סוכנות פיץ': הרפורמה עלולה להוריד את דירוג האשראי של ישראל
סוכנות פיץ': הרפורמה עלולה להוריד את דירוג האשראי של ישראל
חברת הדירוג מזהירה מהשלכות ההפיכה המשטרית אם זו תביא ל"ירידה באיזונים והבלמים המוסדיים או לסנטימנט שלילי של המשקיעים". גם האיום על עצמאות בנק ישראל והמדיניות הביטחונית של הממשלה מהווים סיכון
חברת הדירוג פיץ' הודיעה כי דירוג האשראי של ישראל נותר ברמה A+. עם תחזית 'יציבה'. עם זאת, החברה מזהירה כי הרפורמה המשפטית עלולה להחליש את דירוג האשראי של ישראל.
בפיץ' כותבים כי הם מודעים לכך שתוכן הרפורמה נמצא עדיין במשא ומתן, אבל הם מזהירים כי אם הרפורמה תביא לירידה באיזונים ובבלמים המוסדיים או לסנטימנט שלילי של המשקיעים, הרי שהדבר עשוי להביא להורדת דירוג האשראי. בנוסף, מזכירים בחברה רפורמות מוסדיות משמעותיות שהפחיתו את האיזונים והבלמים המוסדיים והביאו להורדת דירוג האשראי של מדינות.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התעלם מהאזהרות בנוגע לרפורמה המגולמות בדו"ח של פיץ', והתמקד בכך שהחברה החליטה להשאיר את הדירוג על כנו ולא להוריד את התחזית: " אנו מצליחים לבצר את מדינת ישראל כאי של יציבות, כלכלה בצמיחה ומקום מצוין להשקעה. דירוגי האשראי מוכיחים שאנחנו עושים את כל הצעדים הנכונים להצעדת מדינת ישראל קדימה".
החברה ציינה שלוש חולשות נוספות לכלכלת ישראל הנובעות מהרכב הממשלה הנוכחי, הנוגעות לעצמאות בנק ישראל, לכך שהתקציב לא מעודד את החרדים להשתלב בשוק התעוסקה, ולמדיניות הביטחונית של הממשלה הנוכחית.
בנוגע לעצמאות הבנק, חברת הדירוג ציינה כי "חלק מחברי הכנסת והממשלה הציעו לצמצם את עצמאותו של הבנק המרכזי ולהגביל את עליית הריבית על המשכנתאות. עד כה התנגדו למאמצים אלו ראש הממשלה ושר האוצר. חברת הדירוג מעריכה כי "תרחיש הבסיס הוא שלא תיפגע העצמאות, אך היחלשות העצמאות של הבנק המרכזי תוריד את האמינות של קובעי המדיניות בישראל, המהווה כיום נקודת חוזק בדירוג האשראי". פיץ' מתייחסת למעשה באופן ישיר להצעתו של גפני להקפאת הריבית על המשכנתאות, ואומרת כי יישום של הצעה כזו עשוי להביא לפגיעה בדירוג האשראי של ישראל. מדובר בדברים דומים לדברים שכתבו כלכלני החשב הכללי בהתנגדותם להצעת החוק ונחשפו בכלכליסט.
חברת הדירוג מציינת כי להערכתה הגירעון יהיה גבוה מזה שמעריכים במשרד האוצר ובבנק ישראל. להערכת פיץ', הגירעון יעמוד על 1.2% ב-2023 ועל 2.5% ב-2024. לעומת הערכות הממשלה המדברות על גירעון נמוך מאחוז. הפער נובע מכך שבפיץ' סבורים כי תהיה ירידה בהכנסות והסכמי שכר גבוהים. בחברה מותחים ביקורת עדינה על כך "שהרשויות צפויות להמשיך במדיניות של סובסידיות גבוהות המעדיפות בעלות שיעורי תעסוקה נמוכים". הכוונה לתקציבים שצפויים להיות מועברים לחרדים ללא דרישה ללימודי ליבה, וללא שימת לב על התמריצים להשתלבות בתעסוקה.
בנוגע לסוגיות הביטחוניות, בחברת הדירוג חזרו כרגיל על הסיכונים הביטחוניים הנובעים מהאיום האיראני, על הסיכון להסלמה עם חיזבאללה, ועל הסיכון בזירה הפלסטינית (תוך כדי התייחסות להתחממות האחרונה). אך הוסיפו משהו שרלוונטי דווקא לממשלה החדשה וכתבו: "מהלכים של ישראל להכשיר התנחלויות, לאפשר בנייה חדשה, והחלת סמכות שיפוט אזרחית חדשה, עלולים להגביר את המתיחות". בכל הקשור לנתוני המאקרו של ישראל, חוזרת החברה על כך שישראל נמצאת במצב מעולה, שיחס החוב-תוצר צפוי להמשיך להצטמצם ל-58% עד שנת 2024. הערכת החברה היא שישראל תצמח בשיעור של 2.9% בשנת 2023 ובשיעור של 3% בכל אחת מהשנים 2024-2025.