סגור

שיקום עוטף ישראל יתחיל בבניית דור העתיד של החקלאים

המפתח לחזרתם של תושבי הצפון ויישובי עוטף עזה לקיבוצים ולישובים החקלאיים טמון בחיזוקה של החקלאות המקומית. עלינו לפעול היום כדי להבטיח שהחקלאות הישראלית תמשיך להיות מקור לגאווה לאומית ומודל לחיקוי עולמי. טכנולוגיה לבדה אינה מספיקה. עלינו להבטיח שענף החקלאות ימשיך למשוך אליו צעירים מוכשרים

מלחמת חרבות ברזל הדגישה באופן חד וברור את חשיבותו של הביטחון התזונתי בישראל. בעת משבר, היכולת לספק מזון טרי ומזין לאוכלוסייה הופכת לקריטית. אירועים גדולים של מלחמה ומשבר האקלים חידדו את הצורך בחשיבה מחודשת על עתיד החקלאות בישראל ובעולם כולו.
עכשיו, כשהלחימה בצפון שוכחת לאיטה, ומדברים על שיקום הישובים בעוטף ישראל – בגבול הצפון ובעוטף עזה, ועל חזרתם של התושבים לבתיהם – חייבים לחזק את החקלאות הישראלית ולהעניק לה אופק ארוך לשנים רבות כי היא מקור לחוסן הלאומי שלנו ולפרנסתם של רבים.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

תוכנית ביטחון המזון הלאומית שמוביל ומקדם משרד החקלאות וביטחון המזון, היא צעד חשוב ומבורך לחוסנה של ישראל בעתיד והיא נשענת על ארבעת גורמי הייצור המרכזיים בחקלאות: קרקע, מים, כוח אדם, מחקר ופיתוח וחדשנות טכנולוגית. ההון האנושי בחקלאות היא שאלה מכרעת להצלחה - מי יהיו החקלאים העתידים? איך ניתן להבטיח את דור המשך של החקלאות?
חקלאות המחר חייבת להתמודד עם אתגרים גלובליים מורכבים. מצד אחד, אנו עדים לגידול מתמיד באוכלוסיית העולם, המחייב הגדלה משמעותית של תפוקת המזון. מצד שני, משאבי הקרקע והמים מוגבלים, ושינויי האקלים מציבים אתגרים נוספים. כיצד נוכל לייצר יותר מזון עם פחות משאבים? התשובה טמונה בשילוב של טכנולוגיה וחדשנות עם כוח אדם איכותי.
חקלאי העתיד יהיו לא רק מגדלים, אלא גם מומחים טכנולוגים. חקלאות מדייקת, המשתמשת בחיישנים, ולוויינים לניטור מצב הגידולים, תאפשר שימוש יעיל יותר במשאבים. טכנולוגיות של בינה מלאכותית יסייעו בקבלת החלטות מושכלות לגבי השקיה, דישון והגנת הצומח. חממות חכמות יאפשרו גידול מזון בתנאים מבוקרים, תוך חיסכון במים ואנרגיה.
1 צפייה בגלריה
זיו ריבק מנכ"ל נטפים ישראל
זיו ריבק מנכ"ל נטפים ישראל
זיו ריבק
(צילום: שי בראל)
בנוסף, פיתוחים בתחום הביוטכנולוגיה שחלקם קיימים כבר היום מובילים ליצירת זנים עמידים יותר למחלות ולתנאי אקלים קיצוניים. טכנולוגיות אלו יסייעו להגדיל את היבולים ולהבטיח אספקת מזון יציבה גם בתנאים משתנים.
טכנולוגיה היא רק חלק מהפתרון. עלינו לפעול כבר היום כדי להבטיח שענף החקלאות ימשיך למשוך אליו צעירים מוכשרים. ראשית, יש להשקיע בחינוך ובהכשרה מקצועית שתכין את הדור הבא של החקלאים להתמודד עם האתגרים הטכנולוגיים והסביבתיים. שנית, יש ליצור מסלולי קריירה אטרקטיביים בחקלאות, המשלבים עבודת כפיים עם חדשנות טכנולוגית.
במקביל, יש לטפח את תדמית החקלאות כענף מתקדם ובעל חשיבות לאומית. הקמת מרכזי מחקר ופיתוח בתחום החקלאות, בשיתוף עם האקדמיה והתעשייה, תוכל למשוך צעירים יזמים ולעודד חדשנות בתחום.
חשוב גם לשים דגש על קיימות וחקלאות ידידותית לסביבה. שיטות גידול אורגניות, שימוש בחומרי הדברה טבעיים ומיחזור פסולת חקלאית הם רק חלק מהפתרונות שיכולים להפוך את החקלאות לאטרקטיבית יותר עבור הדור הצעיר, המודע יותר לסוגיות סביבתיות.
לבסוף, יש לחזק את הקשר בין החקלאי לצרכן. שיווק ישיר, חקלאות קהילתית ותיירות חקלאית יכולים ליצור מקורות הכנסה נוספים לחקלאים ולחזק את הקשר בין האוכלוסייה העירונית לכפרית.
חקלאי העתיד יהיו לא רק מי שמגדלים את המזון שלנו, אלא גם מי שמובילים את החדשנות בתחום הקיימות והביטחון התזונתי. בעידן שבו ביטחון תזונתי הופך לנושא אסטרטגי, ישראל יכולה וצריכה להוביל את המהפכה החקלאית הבאה. החקלאות הישראלית שהפכה כבר מזמן שם נרדף למודל עולמי של יעילות ופוריות, רק תתחזק אם נשלב בה טכנולוגיה מתקדמת, חדשנות ומחויבות לקיימות. כך גם נבטיח חוסן כלכלי ועוגן תעסוקתי לחקלאים הישראלים.
זיו ריבק הוא מנכ"ל נטפים-ישראל