פרשנותסמוטריץ' מרחף במציאות מדומה ומתעלם מהשפעות ההפיכה
פרשנות
סמוטריץ' מרחף במציאות מדומה ומתעלם מהשפעות ההפיכה
שר האוצר הציג את תקציב המדינה הראשון בהובלתו תחת הכותרת “אחראי”. סמוטריץ’ הראה שהוא שולט במספרים – אינפלציה, צמיחה, שער החליפין – והקשר ביניהם; רק כשזה הגיע לשאלת ההפיכה המשטרית, שר האוצר התקשה לקשר בינה לבין הכלכלה
קוראים לזה disentangling בלעז - ובתרגום חופשי פרימה, או התרה, או הפרדה - וזו ממש שיטה. היא די מוצלחת וגם יעילה במקרים מסוימים. זה בדיוק מה ששר האוצר, בצלאל סמוטריץ' ניסה לעשות היום במסיבת העיתונאים המיוחדת, הארוכה והמתישה, לצורך הצגת תקציב המדינה 2024-2023: להפריד בין כלכלה (תקציב המדינה) לבין פוליטיקה (ההפיכה המשטרית). וכך, במהלך כמעט שעתיים הציג סמוטריץ' את תקציב המדינה בשפה מרשימה ו"אוצרית" שלא חידשה דבר מבחינת הנתונים.
בהופעה המרשימה סמוטריץ' דיבר גבוהה־גבוהה על צמיחה, תעסוקה, תשתיות, מסגרות פיסקאליות, אינפלציה, שער חליפין, וכל שאר הפרמטרים המאקרו־כלכליים המורכבים ביותר הכוללים רפורמות, והדגיש מעל הכל את הצורך בשיפור התשתיות וחשיבותן לפיתוח בהצמחת המשק. יותר מזה: הוא ידע לקשר ביניהם, להסביר איך אחד משפיע על השני. הוא הפגין בקיאות מרשימה בכל פרט ופרט והתגאה ב"אחריות" שיש בתקציב, ועד כמה הוא שמר על "שולי ביטחון".
סמוטריץ' הבהיר מעל כל ספק: ההפיכה המשטרית, שהוא אחד מהיוזמים שלה, היא בסך הכל "אירוע פוליטי" או "מחלוקת פוליטית". הוא הדגיש שאין קטסטרופה. כלומר, אין ממש קשר בין הכלכלה לבין הפוליטיקה. ניכר כי המסרים נבחרו בקפידה, וסמוטריץ', גם הפעם, הצליח לנגן את המנגינה האהובה בקרב חברות הדירוג וגופים פיננסיים שדי מבוהלים בעת הזאת מההתרחשויות בישראל.
סמוטריץ' רק שכח לציין כי התשתית הראשונית - אם כל התשתיות מבחינת הכלכלה והמשק - היא התשתית המשטרית. קרי, מהי מערכת הכללים והנורמות - בתרבות, בחברה, במשפט - המסדירה את פעולתו של השלטון ושל שאר המוסדות כמו את האינטראקציות של השחקנים בין עצמם ומול החברה האזרחית. זו תשתית אולטימטיבית עבור כלכלה כפי שמוכיחים אין ספור המחקרים בתחום והסיבה מדוע ההתגייסות הגדולה ביותר במחאה הזו היא של הכלכלנים.
בעיני סמוטריץ' ההפיכה המשטרית איננה הסיבה מדוע אנו עדים לבריחת הון הגדולה ביותר בזמננו מאז האינתיפדה השנייה ומשבר הדוט.קום, אלא אי־הודאות שהאירוע הזה מחולל. כלומר, המשקיעים הזרים והמקומיים לא מוציאים את הכסף אל מחוץ לישראל כי הם סבורים כי עתידה של כלכלת ישראל שמבקשת לאמץ את המשטר הפוליטי של טורקיה, הונגריה ופולין יהיה דומה בסוף לזה של כלכלות טורקיה, הונגריה ופולין - אלא כי הם לא יודעים מה יקרה, וכלכלה אוהבת ודאות.
אחרי שביצע את ההפרדה המופרכת הזו ניסה סמוטריץ' לגמד את האירוע: זו לא מהפכה אלא "שינויים" שרק יחזקו את הכלכלה כי לתוצר הסופי נגיע "בהידברות" וזה יהיה משהו "שכולם יוכלו לחיות עמו". שר האוצר גם הסביר כי אין כאן קטסטרופה ואין כאן אירוע משמעותי אלא "טלטלה" שהמשק ידע להתמודד עימו.
ומה לגבי כל התגובות של אותם כלכלנים, גופים מוסדיים, בנקים וכו'? סמוטריץ' סבור שמדובר באנשים שמנסים להציג את המצב בצורה שגורמת נזק או שאלה גורמים שלא הבינו את השינויים. האם באמת לא מתחוללת שום דרמה אמיתית אלא מדובר בעוד ויכוח פוליטי סטנדרטי שכמוהו ראינו מאות ואף חריפים יותר בהיסטוריה הקצרה של המדינה? ומה עם פיחות השקל שהפך לפיחות המטבע הגדול בעולם אחרי הרובל הרוסי? ומה לגבי הפערים העצומים בין ביצועי הנאסד"ק לבין מדד ת"א 90? "ימים יגידו", אמר שר האוצר.
סמוטריץ' הבין היטב את המשחק, והמשחק מסתדר לו במדויק: הוא מאפס את הסיכונים הפיסקאליים (גירעון ומסגרת ההוצאה) כי ברור לו שהסיכונים הפוליטיים (ההפיכה המשטרית) וגם הגיאו־פוליטיים (הזירה הביטחונית רותחת כמו ששנים לא רתחה) - מזנקים בקצב מסוכן.
עם התורה הזו הוא ניגש גם לשותפות הקואליציוניות והסביר להן כי אין הרבה מרחב תמרון ובמצב שנותר תקציב אחראי ומסודר הוא תנאי קיומי להמשך כלכלת ישראל. זה גם מתאים לו אידאולוגית: הוא שמרן כלכלי (כך הגדיר עצמו במסיבת העיתונאים) והוא לא רוצה להעלות מסים, ולפיכך גם לא להשתולל עם ההוצאה הממשלתית. בהתאם לגישה של פורום קהלת: כמה שפחות ממשלה בתוך הכלכלה - ככה יותר טוב.
סמוטריץ' השתמש בשיטת ה־disentangling גם בהקשר נוסף: הוא הסביר במסיבת העיתונאים כי הדבר הכי חשוב כעת הוא לשמור על האינפלציה מרוסנת וכי האינפלציה ושער החליפין הם הדברים הכי חשובים שיש - אפילו יותר מהורדת מסים - כי "אינפלציה שוחקת את ערך הכסף של האזרחים". בד בבד, שר האוצר הזכיר לעיתונאים שישבו כי אינפלציה ושער החליפין הם במנדט של בנק ישראל והנגיד אמיר ירון. כלומר, הוא לא קשור לאינפלציה.
על פי סמוטריץ', ההפיכה המשטרית לא קשורה לאינפלציה כמו שהיא לא קשורה, כנראה, לשער החליפין. הוא אף הזכיר כי גם הממשלה הקודמת קיבלה שער חליפין של 3.2 שקלים והחזירה את המשק עם שער חליפין של 3.5 שקלים "פחות או יותר" - רק שכח לציין שהפיחות אז היה בגלל ירידה ביצוא ולא כמו עכשיו בגלל חוסר אמון בממשלה ובריחת הון. מסתבר שבאיזורים שבהם נמצא סמוטריץ' - הכל בסדר: רעידה פה, רעידה שם.