פרשנותניגוד עניינים? המשמעות של בקשת נתניהו לדחות את עדותו בביהמ"ש
פרשנות
ניגוד עניינים? המשמעות של בקשת נתניהו לדחות את עדותו בביהמ"ש
בני משפחות חטופים ומפונים הגישו באחרונה עתירה לבג"ץ בבקשה להורות ליועמ"שית לקבוע האם ראש הממשלה מנהל את המלחמה כשהוא בניגוד עניינים; לדבריהם, בקשת נתניהו לדחות את עדותו בבית המשפט למרץ 2025 מגבירה את סימני השאלה בנושא
אחת השאלות המפורסמות של הגשש החיוור היא "אתה נוסע בכביש החוף ואתה רואה מולך דוהרים שני פנסים, איך אתה יודע אם זו משאית או שני אופנועים?" והתשובה היא: "אני עובר באמצע". ובכן, במקרה של בנימין נתניהו שני האורות הם ניהול המלחמה והעדות במשפט הפלילי, ומי שתחליט אם זו משאית או שני אופנועים זו היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה.
השבוע ביקש ראש הממשלה מבית המשפט המחוזי להרחיק את המפגש עם שני הפנסים הדוהרים האלה ולקבוע שעדותו, כעד הגנה בתיקי האלפים, תידחה למרץ 2025. מה יקרה אז? אין לדעת, מקסימום נדחה בעוד כמה חודשים.
הבקשה הזו עוררה את עו"ד דפנה הולץ לכנר להגיש אתמול לבג"ץ בקשה דחופה שיורה ליועצת המשפטית לממשלה להקדים את תגובתה לעתירת ניגוד העניינים של נתניהו שהוגשה באחרונה על ידי בני משפחות חטופים, מפונים ועוד. ניגוד שנגזר מכפל התפקידים הייחודי שהוא ממלא – גם נאשם בפלילים וגם ראש ממשלה.
אגב, בישראל אף איש ציבור – משר בכיר ועד עוזר הגזבר מנווה חמציצים, אם להשתמש בדימוי של השופט יצחק עמית – לא יכול לחבוש את שני הכובעים האלה. בג"ץ הכשיר את שניהם, ברוב של 0-11, בתנאי שיחתום על הסדר ניגוד עניינים. הכוונה במקור הייתה שנתניהו לא יעסוק בחקיקה ומינויים שעלולים להשפיע על משפטו. בימים ההם, לפני הטבח, החטופים המלחמה, המפונים ושאר האסונות שהספיק להמיט עלינו, שיווק נתניהו בזחיחותו את יכולותיו הפנומנליות לנהל את המדינה בידו האחת ואת המשפט בידו השנייה. קלי קלות. עכשיו, כשהוא מבקש לדחות את משפטו, הוא מודה לפתע שזה בלתי אפשרי.
ועל כך כותבת הולץ לכנר על בקשת הדחייה של נתניהו: "החשש לניגוד עניינים עולה כעת בבירור ובמישרין מהודאת בעל הדין עצמו", והיא מוסיפה: "דבריו מאששים באופן המובהק ביותר את טענתם היסודית של העותרים, לפיה קיים חשש סביר להימצאות ראש ממשלה בניגוד עניינים בניהול המלחמה, באופן המחייב את פסילת הכהונה ככל שלא קיימת עוד כל דרך משפטית למנוע חשש זה".
לא מדובר בנבצרות, אלא במניעות שעולה מהפרת הסדר ניגוד העניינים שמתפרש כאן לא רק על חקיקה ומינויים, אלא הרבה מעבר לכך – על עצם התפקוד עצמו של ראש הממשלה.
"מדי יום ביומו ומדי שעה בשעה מקבל ראש הממשלה החלטות הרות גורל המשפיעות באופן ישיר ומיידי על חייהם של חיילים, חיילות, אזרחים, אזרחיות, חטופים וחטופות וכן על עתידה של מדינת ישראל בכל התחומים, לרבות בתחום ביטחון המדינה, יחסי החוץ, הכלכלה והחברה. במצב זה הנזק שנגרם כתוצאה מהחשש להימצאות בניגוד עניינים של ראש הממשלה הולך ומחמיר מרגע לרגע, ובכל רגע נוסף ביתר שאת, ומסכן חיי אדם. משום כך, ולטובת האינטרס הציבורי של כלל אזרחי ותושבי מדינת ישראל, קיימת דחיפות עליונה בקבלת ההכרעות השיפוטיות בעתירה", כותבת הולץ לכנר.