בזכות החיסונים: פחות מתים וחולים קשים גם בבריטניה ובארה”ב
בזכות החיסונים: פחות מתים וחולים קשים גם בבריטניה ובארה”ב
השוואה של מספר המתים, מספר המקרים החדשים ומספר המאושפזים בישראל, ארה"ב ובריטניה מראה ירידה דרמטית בכל הפרמטרים בגל הנוכחי לעומת הגלים הקודמים. זאת, על אף התפשטות וריאנט הדלתא שנחשב למידבק יותר מהאחרים. ההשפעה של החיסונים על התמותה היא דרמטית: בכל אחת מהמדינות נרשמה ירידה של יותר מ־95% בין הגל השלישי לגל הרביעי
החיסונים עובדים. השוואה של מספר המתים, מספר המקרים החדשים ומספר המאושפזים בישראל, ארה"ב ובריטניה מראה ירידה דרמטית בכל הפרמטרים בגל הנוכחי לעומת הגלים הקודמים. זאת, על אף התפשטות וריאנט הדלתא שנחשב למידבק יותר מווריאנטים אחרים של הקורונה.
כך, מספר החולים לכל מיליון תושבים בישראל ובארה"ב ירד בגל הרביעי ביותר מ־90%. בגל השלישי בישראל מספר החולים החדשים לכל מיליון תושבים היה 49,365 לעומת 4,230 בגל הרביעי. בארה"ב עמד מספר החולים לכל מיליון תושבים בגל השלישי על 59,854 לעומת 4,902 בגל הרביעי. בבריטניה נרשמה ירידה של 46% כאשר מספר החולים לכל מיליון תושבים בגל השלישי היה 35,980 לעומת 19,407 חולים בגל הרביעי. מגמה זו חוזרת על עצמה גם כאשר בוחנים את ממוצע החולים ליום לכל מיליון תושבים בכל אחד מהגלים (על מנת למנוע השפעה של משך הגל על ההשוואה).
הפער המשמעותי בירידה במספר החולים בין ישראל וארה"ב לבין בריטניה נובע בעיקר מסוג החיסון שבו משתמשים. בעוד בישראל וארה"ב משתמשים בחיסון של פייזר עם יעילות של קרוב ל־90%, בבריטניה משתמשים בחיסון של אסטרהזניקה עם אפקטיביות של 70%. זו הסיבה שגם בגל הרביעי בריטניה סובלת מתחלואה גבוהה יחסית (ממוצע של 404 חולים ביום לכל מיליון תושבים לעומת 418 חולים בגל השלישי).
עם זאת, ההשפעה של החיסונים על התמותה היא דרמטית: בכל אחת מהמדינות נרשמה ירידה של יותר מ־95% בין הגל השלישי לגל הרביעי במספר המתים לכל מיליון תושבים. בישראל ירד מספר המתים לכל מיליון תושבים מ־319 בגל השלישי ל־7 בגל הרביעי. בארה"ב ירד מספר המתים לכל מיליון תושבים מ־842 בגל השלישי ל־39 בגל הרביעי, ובבריטניה מ־908 ל־26.
בשלוש המדינות היו ארבעה גלים משמעותיים, בדרך כלל בסמיכות זמנים בין מדינה למדינה. אולם בעקבות מדיניות שונה של כל אחת מהמדינות בהתמודדות עם הנגיף, אורך הגלים ועוצמתם היו שונים. כך, בבריטניה ובארה"ב בגלים הראשונים נטו לא לייחס חשיבות גדולה לקורונה, מה שהוביל לעלייה דרמטית במספר הנדבקים והמתים. עם זאת, עם התחלת מבצע החיסונים בעולם, שלוש המדינות בחרו במדיניות אינטנסיבית של חיסונים והן נמצאות בין המדינות המובילות בעולם בחיסון האוכלוסייה. שיעור האוכלוסייה המחוסנת (לאחר שני חיסונים) בישראל הוא 62.17%, בבריטניה 56.6% ובארה"ב 49.7%.
מדיניות החיסונים הוכיחה את עצמה מעל המצופה בשני מדדים נוספים: מספר מקסימלי יומי של מתים ומספר מקסימלי של חולים מאושפזים.
שיא המתים ביום אחד בארה"ב בגל הראשון היה 2,591, בגל השני 1,504, בגל השלישי 4,460 מתים ואילו בגל הרביעי, שנמשך עד היום, עומד מספר המתים המקסימלי על 889. בבריטניה ובישראל המגמה דומה. בבריטניה, בשיא הגל השלישי, האינטנסיבי ביותר, היה מספר המתים 1,359 לעומת 78 בגל הרביעי. בישראל, במהלך הגל השלישי עמד מספר המתים היומי בשיאו על 76 לעומת 9 בגל הרביעי.
באופן דומה ירד השיא היומי במספר המאושפזים בבתי החולים בכל אחת מהמדינות. בישראל שיא המאושפזים בגל השלישי היה 2,246 חולים לעומת 331 בגל הנוכחי. בבריטניה ירד מספר המאושפזים משיא של 39,254 בגל השלישי ל־6,048 בגל הרביעי, ובארה"ב ירד שיא המאושפזים מ־133,214 בגל השלישי ל־43,607 בגל הרביעי.