בלעדיבוגרי אגף תקציבים לשר האוצר: ״לעצור החקיקה, חשש כבד לפגיעה בכלכלה"
בלעדי
בוגרי אגף תקציבים לשר האוצר: ״לעצור החקיקה, חשש כבד לפגיעה בכלכלה"
בין 200 בוגרי האגף שחתמו על הקריאה: דוד ברודט, שאול מרידור וקרן טרנר. הם מתריעים כי "ללא מערכת משפט חזקה, יציבה, בלתי תלויה ועצמאית – לא ניתן יהיה לקיים עקרונות של שוק חופשי, יעיל, תחרותי, שוויוני וצומח"
"אנו, בוגרות ובוגרי אגף התקציבים, פונים אליך בקריאה לפעול לעצירה מיידית של תהליך החקיקה המהיר לשינוי שיטת המשטר בישראל בשל חשש כבד לפגיעה בלתי הפיכה בכלכלת ישראל ובמרקם החברתי הישראלי". כך כותבים כ- 200 בוגרי אגף התקציבים לדורותיהם, במסמך שהם מכנים "קריאה של בוגרות ובוגרי אגף התקציבים באוצר לעצירת תהליכי החקיקה ולמניעת הרס הכלכלה והחברה" והגיע לכלכליסט.
בין החותמים נמנים הממונים הקודמים על האגף, ביניהם אורי יוגב, קובי הבר, גל הרשקוביץ, אודי ניסן, אמיר לוי, דוד בועז, רן קרול ושאול מרידור; וגם מנכ"לי המשרד לשעבר: דוד ברודט, אהרון פוגל, אוהד מראני, יעל אנדורן, ירום אריאב וקרן טרנר.
לדבריהם, "גיבושה של רפורמה משפטית וחוקתית משמעותית חייבת להתבסס על הסכמה לאומית רחבה" כאשר "צבר הצעות החקיקה המונח על שולחנה של הכנסת ונדון בוועדת חוקה, חוק ומשפט, מבקש לרכז כוח בלתי מוגבל בידיה של הרשות המבצעת והמחוקקת, לפגוע בעצמאותם של שומרי הסף ולהסיר את ההגנה על קבוצות ומיעוטים בחברה הישראלית" וגם "לפגוע באופן קשה ביכולתו של בית המשפט להגן על זכויות הפרט ועל עקרונות היסוד החוקתיים המופיעים במגילת העצמאות ובחוקי היסוד של מדינת ישראל".
בוגרי אגף התקציבים, האחראים על גיבוש שלל הרפורמות במשק כותבים כי "רפורמות יכולות להיות דבר חיובי ואף הכרחי. מערכות ותיקות ומורכבות זקוקות להן. אך שום רפורמה, ובוודאי רפורמה העוסקת ביסודות הממשל והאיזון בין הרשויות, אסור שתעשה במחטף ובאופן כה קיצוני, ללא בחינה נאותה והשגת הסכמה רחבה".
בוגרי האגף פונים היישר לשר האוצר סמוטריץ' וכותבים כי "כשר האוצר של מדינת ישראל, אנו מתריעים בפניך כי מהלכים אלו, יפגעו באופן קשה ובלתי הפיך בכלכלת ישראל" ומסבירים כי "ללא מערכת משפט חזקה, יציבה, בלתי תלויה ועצמאית – לא ניתן יהיה לקיים עקרונות של שוק חופשי, יעיל, תחרותי, שוויוני וצומח. ללא שמירה על עקרון הפרדת הרשויות לא ניתן יהיה להבטיח הגנה על זכויות קניין, חירויות פרט, הגנה מפני עריצות הרוב, התעמרות, ושחיתות פוליטית ושלטונית. ללא שמירת ביקורת שיפוטית עצמאית ואפקטיבית על פעולות הממשלה והכנסת, לא ניתן יהיה להבטיח הקצאת משאבים יעילה, שוויונית וצודקת במשק".
על רקע שתיקתה של הנהלת משרד האוצר, שטרם גיבשה עמדה רשמית מטעם המשרד הכלכלי, כותבים בוגרי אגף התקציבים המכונה "סיירת מטכ"ל של המגזר הציבורי", כי "אנו צופים לפגיעה חריפה בכלכלה ובמשק, פגיעה שסימניה הראשונים כבר נראים במציאות. ההשלכות על המשק והכלכלה יתבטאו, בין היתר, בבריחת הון, אובדן אמון המשקיעים המקומיים והזרים, פיחות בערך השקל, עלייה באינפלציה, פגיעה בדירוג האשראי (כפי שחברות פיץ' ומודי'ס הזהירו לפני מספר ימים), עלייה בתשלומי הריבית ופגיעה בצמיחה", ומוסיפים כי תהליכים אלו "יביאו לצמצום בהכנסות המדינה ותחת מדיניות פיסקאלית אחראית לא יהיה מנוס מקיצוץ עמוק וכואב בהוצאות הממשלה תוך פגיעה חמורה ברווחה החברתית והכלכלית". כמו כן, בוגרי האגף צופים כי "יעדים חברתיים דוגמת צמצום העוני, ביטחון תעסוקתי, בריאות וחינוך – יפגעו. פוטנציאל הצמיחה לא ימומש והשקעות הכרחיות בתשתיות - יידחו".
כ-200 בוגרי אגף שחתמו על הקריאה, מתריעים כי "האינדיקטורים הכלכליים מעידים כי תהליך הכרסום בחוסנה של כלכלת ישראל כבר החל. הכלכלה הישראלית נכנסת לאזור סכנה מוגבר, המתווסף לאירועים חיצוניים עולמיים ולסיכונים ביטחוניים אזוריים. האיום על החברה והכלכלה שהתווסף בשבועות האחרונים הוא איום פנימי הנובע מיוזמות חקיקה ממשלתיות". הם גם מציינים כי "יישום שינויי חקיקה יסיגו את המשק הישראלי עשרות שנים לאחור". ומסבירים כי "התהליך עדיין הפיך ויש לעצור אותו מיידית" וקוראים לשר "להפוך את המשבר להזדמנות".
בוגרי אגף התקציבים מודים כי הקריאה הזו מהווה צעד "חריג ביותר, כנראה ללא תקדים, אך בחרנו לעשות זאת לאור הסכנה העומדת בפני המדינה והכלכלה – זו סכנה עצומה וכולנו שותפים לחרדה עמוקה למשק ולחברה בישראל".
הפנייה של בוגרי האגף היא ישירות לשר סמוטריץ': "כשר האוצר של מדינת ישראל יש לך אחריות לקביעת המסלול שבו יצעד המשק הישראלי במהלך כהונתך. לצד האחריות יש לך גם את הסמכות. כשר בכיר בממשלה וכראש מפלגה שיש בידיה את ראשות ועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת, ביכולתך להשפיע באופן דרמטי על מהלכיה. האחריות להשפעות על כלכלת ישראל כולה שלך. זו המשמרת שלך !!", הם מסכמים ומבקשים פגישה עימו על מנת להציג את העמדה המפורשת.