פועלי בניין זרים יופנו לתעשייה כדי להתגבר על המחסור בעובדים
פועלי בניין זרים יופנו לתעשייה כדי להתגבר על המחסור בעובדים
לפי התאחדות התעשיינים חסרים אלפי עובדים למפעלים ברחבי הארץ, אך פועלי הבניין לא יוכלו למלא את מקומם של עובדים מקצועיים ונהגי משאיות. מנכ"ל טחנת קמח באשדוד: "אם לא יהיו לי נהגים בקרוב – לא אוכל לספק קמח למאפיות"
על רקע המחסור החריף של אלפי עובדים במפעלי ייצור החיוניים למשק בעקבות גיוס נרחב של חיילי מילואים בצווי 8, רשות האוכלוסין וההגירה התירה — בהחלטה חריגה וחסרת תקדים — להפנות לקווי הייצור והאריזה בתעשייה עובדים זרים שהובאו לארץ כדי לעבוד בענף הבנייה.
על פי הערכות בתעשייה, בעקבות האישור הזמני שנתנה הרשות יופנו בימים הקרובים כ־2,000 עובדי בניין זרים לתגבר מפעלים רבים לאחר שהפעילות באתרי בנייה רבים הושבתה בשל המלחמה ומטחי הרקטות בכל רחבי הארץ. ההיתר של רשות ההגירה מתייחס לעובדים זרים שמועסקים באמצעות תאגידים שאמונים על השמתם במקומות העבודה. התאגידים יחויבו לספק לעובדים הדרכה בשפתם באשר לדרכי התגוננות במצב של ירי רקטות ואיום על העורף.
נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר אמר ל"כלכליסט" כי ההחלטה של רשות ההגירה תאפשר הקלה במפעלים רבים בשל המחסור החריג בידיים עובדות. "המחסור קשה מאוד וחסרים אלפי עובדים. רבים גויסו למילואים ויש גם כאלה שחוששים להגיע למקומות עבודה באזורי תעשייה שבהם מועסקים ערבים וכאלה שמעדיפים להישאר עם ילדיהם בבית. המחסור אדיר וההחלטה של רשות ההגירה עשויה להקל על המצוקה בחלק מהמפעלים", אמר תומר.
במפעלים רבים ברחבי הארץ מתמודדים מאז תחילת המלחמה גם עם מחסור חריף בנהגים ובעובדים מקצועיים בעלי מיומנויות להפעלת מערכות חיוניות כמו טכנאים. לדברי תומר, ההתאחדות הגישה למשרד הביטחון בקשות לשחרור משירות מילואים של כ־100 עובדים שהכרחיים לתפקוד התקין והשוטף של מפעלים, אך הבקשות טרם נענו.
"ביום הראשון של המלחמה כמחצית מהעובדים לא התייצבו לעבודה ובהמשך השבוע חל שיפור מסוים, ואתמול כ־20% מכלל העובדים לא הגיעו", סיפר מנכ"ל טחנת הקמח דגן באשדוד הדר גולומבק שמעסיק בשגרה כ־60 עובדים. "המחסור הקשה ביותר הוא של נהגים שמשנעים קמח מאשדוד למאפיות הגדולות במרכז הארץ כי כולם גויסו בצו 8. מדובר בנהגים בעלי מיומנות להפעלת משאיות שמובילות מכולות שפורקות בלחץ אוויר, כך שלא ניתן להחליף אותם בכל נהג אחר. אני חושש מאוד שאם לא יהיו לי נהגים בקרוב לא אוכל לספק קמח למאפיות, ולא בגלל שאין לי. המלאים במצב טוב והייצור מתנהל באופן תקין למרות האזעקות באזור".
לדברי גולומבק, עוד לפני המלחמה בדרום הוא התקשה להתמודד עם מחסור בעובדים מיומנים אולם מאז תחילת הקרבות המחסור החריף. "משרד הביטחון וצה"ל לא רוצים לשחרר את העובדים האלה למרות שאני מחזיק אצלי טונות של קמח ושמרים יבשים כחלק ממלאי החירום של מדינת ישראל ולמרות שהגברתי בימים האחרונים את היקף הייצור כדי לספק לחם למאות אלפי חיילי מילואים".
גם חביב פער, הבעלים והמנכ"ל של יצרנית הציוד הרפואי פאר־פארמה שפועלת מאזור התעשייה בראש העין, מתלונן על מחסור בידיים עובדות. לדבריו, כ־45 מתוך כ־160 עובדים לא הגיעו אתמול לעבודה, לאחר שרבים מהם גויסו למילואים ואחרים ביקשו להישאר בבית עם משפחותיהם. "התחושה קשה. אווירת נכאים. קווי ייצור שלמים מושבתים אצלי בזמן שיש לנו הזמנות רבות שעלינו לממש באופן מיידי", אמר. "את עיקר התוצרת אנחנו ללקוחות בחו"ל. המצב מקשה עליי לעמוד במחויבות שלי ללקוחות ששואלים אם הסחורה תגיע בזמן. יש כאלה שמזהירים שיקנסו אותנו אם נאחר באספקה. אנחנו נלחמים בשיניים. לפעמים גם המנהלים מפשילים שרוולים ועושים את כל מה שאפשר כדי להקל על העומסים בקווי הייצור והאריזה, אבל זה טיפה בים".
גורמים ביטחוניים טענו כי התאחדות התעשיינים לא הגישה מראש את בקשותיה לשחרור עובדים ממילואים בהיותם עובדים חיוניים כמתחייב בנהלים שקיימים בנושא. לטענתם, משרד הפנים מנהל בימים האחרונים שיג ושיח עם רשויות הצבא בבקשה לשחרר לפחות 400 עובדים חיוניים לתעשייה אך צה"ל טרם נענה לבקשה.
מאז תחילת המלחמה עשרות רבות של מפעלים ביישובי עוטף עזה ובאזורי התעשייה בשדרות מושבתים לחלוטין. בשבת מחבלים תקפו את מפעל הצבע של חברת ניר־לט בקיבוץ ניר עוז. המפעל נפגע קשות וחלק גדול ממנו עלה באש. מאז שהותקף, הגישה למפעל נחסמה בשל הלחימה האינטנסיבית בכל הגזרה ולכן לא ניתן להעריך את הנזק שנגרם.
פגיעות רבות היו במפעלים נוספים בעוטף עזה ובשדרות. עם תחילת המתקפה חדרה חוליית מחבלים למתחם של מפעל כימדע שבבעלות תורפז תעשיות בקיבוץ ניר־יצחק. ארבעה עובדים שהיו במקום באותו הזמן הסתתרו בממ"ד למשך יותר מיממה ובכך חייהם ניצלו. המחבלים הסבו למקום נזק רב, גנבו והרסו ציוד יקר והשתלטו על מלגזות ששימשו אותם בהמשך המתקפה לפרוץ גדרות ושערים ביישובים אחרים באזור.
חוליות מחבלים הגיעו לאזורי התעשייה בשדרות ובשער הנגב, ניסו לפרוץ לחלק מהמפעלים ולהשתלט עליהם. לעבר מפעל תפוגן נפתחה אש והמאבטח שהיה במקום נהרג. אתמול בצהריים נפלה רקטה סמוך למפעל מכשירי הקשר של אלביט מערכות בשדרות. באירוע זה לא היו נפגעים.
"אשר יגורנו בא לנו", אמר הבעלים של רב־בריח שמואל דונרשטיין, שרוב מפעליו נמצאים באזור התעשייה הדרומי באשקלון. "שלשום בערב הגיע לכאן מחבל, ממש אל גדרות המפעל. כוחות הביטחון וחיסלו אותו. הכל כאן נראה אחרת וגם התחושה שונה לגמרי ממה שהיה בכל סבבי הלחימה של השנים האחרונות בדרום. ביום ראשון המפעל היה סגור לחלוטין. מאז שפתחנו וחידשנו את פעילות הייצור רק 10%–15% מכלל העובדים מגיעים לעבודה. במפעל דלתות הפלדה התייצבו אתמול 35 עובדים בלבד מתוך 350, במפעל מוצרי הנעילה התייצבו 25 עובדים מתוך 100 ובמטה החברה התייצבו 20 עובדים מתוך 200. כמעט כל העובדים כאן גרים בקו של אשקלון, שדרות ונתיבות וביישובי הסביבה. המשבר כאן עצום ואני מבין אותם לגמרי".