"לא עומדת בתנאי סף": הסגל הבכיר נגד מינוי דניאלה חיון-יחזקאלי למנכ"לית המל"ג
"לא עומדת בתנאי סף": הסגל הבכיר נגד מינוי דניאלה חיון-יחזקאלי למנכ"לית המל"ג
15 פרופסורים עתרו לבג"ץ בטענה שד"ר חיון-יחזקאלי, בה בחר שר החינוך יואב קיש, הטעתה את ועדת האיתור שאף עיוותה את תנאי הסף כדי לבחור את המועמדת בה רצה השר. לטענתם, אין שום דרך להסביר כיצד קיבלה ציון גבוה ממנכ"ל האוניברסיטה העברית ישי פרנקל
15 חברי סגל בכיר ממוסדות שונים באקדמיה עתרו לבג"ץ נגד החלטת שר החינוך יואב קיש למנות את ד"ר דניאלה חיון-יחזקאל לתפקיד מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה. הם מסבירים זאת ב"אי עמידתה בתנאי הסף, אי סדרים בהליך האיתור שביצעה ועדת האיתור, לרבות עיוות תנאי הסף בשל אי עמידתה של ד"ר חיון-יחזקאלי בהם, וכן מצגי שווא שהציגה לאורך כל הליך האיתור". העותרים, באמצעות עורכות הדין מרב ברוך ושני גלפר, מבקשים "צו ביניים דחוף, המורה למשיבים כולם לעצור את קידום מינויה של ד"ר חיון-יחזקאלי לתפקיד, ולהשעות את כינוס הוועדה לבדיקת מינויים לצורך דיון במינוי".
תפקיד מנכ"ל המל"ג פנוי מאז עבר המנכ"ל האחרון מתניהו אנגלמן לתפקיד מבקר המדינה בסוף יוני 2019. מאז מאויש התפקיד על ידי ממלאות מקום מקרב סמנכ"ליות המל"ג. תקופות הכהונה הקצרות של הממשלות האחרונות והשרים גרמו לכך ששום שר לא הצליח להשלים מינוי לתפקיד. בחודשים האחרונים פעלה ועדת איתור שהעלתה שלושה מועמדים לשלב הסופי ומתוכם בחר קיש בסמנכ"לית חברת ההזנק הרפואית אינספירה דניאלה חיון-יחזקאלי, בה תמך מקורבו חבר המל"ג פרופ' דודי שוורץ מהקריה האקדמית אונו. העימות סיבב בחירת חיון-יחזקאלי הוא שלב נוסף במאבק המלווה את כל כהונתו של קיש בין הממסד האקדמי לבינו.
לטענת העותרים "ליקוי מאורות נפל בהתנהלות ועדת האיתור ובהחלטה קיצונית ובלתי סבירה, להמליץ על ד"ר חיון-יחזקאלי כמועמדת המתאימה (מבין שלושה מועמדים סופיים). נראה כי במסגרת עבודת ועדת האיתור נפלו פגמים מהותיים, לרבות היעדר בחינה נדרשת של עמידת ד"ר חיון-יחזקאלי בתנאי הסף ועיוות תנאי הסף, והן ביחס להתנהלותה הכללית של ועדת האיתור והיעדר תקינות (ואף היעדר חוקיות פעילותה)".
לטענתם, "טעמים חמורים אלה בנפרד ובוודאי כאשר מדובר בכל הטעמים במצטבר, מעיד על היעדר תקינותה וסבירותה של המלצת ועדת האיתור והיעדר סבירות, ואף חשש להיעדר חוקיות, של החלטת קיש". העותרים פנו ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה לפני למעלה מחודש, אך טרם זכו להתייחסות.
לטענתם, ד"ר חיון-יחזקאלי "אינה עומדת ולא הייתה יכולה לעמוד, בהתאם לקורות חייה וניסיונה המקצועי, בתנאי הסף הנדרשים". לתפקיד מנכ"ל מל"ג נדרש ניסיון של חמש שנים לפחות במצטבר, בתפקידים בכירים. חיון-יחזקלי עבדה לאורך כל הקריירה במקומות קטנים בהרבה. המל"ג מנהל תקציבי ענק של כ-14 מיליארד שקל, בעוד לחיון-יחזקאלי ניסיון בחברות של עשרות מיליוני שקלים. "הפערים זועקים לשמיים".
העותרים טוענים כי "ד"ר חיון-יחזקאלי עיוותה בשיטתיות וניפחה בהצהרותיה לוועדה את הנתונים באשר לשתי החברות בהן עבדה, ככל הנראה במטרה לכוון למספרים אשר יאפשרו לה, לדעתה, לעמוד בתנאי הסף, הכל בניגוד גמור לדין ולהנחיות בעניין". לדבריהם, "ד"ר חיון-יחזקאלי אינה בעלת הכשירות המקצועית, ועל פני הדברים אינה בעלת הכשירות המוסרית, לאור התנהלותה הקלוקלת".
העותרים מציינים ש"התמיהה ביחס להתנהלות זו מתחזקת שבעתיים בשים לב לכך שלמיטב ידיעתם של העותרים, מספר רב של מועמדים, גברים ונשים, שעמדו היטב בתנאי הסף של המכרז, שחלקם אף בעלי ניסיון כמנכ"לים וסמנכ"לים באוניברסיטאות ובמכללות, וכן מנכ"לים וסמנכ"לים בתאגידים ציבוריים ובמשרדי ממשלה המנהלים ממשק קבוע עם מוסדות להשכלה גבוהה, חלקם אפילו לא הוזמנו לראיון בפני ועדת האיתור, ללא כל סיבה המתקבלת על הדעת. עובדה זו מעלה חשש כבד כי התנהלות ועדת האיתור, כמו גם התנהלות שר החינוך חרגו מכל התנהלות סבירה, כאשר סימנו מועמדת בה רצו לבחור, והביאו לבחירתה". כן הם טוענים שאין שום דרך להסביר איך חיון יחזקאלי קיבלה מהועדה ניקוד גבוה משל מנכ"ל האוניברסיטה העברית ישי פרנקל, לשעבר סגן נשיא אינטל העולמית.