תוכנית הפיצויים של האוצר: עד 600 אלף שקל לעסק קטן, ועד 12 אלף שקל לעצמאי
תוכנית הפיצויים של האוצר: עד 600 אלף שקל לעסק קטן, ועד 12 אלף שקל לעצמאי
פורסם תזכיר החוק לתוכנית הפיצויים למגזר העסקי, שעלותה מוערכת ב-8 מיליארד שקל. גובה הפיצויים תלוי בהכנסות ובעומק הפגיעה בעסקים כתוצאה מהמלחמה. באוצר מודים כי "הפיצוי לא ישפה לחלוטין את העסקים"
משרד האוצר פרסם הערב (ב') את תזכיר החוק לתוכנית לחלוקת פיצויים למגזר העסקי על הנזקים מהמלחמה. היות שבאוצר רוצים לסיים עם הליך החקיקה במהירות, כך שכבר ב-15 בנובמבר ניתן יהיה להגיש בקשה למענק, תזכיר החוק פתוח להערות הציבור רק עד יום רביעי השבוע. לפי התוכנית, עסק קטן יוכל לזכות בפיצוי של עד 600 אלף שקל, ועצמאי - עד 12 אלף שקל.
לפי הערכות, עלות התוכנית צפויה לעמוד על 8 מיליארד שקל. התוכנית תהיה רלוונטית לפעילות העסקים בחודשים אוקטובר-נובמבר, כאשר שר האוצר יוכל להאריך אותה עד סוף השנה במידת הצורך באישור ועדת הכספים.
בהסבר לחוק נכתב כי "בעקבות פעולות הלחימה המתמשכות במסגרת מלחמת 'חרבות ברזל', נפגעה למשך תקופה ממושכת הפעילות הכלכלית הסדירה של חלק מהעסקים, וזאת לאור מגבלות והנחיות פיקוד העורף, סגירת מערכת החינוך והתגייסות של מאות אלפים למילואים. כתוצאה מכך ישנם עסקים שחוו ירידת מחזורים במסגרת ההתמודדות עם המצב המיוחד בעורף בחודש אוקטובר 2023".
עוד נכתב כי "בשונה מסבבי לחימה קודמים אשר בהם נזקי המלחמה היו מצומצמים לאזורים מסוימים, במלחמת 'חרבות ברזל' השפעות הלחימה מורגשות בכל חלקי הארץ. על כן, לא מוצע לתת פיצוי מלא אשר ישפה לחלוטין את העסקים".
תוכנית הפיצויים כוללת תשלום מענקים לעסקים, המתבססים על גובה ההוצאות הקבועות של העסק, ועל הוצאות השכר. גובה הפיצוי נקבע על פי נוסחה שלוקחת בחשבון את עומק הירידה בהכנסות.
הפיצוי שיתקבל יהיה בגובה של עד 22% מההוצאות הקבועות של העסק, ועד 75% מהוצאות השכר, אולם בכל מקרה גובה המענק המקסימלי לעסקי עם מחזור של עד 300 מיליון שקל יעמוד על 600 אלף שקל, ואילו בעסקים עם מחזור מכירות של 400-300 מיליון שקל, יוכלו לקבל מענק של עד 1.2 מיליון שקל.
בנוסף לכך עצמאים עם הכנסה שנתית בגובה של עד 300 אלף שקל יהיו זכאים גם כן למענק, שאינו מתבסס על הוצאות קבועות (שכן לרוב לעצמאים שכאלה אין הוצאות קבועות משמעותיות). גובה המענק נקבע לפי ההכנסה השנתית של העצמאי ולפי עומק הפגיעה בהן. המענק המקסימלי יכול להגיע ל-12 אלף שקל.
חלק נוסף בתוכנית נוגע להקלות בקבלת דמי אבטלה, שמטרתן לאפשר לעסקים להוציא עובדים לחל"ת. השינוי המרכזי הוא שנקבע כי עובד יוכל לקבל דמי אבטלה 14 יום לאחר שיצא לחל"ת, במקום 30 יום כפי שנהוג בעת שגרה. עוד נקבע בחוק כי משרד האוצר ישפה את ביטוח לאומי על ההוצאות הצפויות לו בעקבות ההקלות של התכנית בסכום של 120 מיליון שקל.