נבלמת מגמת השיפור באבטלה? מספר מקבלי השכר ירד ב-133 אלף
נבלמת מגמת השיפור באבטלה? מספר מקבלי השכר ירד ב-133 אלף
אחרי השיא של חודש יולי, ספטמבר רווי החגים חותם נסיגה דו־חודשית. הפגיעה הקשה: בקרב מקבלי שכר נמוך
האם מגמת הירידה באבטלה לקראת עצירה? נתוני חברת מס"ב (מרכז שליטה בנקאי) לחודש ספטמבר מצביעים על ירידה של כ־133 אלף איש במספר מקבלי המשכורות. מס"ב מפעילה את המערכת הלאומית המרכזית להעברת תשלומים, והנתונים שלה מסתמכים על העברות המשכורות לכ־90% מהשכירים במשק, במגזר הציבורי והפרטי.
מספר מקבלי המשכורות בחודש ספטמבר (נמדד בין 20 בספטמבר ל־10 באוקטובר) עמד על 3.418 מיליון איש, ירידה של כ־3.8% בהשוואה לאוגוסט. זהו חודש שני ברציפות שבו נתוני מס"ב מצביעים על ירידה במספר מקבלי השכר, כשבהשוואה ליולי ירד מספרם ביותר מ־166 אלף איש. ביולי נרשם שיא במספר מקבלי השכר במשק מאז פרץ משבר הקורונה – 3.585 מיליון איש, אך באוגוסט השתנתה המגמה, בין היתר בעקבות התפרצות זן הדלתא של הקורונה.
למרות הירידה במספר מקבלי השכר, נתון זה היה הפוך לנתוני האבטלה שפרסמה הלמ"ס בסוף ספטמבר, שמהם עלה כי שיעור האבטלה במשק ירד באוגוסט מ־8.4% ל־8%, כ־347 אלף מובטלים, כפול עדיין משיעור האבטלה טרום הקורונה. אך ייתכן שבספטמבר תיבלם המגמה מחודש החגים.
בחודש מרץ 2020, החודש האחרון לפני המשבר, עמד מספר מקבלי השכר במשק על 3.65 מיליון איש, כך שמספרם היום רחוק בכ־230 אלף בהשוואה לתקופה טרום הקורונה. בהשוואה לספטמבר 2020, מספר מקבלי השכר בחודש שעבר היה גבוה בכ־3.8%. במס"ב מעריכים כי מספר מקבלי השכר בחודש החולף הושפע משמעותית מעיתוי חגי תשרי ומיעוט ימי העבודה במהלך חודש זה.
בהתאם לירידה במספר מקבלי השכר ירד גם היקף תשלומי השכר בחודש ספטמבר בכ־3.1% לכ־25 מיליארד שקל, בהשוואה לכ־26 מיליארד שקל במשכורת אוגוסט. בהשוואה למשכורת ספטמבר 2020 גדל היקף התשלומים בכ־1.33 מיליארד שקל – עלייה של 5.5%.
עוד עולה מנתוני מס"ב כי עיקר הירידה בתעסוקה במשק נרשם בקרב בעלי שכר נמוך, לרוב עובדים שעתיים שנפגעו משמעותית ממיעוט ימי העבודה בחודש שעבר. בעקבות זאת עלה שכר הנטו הממוצע והחציוני. שכר הנטו הממוצע ששולם בספטמבר עלה ב־0.7% ל־7,425 שקל, לעומת השכר הממוצע באוגוסט, שעמד על 7,373 שקל.
משכורת הנטו חציונית ששולמה במשק בספטמבר עמדה על 6,076 שקל, עלייה מזערית של 0.1% לעומת משכורת הנטו החציונית ששולמה באוגוסט, 6,068 שקל. השכר החציוני עלה ב־2.55% לעומת ספטמבר, שבו הוא עמד על 5,925 שקל.
"חגי תשרי השנה היו ייחודיים בכך שכולם חלו בחודש ספטמבר וכולם נפלו על ימי עבודה", ציינה אודליה משה אוסטרובסקי, מנכ"לית מס"ב. "את המשמעות של זה למשק הישראלי ניתן לראות בירידה בנתוני התעסוקה והיקף תשלום משכורות הנטו שהושפעו מכך לרעה. הפגיעה הקשה היתה בקרב מקבלי השכר הנמוך במשק, ובעיקר אצל מי שמועסק על בסיס של שכר שעתי".