ראש לשכת עורכי הדין: "נשיא בית המשפט העליון הבא יהיה יצחק עמית"
ראש לשכת עורכי הדין: "נשיא בית המשפט העליון הבא יהיה יצחק עמית"
לקראת הדיון ביום חמישי בוועדה לבחירת שופטים, מאותת עו"ד עמית בכר לשר המשפטים כי נציגי הלשכה בוועדה יסכימו אך ורק למינוי השופט יצחק עמית לנשיא, בהתאם לשיטת הסניוריטי. "הנושא לא תלוי בשום 'דיל' ולא עומד למשא ומתן", כתב בכר ב-X
רגע לפני כינוס הוועדה לבחירת שופטים ביום חמישי הקרוב לדיון (ללא הצבעות) בנוגע למינוי שופטים לבית המשפט העליון ולנשיאו הבא, ראש לשכת עורכי הדין עו"ד עמית בכר מאותת לשר המשפטים יריב לוין כי נציגי הלשכה בוועדה יסכימו אך ורק למינוי השופט יצחק עמית לנשיא, בהתאם למנהג הסיניוריטי. "אני רוצה להבהיר כבר עכשיו - נשיא בית המשפט העליון הבא יהיה יצחק עמית", כתב היום (ג') בכר בפוסט ב-X.
לדברי בכר, "הנושא לא תלוי בשום 'דיל' ולא עומד למשא ומתן, וגם לא ראוי שנושא כזה יהיה למשא ומתן. בחירתו היא לא מתוקף 'דיל' כאמור, אלא מתוקף שיטת הסניוריטי שהייתה קיימת מקום המדינה, ולמרות שאינה מושלמת, יתרונה הגדול הוא בניתוק הבחירה מ'דילים' פוליטיים או שליטת הממשלה בבחירה".
כינוס הוועדה ביום חמישי הקרוב יהיה כינוסה השני אחרי שהיא התכנסה לראשונה מזה שנה ושבעה חודשים באמצע נובמבר, לאחר שלוין סירב במשך תקופה ארוכה לכנס את הוועדה לאור כישלונו להביא לשינוי הרכבה באמצעות המהפכה המשפטית.
באותה ישיבה הוחלט כי שר המשפטים לוין ומ"מ נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן יקבעו מועד לישיבה מקדימה טרם פרסום שמות המועמדים לכהונה בבית המשפט העליון. אז הוסכם גם כי הישיבה הזו תתקיים "ללא הצבעות" אלא רק ידונו בה ב"נושא מינויים לבית המשפט העליון וכן בנושא מינוי נשיא לבית המשפט העליון".
נזכיר כי באוגוסט, במהלך תקדימי ויוצא דופן, הגיש שופט העליון יוסף אלרון גם הוא את מועמדותו לתפקיד הנשיא, ובכך קרא תיגר על חבריו לכס העליון ועל שיטת הסניוריטי הנהוגה בישראל מאז ומתמיד, במסגרתה נבחר הנשיא על פי ותק. הפלג בוועדה המתנגד למהפכה המשפטית, הכולל את לשכת עורכי הדין, שופטי העליון וחברי האופוזיציה, תומך במינויו של יצחק עמית.
מלבד החלטה על מינוי נשיא לעליון, כיום יש שני שופטים חסרים בהרכב העליון לאחר פרישתן באוקטובר של הנשיאה לשעבר אסתר חיות והשופטת ענת ברון. מבחינת לוין, שלו מוקנית הסמכות להעלות נושאים להצבעה, עמית הוא "דגל אדום", וכבר ערב כינוס הוועדה לראשונה הוא הודיע שיביא בפני הוועדה רק "החלטות שיש לגביהן הסכמה רחבה". על כן, וכפי שסוכם עוד בדיון הוועדה הקודם, הדיון ביום חמישי הקרוב יתקיים אך לאחריו לא מתוכננת הצבעה, לא לגבי מינוי שני השופטים החסרים בעליון ולא לגבי זהות הנשיא הבא.
כדי למנות שופט לעליון נדרשת הסכמה של 7 מבין 9 חברי הוועדה, כאשר כיום אין הסכמות בין הצדדים בוועדה: מן הצד האחד של המתרס ניצבים שלושת נציגי ביהמ"ש העליון - מ"מ הנשיא עוזי פוגלמן והשופטים יצחק עמית ודפנה ברק-ארז, נציגת האופוזיציה ח"כ קארין אלהרר ושני נציגי לשכת עורכי הדין, עוה"ד אילנה סקר ומוחמד נעאמנה. מן הצד השני של המתרס: שר המשפטים יריב לוין, השרה אורית סטרוק ונציג הקואליציה ח"כ יצחק קרויזר.
מלבד הישיבה הקרובה מתוכננות לוועדה לבחירת שופטים עוד שלוש ישיבות – שתיים בפברואר ואחת באפריל – בנוגע למינוי שופטים לערכאות הדיוניות בבתי משפט השלום והמחוזי ובבתי הדין לעבודה. למינויים אלה נדרש רוב רגיל של 5 מתוך 9 חברי הוועדה, ושם יהיה קל בהרבה להגיע להסכמות. בדיון הקודם של הוועדה לבחירת שופטים הוחלט על הקמת ועדות משנה לקידום הליכי מינוי שופטים אלה.