יו"ר ההסתדרות: "הפערים לא גדולים, אפשר לעשות זאת למען עם ישראל"
יו"ר ההסתדרות: "הפערים לא גדולים, אפשר לעשות זאת למען עם ישראל"
ארנון בר-דוד התייחס הערב למאמצים להגיע לפשרה רגע לפני ההצבעה על ביטול עילת הסבירות: "אני נמצא בקשר רציף עם כל הגורמים הרלוונטיים, קורא לכולם להבין את גודל השעה". מוקדם יותר דחה הליכוד את מתווה ההסתדרות: "קבלה חד-צדדית של עמדת האופוזיציה"
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד אמר הערב (א') ביחס למאמצים להגיע לפשרה רגע לפני ההצבעה על ביטול עילת הסבירות: "הפערים לא גדולים, אפשר לעשות זאת למען עם ישראל".
לדברי בר דוד, הוא "נמצא בקשר רציף עם נשיא המדינה יצחק הרצוג, עם לשכת ראש הממשלה, עם ראשי האופוזיציה ועם כל הגורמים הרלוונטיים. אני קורא לכולם להבין את גודל השעה ולזכור כי אין לנו ארץ אחרת".
היום בצהריים פרסמה ההסתדרות את מתווה הפשרה בעניין החוק לביטול עילת הסבירות שהגישה לראש הממשלה ולראשי האופוזיציה. המתווה נוסח על בסיס הצעותיהם של פרופ' יובל אלבשן, פרופ' ידידיה שטרן ועו"ד רז ניזרי.
לפי המתווה, עילת הסבירות תצומצם באופן כזה שלא ניתן יהיה לפסול מכוחה בלבד החלטות ממשלה או החלטות שרים מכוח סמכותם בדין, ובלבד שהחלטות אלו נוגעות לענייני מדיניות, ונדונו ואושרו על ידי הממשלה במליאתה. בנוסף לא ניתן יהיה לפסול החלטות ממשלה בענייני מינויים של שרים וסגני שרים מכוחה של עילת הסבירות.
שאר החלטות שרים – בין אם לפי סמכותם הישירה, בין אם מכוח סמכויות שהממשלה האצילה להם, ובין אם מכוח סעיף 34 לחוק יסוד: הממשלה, וכן החלטות ממשלה בענייני מינויים שאינן דורשות אישור הכנסת, ימשיכו להיות כפופות לביקורת שיפוטית גם לפי עילת הסבירות. שינויים אלה לא יחולו בממשלת מעבר, מרגע הכרזת הבחירות ועד לכינון ממשלה חדשה.
עוד עלה מהמתווה כי נציגי הקואליציה והאופוזיציה ימשיכו בהידברות אינטנסיבית לשם הגעה להסכמות בשאר הנושאים. הממשלה תצהיר שלא תיעשה חקיקה בנושאים הקשורים לרפורמה המשפטית ללא הסכמה של 75 חברי כנסת במהלך 18 החודשים הקרובים.
בליכוד התנגדו להצעה: "ההצעה מטעם ההסתדרות, שזהה לחלוטין להצעת לפיד, היא קבלה חד-צדדית של עמדת האופוזיציה כפי שהיא הייתה מתחילת הדרך. ההצעה מעקרת לחלוטין את התיקון בנושא הסבירות ומחייבת ויתור מוחלט על כל שאר מרכיבי הרפורמה. אנחנו ממשיכים לעשות כל מאמץ לפשרה אמיתית, ומצפים שכל הצדדים יתגייסו ברצינות למאמץ זה ולא יחזירו אותנו לנקודת ההתחלה".
יצוין כי בקואליציה מוכנים להסכים על הקפאה של חצי שנה בלבד, עד סוף 2023. בקואליציה מבקשים לקדם את יתר החוקים, ובהם שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, בין היתר מתוך הנחה שבג"ץ לא יאשר את אי כינוסה של הוועדה מעבר למועד זה. שר המשפטים יריב לוין כבר הכריז שאין לו כוונה לכנס את הוועדה לבחירת שופטים בהרכבה הקיים כיום. קיימת אפשרות שהועדה אמנם תכונס אבל לא תקבל הכרעות.
מובילי "כוח קפלן" מסרו בתגובה להצעת הפשרה: "דרישות המחאה לא השתנו מהרגע הראשון: גניזת החקיקה והקביעה ששינויי עומק בשיטת המשטר ייעשו רק בהסכמה רחבה. פשרות שבסופן ישראל הופכת לדיקטטורה רעות יותר מהכרעה. מדובר בהצעה שכל מהותה היא החזרת העבריין דרעי לשולחן הממשלה, ולא בהכרח תמנע פיטורים של שומרי סף ובכירים בשירות המדינה אם לא יתיישרו לפי גחמות של פוליטיקאים".
אמש כונסה ישיבת חירום של ראשי ההסתדרות והארגונים העסקיים, שהסתיימה לפנות בוקר בקריאה לראש הממשלה ולראשי האופוזיציה להגיע לפתרון מוסכם בנוגע להצעת החוק לביטול עילת הסבירות עד היום (א') בשעה 16:00. בהודעה שמסרו יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, ויו"ר הארגונים העסקיים, דובי אמיתי, בתום הישיבה נאמר כי אם הצדדים לא יגיעו לפשרה עד המועד שקבעו, הם יתכנסו לישיבה נוספת לקבלת החלטות על המשך צעדיהם.
שורה של ועדי עובדים קראו להסתדרות "שלא להיגרר לקלחת הפוליטית"
בזמן שההסתדרות דנה על מהלכיה בעקבות דחיית מתווה הפשרה שהניחה בעניין ביטול עילת הסבירות בידי הליכוד, שורה של ועדי עובדים במשרדי ממשלה ובמוסדות ציבור הודיעו על התנגדותם לנקוט עמדה במחלוקת שקורעת את העם.
במכתב ששיגרו להסתדרות כתבו יושבי ראש הוועדים בעיריית ירושלים, בנציבות שירות המדינה, במס ההכנסה, בבית החולים שערי צדק, במשרדי החינוך והדתות וברשות למקרקעי ישראל כי לא ינקטו עמדה כלשהי במחלוקת וקראו להסתדרות "לא להיגרר אל הקלחת הפוליטית", כהגדרתם.
לטענתם, "ההסתדרות חייבת לדבוק במטרה שלשמה הוקמה ופועלת מאז הקמתה – טובת העובדים, ונקיטת שביתה פוליטית תגדע את הענף שעליו יושבים כולנו. היא תחליש את כוחנו מול האוצר, וצעד כזה עוד עלול לחזור אלינו בעתיד הקצר בחקיקות שמצרות ומגבילות את צעדנו".
זמן קצר לאחר שהליכוד דחה את הצעת הפשרה שהניחו ראשי ההסתדרות והמגזר העסקי, ובמרכזה ריכוך ההצעה לביטול עילת הסבירות, היא התכנסה לישיבת חירום שבה היא דנה באפשרות להשבתת המשק בניסיון לעצור את ההצבעה שמתוכננת מחר.
מוקדם יותר היום הודיעו גם יו"ר התאחדות הקבלנים ראול סרוגו ונשיא התעשיינים רון תומר כי לא יתמכו בהשבתת המשק.
יו"ר הארגונים העסקיים דובי אמיתי: "נעשה הכל כדי שלא נגיע לרגע הכי מסוכן לישראל"
הכנסת החלה הבוקר בדיון על הצעת החוק, שאושרה בשבוע שעבר בוועדת החוקה. ההצבעה עליה בקריאה שנייה ושלישית צפויה מחר בצהריים. לירושלים הגיעו אתמול כ-80 אלף מפגינים, ורבים נשארו לישון במקום. במקביל נערכו הפגנות ענק ברחבי הארץ - בין השאר הגיעו 170 אלף מפגינים לקפלן. ראשי המחאה קראו למפגינים לעלות היום לירושלים. במקביל תיערך בתל אביב הפגנה של תומכי החקיקה.
בסוף השבוע הודיעו 1,142 טייסים ואנשי חיל האוויר במילואים כי יפסיקו לשרת אם החוק יאושר; בעקבות כך פורסם כי שר הביטחון יואב גלנט פועל לדחיית ההצבעה. לאנשי חיל האוויר הצטרפו עוד כ-10,000 מילואימניקים, שהודיעו כי לא ישרתו יותר אם החוק יאושר.
הישיבה של ראשי ההסתדרות והארגונים העסקיים נמשכה כשש שעות, והתקיימה כשברקע המוני מתנגדים להפיכה המשטרית הקיפו את בניין ההסתדרות בתל אביב וקראו לבר-דוד להצטרף למחאה ולהשבית את המשק מידית כדי למנוע את הבאת ביטול עילת הסבירות להצבעה בקריאות שנייה ושלישית מחר (ב') בכנסת.
ברקע הדיון הלילי הממושך שערכו בר-דוד ואמיתי התקבלו גם הדיווחים על השתלת קוצב הלב שעבר הלילה ראש הממשלה בנימין נתניהו. לממלא מקומו מונה שר המשפטים יריב לוין. ישיבת הממשלה נדחתה.
גורמים המקורבים לבר-דוד אמרו ל"כלכליסט" כי להתפתחויות במצבו הרפואי של ראש הממשלה לא אמורה להיות השפעה על צעדיהם, שכן הם מתדיינים באופן שוטף עם גורמים המעורבים בקידום החקיקה, ובהם מזכיר הממשלה יוסי פוקס ובעלי תפקידים נוספים בקואליציה. יודגש כי טרם הישיבה, ועוד לפני שהגיעו הדיווחים על מצבו של נתניהו, בכיר בהסתדרות הבהיר כי "כל האופציות על השולחן" נוכח המשבר העמוק במדינה.
בשיחה עם "כלכליסט" טרם כניסתו לישיבה אמר אמיתי: "נעשה את הכל כדי שלא נגיע לרגע הכי מסוכן לישראל, שההצעה לביטול עילת הסבירות תעלה להצבעה בקריאה שלישית כפי שאושרה בקריאות הראשונה והשנייה". הוא גם הביע את אי שביעות רצונו מהאופן שהליך החקיקה נוהל עד כה בידי הקואליציה.
בשבועות האחרונים בר-דוד הבהיר כי לא יערב את ההסתדרות במחאה על ביטול עילת הסבירות, שכן אין מדובר בסעיף עקרוני מבחינתה באופן שמהווה סיבה להשבית את המשק. הוא אמר כי יצטרף למחאה רק אם החקיקה תאיים על זכויות עובדים.