סגור
Dun's 100

מהגרים למדינה אחרת? כך תעשו זאת נכון

בתהליך המעבר מישראל למדינה אחרת קיים גם היבט מיסויי מול מס הכנסה והמוסד לביטוח לאומי. אם לא תתנהלו כחוק, אתם עלולים לצבור חובות מס למדינת ישראל, להיות מוגדרים כ"עברייני מס" או שתיאלצו לשלם כפל מס לשתי מדינות. מה ניתן לעשות כדי להימנע מכך? אילו פעולות עלי לנקוט?

קיימות סיבות רבות בגללן אדם מחליט להגר ממדינת ישראל ולעבור למדינה אחרת. משיקולי עבודה, רילוקיישן, לטובת לימודים בחו"ל, כהתמודדות עם יוקר המחיה בארץ, נסיבות משפחתיות, רצון לעבור למדינה בה המיסים נמוכים יותר ועוד. זה תהליך לא קל הכרוך בהרבה בירוקרטיה; אבל אם לכולם ברור שלפני המעבר צריך לדאוג למקום מגורים או מסגרות חינוכיות לילדים, מעטים מודעים לכך שקיים גם היבט מיסויי מול מס הכנסה והמוסד לביטוח לאומי, היבט חשוב מאד בהליך ניתוק התושבות. אם לא תעשו זאת, אתם עלולים לצבור חובות מס למדינת ישראל, להיות מוגדרים כ"עברייני מס" או שתיאלצו לשלם כפל מס לשתי מדינות במקביל.
מה ניתן לעשות כדי להימנע מכך? אילו פעולות עלי לנקוט? פנינו לעוה"ד אלי דורון ושחר נח, מומחים למיסים ממשרד עוה"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות', ויחד איתם יצרנו מדריך שעונה על כל השאלות החשובות בנושא.
1 צפייה בגלריה
עו"ד ושותף אלי דורון שחר נח עו"ד ויועץ מס
עו"ד ושותף אלי דורון שחר נח עו"ד ויועץ מס
עו"ד ושותף אלי דורון שחר נח עו"ד ויועץ מס
(סיגל סבן)

מדוע יש לנתק תושבות לצרכי מס?

לפי דיני המס בישראל, תושבי ישראל ממשיכים להיות חייבים במס גם בגין הכנסות המופקות מחו"ל, גם אם הם שוהים בחו"ל לצורכי עבודה, לימודים או מכל סיבה אחרת. מתי ניתן להפסיק לשלם מס בישראל? אם מראים בצורה ברורה וחד-משמעית שמרכז החיים שלך אינו בישראל. לכן, כאשר עוזבים את הארץ חשוב לפנות לרשויות המס ולביטוח הלאומי, "לנתק קשרים" עם המדינה ולהפוך לתושב לצרכי מס במדינה החדשה אליה אתם עוברים.

לא ביצעתי ניתוק תושבות באופן מסודר, אבל אני שוהה מחוץ לישראל כבר זמן רב. האם זה לא מהווה הוכחה מספקת על ניתוק תושבות?

לא. עצם השהות לפרקי זמן ממושכים מדי שנה מחוץ לישראל אינה מצביעה בהכרח על ניתוק זיקת התושבות לישראל. במציאות הגלובלית העכשווית רווחת התופעה של שהות ממושכת מחוץ למדינה לצרכים שונים, כגון לימודים אקדמיים, עבודה, שליחות ממלכתית או נציגות מסחרית, השתתפות בטורנירים של ספורט, נוודים דיגיטליים או עיסוקים בהם נדרש אדם לשהות תקופות מחוץ לישראל.

מהו מבחן "מרכז החיים"?

תושב ישראל מוגדר בפקודת מס הכנסה כיחיד אשר מרכז חייו בישראל. מבחן מרכז החיים אומץ בפסיקה כמבחן מהותי לקביעת מקום מושב היחיד, כך שיחיד ייחשב כתושב ישראל אם מרכז חייו בישראל. לשם קביעת מרכז חייו של היחיד, יובאו בחשבון מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים, ובהם בין השאר מקום המגורים הקבוע, מקום המגורים שלו ושל בני משפחתו, מקום עיסוקו הרגיל או הקבוע או מקום העסקתו הקבוע של האדם הרלוונטי ועוד.

מתי ניתן לומר כי תהליך ניתוק התושבות הושלם?

בחינתו של התהליך לשינוי התושבות ואיתור נקודת הזמן שבה ניתן לומר כי התהליך הושלם, היא עניין לכל מקרה על-פי נסיבותיו. יחד עם זאת, המכנה המשותף והחוט המקשר בין כל הפרטים והנתונים המשמשים כאינדיקציה לצורך התנהלות ברמה האובייקטיבית והן ברמה הסובייקטיבית - על שינוי ועל העתקה של מקום המגורים אל מחוץ לישראל, להבדיל מהיעדרות הנושאת אופי ארעי.

אלו פעולות עלי לנקוט כדי לנתק את התושבות לצרכי מס מישראל?

1. להשכיר את הדירה בישראל לטווח ארוך או למכור אותה.
2. למכור את הרכב הפרטי או לחילופין להעביר את הבעלות לקרוב משפחה.
3. לבטל מינויים חודשיים בישראל (עיתון יומי, קאנטרי או מכון כושר, בר מים, כבלים, טלפון, אינטרנט, כבישי אגרה וכיוצ"ב).
4. מומלץ לעבור עם כל המשפחה לרבות בן/בת זוג והילדים ולהעביר מכולה וציוד אישי למדינת היעד.
5. להודיע למוסדות החינוך של הילדים על ההגירה מישראל.
6. לסגור חשבונות בנק בישראל או לכל הפחות להמעיט פעילות בהם ככל שניתן.
7. להפסיק לחסוך כספים במדינת ישראל ולשקול להעביר חסכונות למדינת התושבות. אין מניעה להשאיר בישראל כספי פנסיה שנצברו, קרנות השתלמות על מנת להימנע מתשלומי מיסים בפדיונם טרם המועד.
8. לצמצם השקעות בישראל ככל שניתן כגון: השקעה בנדל"ן, בנכסים, ניירות ערך.
9. להסדיר את אשרת השהייה במדינת התושבות החדשה כגון: ויזה, אשרת עבודה, אשרת שהייה, רישיון נהיגה, ביטוח בריאות וכו'.
10. להודיע למוסד לביטוח לאומי על ההגירה מישראל באמצעות טופס 627 ולהימנע מקבלת זכויות ו/או קצבאות במדינת ישראל.
11. לשהות בישראל זמן מועט כאשר ההמלצה היא שימי השהייה בישראל לא יעלו על 90 ימים בשנה ובכל מקרה לא יעלו על 183 ימים בשנה. ככל שימי השהייה בישראל יהיו מעטים, כך יגדל הסיכוי לניתוק תושבות.
12. במידה והינכם מעוניינים להגר מישראל בתחילת שנה מומלץ לעשות זאת עד 30 בינואר כדי להימנע מקיום חזקת הימים השנייה להגדרת תושב ישראל.
13. לשהות מחוץ לישראל לתקופה ארוכה ורציפה.
14. להתגורר באופן קבוע ורציף במדינה כלשהיא. ככל שהנכם שוכרים דירה במדינת התושבות רצוי לשכור לטווח ארוך.
15. לנהל חשבון בנק פעיל מחוץ לישראל ולקבל אליו את ההכנסות ממשכורות או עסק בחו"ל.
16. במידה והנכם שוהים בחו"ל עם ילדים, לרשמם למסגרות חינוך רלוונטיות כגון: פעוטון, גן, בתי ספר.
17. להגיש מדי שנה דוחות לרשויות המס במדינת התושבות החדשה ולדווח על כלל ההכנסות.
18. במידה והנכם נדרשים מסיבה כלשהיא, להגיש דוחות במדינת ישראל כגון בשל הכנסות משכירות מנכס שנותר בישראל, יש לשים לב לא לתבוע נקודות זיכוי כתושב ישראל.
19. לשמור ולתעד כל פעולה אשר מעידה על השתקעות מחוץ לישראל מבחינה אישית ועסקית כגון: השקעות, חשבונות בנק, מנויים לקאנטרי קלאב, מגזינים מקומיים, חברות בארגונים מקומיים וכיוצ"ב.
20. טרם הכוונה לשוב לישראל, מומלץ להתייעץ עם מומחה מס. כך תבטיחו תהליך ניתוק תושבות יעיל וממוקד שיגן עליכם מפני חובות, סנקציות, היטלים או קנסות בארץ.

מאת אלי דורון, עו"ד ושותף, ושחר נח, עו"ד ויועץ מס מומחים למיסים במשרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות'
d&b – לדעת להחליט