סגור
מלחמת עזה ירי טילים מתוך הרצועה לכיוון ישראל 23.10.23
ירי טילים מרצועת עזה לעבר שטח ישראל (צילום: AFP/Jack Guez)

נתניהו וסמוטריץ' החליטו להקים מרכז שליטה אזרחי; הערכות: מאיר שפיגלר יעמוד בראשו

מטרת המשל"ט לפתור בעיות וצרכים שעולים מהשטח. סמוטריץ' ביקש למנות את אודי אדירי לפרוייקטור, אבל מנכ"ל משרד רה"מ מנע זאת. בתוך, כך, נמשכים חילוקי הדעות בין שר האוצר לאגף התקציבים סביב מימון הוצאות המלחמה

רה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליטו על הקת משל"ט (מרכז שליטה) אזרחי בדומה לזה שפעל בקורונה. מדובר בגוף על משרדי מתכלל לניתוב עבודת הממשלה לפתרון בעיות וצרכים שעולים בשטח. לפי ההערכות, מסתמן שבראש המשל"ט יעמוד מאיר שפיגלר, מנכ"ל חברת החשמל. שפיגלר שימש בעבר כמנכ"ל המוסד לביטוח לאומי והוא בעל ותק וניסיון רב בשירות הציבור. אשתקד מונה על ידי רה"מ נפתלי בנט ושרת הקליטה פנינה תמנו שטה כפרוייקטור לעלייה מרוסיה ואוקראינה.
יצויין כי סמוטריץ' ביקש בשבוע שעבר למנות את אודי אדירי כפרוייקטור לתכלול עבודת משרדי הממשלה במלחמה ואולם מנכ"ל משרד רה"מ יוסי שלי גרם לשר האוצר לסגת מהמינוי.
בתוך כך, נמשכים חילוקי הדעות בין סמוטריץ' לראשי אגף התקציבים בראשותו של יוגב גרדוס. סמוטריץ' מעוניין לקבוע מסגרת חוץ תקציבית ייעודית, המכונה "קופסא" למימון הוצאות המלחמה, הפיצויים והשיקום.
באגף התקציבים באוצר מתנגדים לכך, ודורשים להביא את מקורות המימון למלחמה, השיקום והפיצויים מתוך תקציב המדינה. באגף התקציבים סבורים כי יש ליעד את הכספים הקואליציוניים שנותרו בתקציב ל-2023-4 למימון המלחמה.
סמוטריץ' הינחה בשבוע שעבר את משרדו לסרוק את סעיפי התקציב ולמפות סעיפים שלא קשורים בלחימה ובשיקום על מנת להעבירם למימון המלחמה והשיקום. ההנחייה חלה גם הכספים הקואליציוניים. כפי שחשף כלכליסט לצורך הסטת הכספים הקואליציוניים דרושה החלטת ממשלה, אלא שסמוטריץ לא הגישה בכלל. גורמים ממשלתיים טוענים כי הנהגת קופסה חוץ תקציבית תאפשר בעצם לסמוטריץ' וליתר השרים להשתמש בכספים הקואליציונים שנותרו ולהגדיל את החוב של המדינה להוצאות הממשלה.
גפני: אם הממשלה לא תגיש בקרוב חוק פיצויים, ועדת הכספים שבראשותי תגבש
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) איים הבוקר שאם הממשלה לא תגיש בקרוב חוק משלה למתן פיצויים לעסקים ולאזרחים - הוועדה תיזום חוק בעניין מטעמה.
הדברים נאמרו בדיון שקיימה הוועדה על הסיוע לרשויות המקומיות והמועצות האיזוריות שנאלצו לפנות את תושביהן.
בוועדת הכספים שורר זעם על משרד האוצר והח"כים מביעים בימים האחרונים ביקורת על המתווה שהוצג בשבוע שעבר על ידי שר האוצר בצלאל סמוטריץ.
כפי שנחשף בכלכליסט חברי הוועדה מהקואליציה ומהאופוזיציה דורשים להגדיל הסיוע הממשלתי לעסקים ולאזרחים. הח"כים רוצים להאריך את המרחק מגבול המזכה בהכרה של הישוב כאיזור ספר מ-7 ל-20 ק"מ כך שיחול על נתיבות ואופקים.
כמו כן, דורשים הח"כים להגדיל את שיעור הפיצויים לעסקים מ-18% ל-30% , ואת תקרת הפיצוי העומדת על 900 אלף שקלים. בנוסף, בוועדה דורשים להעלות את שיעור מענק החל"ת מ-60% ל-75%.
בדיון היום התברר כי משרד האוצר טרם העביר הכספים לרשויות המקומיות למעט הקצאה של 40 מיליון שקלים לישובים בדרום.
ראש המועצה האיזורית אשכול גדי ירקוני קבל בוועדה כי "בכל מקום שהמדינה נכנסת היא רק מפריעה לנו. היה הסכם שאנו מפנים את התושבים לאן שאנחנו יודעים. המדינה צריכה רק להעביר צ'ק לבתי המלון. אני לא רוצה שום דבר אחר. עוד לא העבירו שקל אחד והמלונות יזרקו אותי. המדינה לא יודעת לטפל בתושבים המפונים".
לוועדה נמסר על ידי נציגי משרד הביטחון ורח"ל (רשות חירום לאומית) כי 190 אלף תושבים ותושבות התפנו באמצעות המדינה או באופן עצמאי מאז תחילת הלחימה.
מהנתונים מתברר כי בין אפס ל-4 ק"מ מהגבול מרצועת עזה יש עד כה 18,890 מפונים. כמעט כל התושבים באיזור זה פונו.
בטווח של 4-7 ק"מ מהגבול יש 13,142 מפונים מתוך 17 אלף. בשדרות 30,193 פונו מתוך 34 אלף. סה"כ 62,225 מפונים בטווח זה.
בצפון, בטווח של 0-2 ק"מ מהגבול יש 21,968 מפונים מתוך כ-23 אלף. בטווח של 2-3.5 ק"מ יש 8,111 מפונים. בקריית שמונה - 18,348 מפונים מתוך 22 אלף. מאשקלון פונו כ-70 אלף תושבים.