סכסוך העבודה בתיכונים: עושים קולות של מו"מ
סכסוך העבודה בתיכונים: עושים קולות של מו"מ
נראה שלאיש לא אכפת מהמגעים התקועים בין ארגון המורים לאוצר. בינתיים התלמידים הם אלה שנפגעים
כמו שהדברים נראים עכשיו, תלמידי כיתות י' ו־י"א ייצאו בעוד שבועיים לחופש הגדול בלי ציונים ובלי תעודות בשל המשך סכסוך העבודה שהכריז ארגון המורים ויתחדש באוגוסט לקראת פתיחת שנת הלימודים. מי שכן יקבלו ציון "נכשל" יהיו הצדדים למשא ומתן שמתעלמים מכך שהתלמידים לא מקבלים ציונים ומשובים כבר שלושה וחצי חודשים מה שפוגע מאוד בלימודים וגם במצב הרגשי שלהם.
במשבר הקורונה התלמידים שנפגעו יותר מכולם היו בחטיבות הביניים, שבכל שלב הוחזרו אחרונים מהזום לכיתה, זאת תוך התעלמות מכך שמדובר בגיל בעייתי במיוחד מבחינה רגשית. עקומת הלמידה במערכת לא משתפרת ותלמידי כיתות י' ו-יא', שהיו בקורונה בחטיבות הביניים, הם אלה שנפגעים עכשיו שוב בצורה הקשה ביותר מעיצומי המורים. כיום התלמידים לא מקבלים ציונים על עבודות ומבחנים, לא יהיו להם מסיבות סיום עם המורים, הם לא ייסעו לפולין השנה ולא יקבלו תעודות. שוב סדרי העדיפויות לכאורה הגיוניים. בתי הדין לעבודה מונעים מארגון המורים לפגוע במבחני הבגרות, כי רבים מהתלמידים מתגייסים מייד לאחר הבגרות ויגרם להם נזק שלא ניתן לתקן. התוצאה היא שארגון המורים יכול לנקוט עיצומים רק על חשבון הצעירים יותר, אלה שהיו בחטיבת הביניים בקורונה. יו"ר ארגון המורים רן ארז מסביר שלמקבלי ההחלטות לא אכפת כשמדובר בנערים ושההורים לא צריכים להישאר איתם בבית.
כמו במאבקים הקודמים, שני הצדדים מאשימים אחד את השני בחוסר גמישות. האוצר טוען כי הציע שתי הצעות, האחרונה הייתה באפריל שכללה שכר של 10,000 שקל לחודש ברוטו למורה מתחיל ותוספת של 850 שקל לפחות לכל מורה. מן הצד השני ארז טוען שהוא התגמש בדרישה ל־30% תוספת לכל מורה לדרישה ל־3,000 שקל. בשורה התחתונה, הסכסוך נמשך כבר למעלה מחצי שנה ועדיין הצדדים מחזיקים בעמדות מרוחקות מאוד. שני הצדדים מעמידים פנים שהם מנהלים משא ומתן כדי שבית הדין לעבודה והציבור לא יוכלו לבוא אליהם בטענות לכן פעם או פעמיים בשבוע נערכות פגישות גישור בין הצדדים.
אין מנוס מהמסקנה שארז חושב שיו"ר הסתדרות המורים יפה בן דוד הרוויחה מכך שההסכם שלה נערך לפני הבחירות לכנסת. המעסיקים של מורי בתי הספר התיכוניים הם ראשי הרשויות המקומיות וסביר שהם יפעילו לחץ על האוצר למנוע שביתה לפני הבחירות המקומיות ב־31 באוקטובר. בספטמבר, רחוק מהבגרויות, סביר שבית הדין לעבודה יאפשר להשבית גם את תלמידי י"ב (אלה שנפגעו השנה כשהיו בי"א).
לא יפתיע אם בשבועיים הקרובים יהיה עוד סיבוב בבית הדין הארצי לעבודה סביב שאלת מתן התעודות, אבל בית הדין, בינתיים, סבור שזה סכסכוך עבודה לגמרי סביר. אפשר להעריך שהמשא ומתן האמיתי יתחיל רק באמצע אוגוסט ואז או שתהיה שביתה בספטמבר, או שלא.