זיהום אוויר בשפלה בשל שריפת פסולת באתרים פירטיים בשטחי הרשות
זיהום אוויר בשפלה בשל שריפת פסולת באתרים פירטיים בשטחי הרשות
בימים האחרונים מתלוננים תושבי מודיעין והסביבה על עשן סמיך של שריפות פסולת האופף את השכונות יום יום, כשהוא נע מכיוון הרשות הפלסטינית. הבוקר הגיע עשן עד לתל אביב והאזור. המפגעים שלא מטופלים בזמן השגרה, התגברו לפי התושבים משמעותית בזמן המלחמה
ריח חריף של עשן שורר הבוקר (יום ג׳) באזור השפלה, המרכז והסביבה. משעות הבוקר התקבלו במוקד המשרד להגנת הסביבה פניות רבות בנושא מפגעי ריח שריפה חמורים באזורי השפלה לרבות רמת גן, גבעתיים, שוהם, ברקת ופתח תקווה, ואלו מצטרפים למאות תלונות של תושבי אזור מודיעין ושהם בשבוע האחרון. הסיבה לכך היא שריפות פסולת גדולות באתרים פירטיים בשטחי הרשות הפלסטינית, המובילות עשן כבד ומסוכן לבריאות לאזורים שונים בישראל.
בשלב זה אין הנחיות מיוחדות לציבור בשל העשן הכבד, אך בנתוני תחנות ניטור האוויר הארצי של המשרד להגנת הסביבה, נמדדו עליות בריכוזי החלקיקים ובריכוזי הבנזן (מזהמים מסוכנים לבריאות) באזורים אלו. כמו כן, בשעות אלו שוררים תנאים מטאורולוגיים קשים, רוחות דרום מזרחיות חלשות אשר מקשות על פיזור מזהמי האוויר. שילוב השריפות והתנאים המטאורולוגיים מביאים לעליה בריכוזי המזהמים אשר נמדדו בתחנות הניטור.
תושבים אומרים הבוקר כי "כל תל אביב מסריחה בצורה קיצונית, רואים את זה באוויר, זה כמו ללכת בתוך שריפה". במודיעין טוענים תושבים כי ״המצב מזעזע עם רמת זיהום אוויר גבוהה שמסכנת את הבריאות. זה טרור אקולוגי ומאז המלחמה המצב החמיר משמעותית״. ראש מועצת שוהם, איתן פטיגרו, ,אומר כי ״מפגע ריח השריפה הוא טרור לכל עניין ודבר״, וטוען כי לאורך השנים האחרונות פנו לרשויות בנושא שוב ושוב ללא הועיל. פטיגרו פנה אתמול לשרה להגנת הסביבה עידית סילמן ולשר הביטחון יואב גלנט, ואמר כי מאז פרוץ המלחמה ניכרת עלייה משמעותית בהיקף שריפות הפסולת ביו״ש.
בימים האחרונים תושבי אזור שוהם, מודיעין ומכבים רעות מתלוננים על עשן סמיך יום יום, ונאלצים להתמודד עם החמרה של תופעות אסטמה, צריבות בעיניים, קושי לנשום והכרח להינעל בבתים עם חלונות סגורים. התושבים אמנם מתקשרים בימים האחרונים בלי הפסקה למוקד המשרד להגנת הסביבה ולמנהל האזרחי האמון על טיפול במפגעים בשטחי יהודה ושומרון, אך לא זוכים למענה. מטבע הדברים, התושבים עצמם לא יודעים לנקוב באופן מדויק במיקומי השריפות, שכן העשן מגיע לאזורם ממרחקים. תושבת מודיעין מספרת לכלכליסט על החיים בצל שריפות בלתי פוסקות: ״בשבועיים האחרונים יש ריחות חזקים מאוד של גומי ופלסטיק שרוף, בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות והלילה. כתושבת שכונת כרמים במודיעין, השכונה הצפונית ביותר, אנחנו לא יכולים לנשום בימים האחרונים. כאמא לילדים קטנים זה מטריד שיש פגיעה כזו משמעותית בבריאות שלנו. התקשרתי למוקד של המשרד להגנת הסביבה בו טענו שללא נקודת ציון של מקור השריפה, הם לא יכולים להעביר את הפניה למינהל האזרחי. בימים האחרונים התגבשה מחאת תושבים והעירייה החלה לפעול. זה טרור סביבתי לכל דבר ועניין״.
למרות טענות התושבים, חשוב להדגיש כי אין בשטח הוכחות לכך שמדובר בשריפות מכוונות שמטרתן לפגוע בתושבי ישראל. גם כפרים בשטחי הרשות הפלסטינית סובלים באופן קשה ממטרדי שריפות הפסולת, המשפיעות גם עליהם. אחת הסיבות לכך היא קושי משמעותי באיסוף וטיפול בפסולת בשטחי הרשות, עד שהמפגע המקומי מתגלגל באין טיפול עד לערי מרכז הארץ.
לפי גורמים המעורים בפרטים, אחת הסיבות האפשריות להחמרת תופעת שריפות הפסולת מאז פרוץ מלחמת ״חרבות ברזל״ היא חוסר הפניות של גורמי המנהל האזרחי המופקדים על הנושא בשטחי יהודה ושומרון. רבים מהם מגויסים לצורכי המלחמה, ובשטח הפיקוח על הגורמים העברייניים רופף. התוצאה היא החמרה והתגברות של שריפות הפסולת, ועשן המגיע מיהודה ושומרון עד למרכז הארץ. במשרד להגנת הסביבה לא ענו השבוע לשאלות כלכליסט בנוגע לניטור האוויר באזור מודיעין והטיפול בנושא, לאחר תלונות רבות של תושבים הנאלצים להתמודד עם מפגע בריאותי חמור.
לאחר שעשן השריפות הגיע הבוקר לחלקים נרחבים בארץ וכיסה אף ערים במרכז, הודיע המשרד להגנת הסביבה כי על פי ניתוח שביצע מערך הניטור, המקור האפשרי לזיהום האוויר הוא שריפות, ככול הנראה מאזור רנתיס, בשטחי הרשות הפלסטינית שם מופעל אתר פסולת פיראטי. ״המשרד להגנת הסביבה מוטרד מאוד משריפות הפסולת בשטחי הרשות הפלסטינית והשפעתן על הציבור והסביבה, ונמצא כל העת בקשר עם המנהל האזרחי, שכל הסמכויות לטיפול בפסולת ושריפתה ביהודה ושומרון נתונות בידיו. מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, נמצא כעת בשטח השריפה, יחד עם סמנכ"ל בכיר לאכיפה ולפיקוח, יצחק בן דוד (בנדה) וקמ"ט איו"ש של המנהל האזרחי, בני אלבז. זאת, כדי לוודא כי המנהל האזרחי והגורמים השונים מטפלים בנושא. מסיור בשטח עולה כי עיקר הפסולת הנשרפת היא פסולת בניין״.
ממנהל תיאום פעולות הממשלה בשטחים נמסר: ״המנהל האזרחי רואה חשיבות רבה במיגור מפגעים סביבתיים באזור יהודה ושומרון, משקיע משאבים רבים ופועל תדיר לטובת כך, לרבות בנושא אתרי סילוק פסולת פיראטיים. באשר לשריפה באתר הפסולת ׳רנטיס׳- נציין כי יחידת קצין מטה לאיכות הסביבה במנהל האזרחי מבצעת פעולות רבות לכיבוי השריפה מרגע הדליקה, הכוללים: כיבוי השריפה באמצעות משאיות הנושאות עודפי עפר, שינוע אמצעי כיבוי נוספים למרחב ופעולות נוספות. נציין כי חלק מהבעירות כבר כובו, אך מלאכת הכיבוי עודנה נמשכת על ידי כלל הצוותים הרלוונטיים במנהל האזרחי״.