חיסכון של 3 שקלים למשפחה: החל מהחודש תעריף המים יירד ב-2.7%
חיסכון של 3 שקלים למשפחה: החל מהחודש תעריף המים יירד ב-2.7%
העלאת תעריף המים ב-3.5% בינואר הביאה לעליית החשבון ב-5 שקלים. כעת היא מצטמצמת ב-70%, וחשבון החשמל הממוצע למשפחה בת 4 נפשות יעמוד על 137 שקל בחודש. לשם כך ויתרה המדינה על דיבידנד של 50 מיליון שקל ממקורות
לאחר חודשיים של עיכובים, הוחלט ברשות המים על הפחתת תעריף המים ב-2.7%, שתיכנס לתוקף מיידי בחודש אפריל. בכך יפחת חשבון המים החודשי הממוצע למשפחה בעלת ארבע נפשות בכ-3 שקלים, ויעמוד על 137 שקלים בחודש.
ההנחה בתעריף תתבצע רק עבור כמות המים המוכרת (התעריף הנמוך - עד 3.5 מ"ק בחודש לנפש). התעריף יפחת מ-7.8 שקלים למ"ק ל-7.6 שקלים למ"ק. התעריף הגבוה, לכל כמות מעבר, לא ישתנה ויישאר כ-14 שקל למ"ק. בכך יגדל הפער בין מחיר הכמות המוכרת של מים ושל הצריכה הגבוהה. בין השנים 2010 ל-2020 צמח הפער בין שתי התעריפים מ-32% ל-45%, כחלק ממדיניות רשות המים לעודד צריכה חכמה של מים ולמנוע בזבוז.
ההפחתה מגיעה כחלק מהתוכנית להפחתת יוקר המחיה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', על ידי צמצום העליות במחיר הדלק, החשמל, המים והארנונה שנכנסו לתוקפן בינואר האחרון. תעריף המים עלה ב-3.5% בינואר, עלייה של 5 שקלים בחשבון החודשי הממוצע למשפחה (מ-135 שקלים בחודש ל-140). שר האוצר וראש הממשלה התחייבו להפחית את העלייה ב-70% - כלומר להוביל לעלייה של כ-1% בלבד בתעריף, כפי שבוצע כעת, באיחור של שלושה חודשים.
ההפחתה בתעריף התאפשרה בעקבות שתי סיבות מרכזיות: הירידה בתעריפי החשמל וויתור המדינה על 50 מיליון שקל דיבידנד ממקורות. תעריף החשמל הוא מהגורמים המרכזיים המשפיעים על תעריף המים בשל הצורך הרב באנרגיה לאספקת מי השתייה. מקורות לבדה, היא צרכן האנרגיה האזרחי הגדול בישראל (כ-4% מכל החשמל המיוצר בארץ). לכך יש להוסיף גם את צריכת חשמל של מתקני ההתפלה.
הגורם השני הוא שינוי ייעוד 50 מיליון שקל מרווחי חברת מקורות להפחתת תעריף המים. טרם שינוי הייעוד, דרשה רשות החברות שהכספים יועברו כדיבידנד למדינה. בשל מחלוקת משפטית על האופן שבו יירשמו הכספים, לאחר שינוי ייעודם – ההפחתה בתעריף המים התעכבה ביותר מחודש. ביום חמישי אישר דירקטריון מקורות את סיווג הכספים מחדש, לא כדיבידנד, מה שפתח את הדלת להפחתת התעריף היום.