע באמצעות סונר פשוט, כזה שפוגע בקרקעית וחוזר אל המחפש. מדובר בגלי קול והדף בעוצמות אדירות, שחודרים כמה קילומטרים לעומקה של קרקעית הים, במטרה לבחון את מבנה הקרקע ואת ההיתכנות להימצאות של גז. דו"ח שהוגש למשרד האנרגיה עוד בשנת 2016 תיאר את ההשפעות וההשלכות של חיפושי גז על הסביבה. בדו"ח מופו הפגיעות ההרסניות ביונקים הימיים, בהן פגיעה ברקמות רכות שיכולה להוביל לחירשות, חבלות ומוות, ופגיעה מהותית ביכולות התקשורת, הניווט והסונאר שלהם - דבר שיכול בתורו גם להביא להיסחפות אל החוף, צעד המשול לכמעט התאבדות בקרב יונקים ימיים.
כדאי שמשרד האנרגיה, ובראשו השרה אלהרר, ילמד דבר או שניים מהאיטלקים. אלה קבעו כי המעוניין בזיכיון לחיפושי גז בים מחויב, על חשבונו, לוודא את ביצועם של ניטור ומיפוי מקיפים (טרם חיפושי הגז, במהלך החיפושים ולאחר החיפושים!). זאת כאמור כדי לאתר יונקים ימיים, לצמצם את הפגיעה בהם, ולהגדיר אזורים בהם ניתן ולא ניתן לחפש גז.
ואם המדינה חרדה כל כך לאינטרסים הכלכליים של החברות מחפשות הגז וחוששת לחייב אותן בביצוע הסקרים הללו, שתתכבד ותממן בעצמה ביצוע סקרים כאלה טרם מתן זיכיונות לחיפוש. כל אפשרות אחרת היא הפקרה של היונקים הימיים, מתוך ידיעה שאלה, בהיותם חסרי ישע אל מול הזיהום האקוסטי העצום של החיפושים, ייפגעו.
עו"ד מור הרניק בלום היא מייסדת-שותפה וחברת ועד מנהל בעמותת דלפיס – למען היונקים הימיים בישראל