כפי שנחשף בכלכליסטרשמת ההקדשות נגד קק"ל: "הממצאים יכולים להצדיק פירוק"
כפי שנחשף בכלכליסט
רשמת ההקדשות נגד קק"ל: "הממצאים יכולים להצדיק פירוק"
דו"ח של רשמת ההקדשות, שהטיוטה שלו נחשפה בכלכליסט, מגלה כי בעת כהונת היו"ר הקודם דני עטר ביצעה הקרן מינויים פוליטיים והעבירה תקציבים בצורה לא תקינה. הרשמת מינתה מלווה לקרן ונמנעה מפירוקה בזכות התגייסותה לתיקון הליקויים
רשמת ההקדשות עו"ד קארן שוורץ החליטה למנות מלווה לתיקון ליקויים חמורים שמצא בביקורת בקק"ל, שעוסקת בעיקר בתקופת היו"ר הקודם דני עטר. הרשמת שוורץ מציינת כי מדובר בממצאים שחומרתם היתה יכולה להצדיק פירוק של הקרן וכי הסתפקה באמצעי חמור פחות בשל שיתוף הפעולה של הקרן בתיקון הליקויים.
המעמד העצמאי של קק"ל, שמאפשר ביקורת מאוד חלקית של מבקר המדינה, מותיר את הגוף הכל כך בעייתי ללא ביקורת ראויה. ב־2014 נרשמה קק"ל כחברה לתועלת הציבור על ידי רשם ההקדשות, מה שהפך אותה חשופה לביקורת שלו. בדצמבר 2018 חשף כלכליסט" כי יו"ר קק"ל דאז דני עטר מנסה להסתיר מהציבור ומגורמים בקרן טיוטה של דו"ח חמור של רשם ההקדשות, ובו גם הקביעה החריגה כי יש לשקול פירוק של הקרן. הטיוטה כללה ממצאים על מינוי מקורבים, מינויים פוליטיים ועל מתן חסויות בניגוד לכללי הקרן. הביקורת התקיימה באמצעות משרד רו"ח כהן וסלובודיאנסקי.
קק"ל שלפה סוללת עורכי דין מרשימה לצורך המאבק בדו"ח, הכוללת משרד עורכי דין שבו שני רשמי עמותות לשעבר. היא הצליחה לעכב את הפרסום מספר שנים ולמעשה עד לסיום כהונתו של דני עטר כיו"ר. כמובן היום הרבה פחות אכפת לקרן שהדו"ח יתפרסם.
מינויים פוליטיים במסלול עוקף מכרזים
הדו"ח מפרט שורת מינויים פוליטיים של מקורבים ש"הועסקו בחברה שלא באמצעות הליכים תחרותיים, עובדים אשר היו בעלי זיקה פוליטית לנושאי משרה בכירים בחברה". הוא קובע כי נוצר מסלול עוקף מכרז של קליטת עובדים באמצעות חברת כוח אדם ואז קליטתם לקק"ל, וכי מדובר ב"ממצאים חמורים". בין היתר, מדובר במינוי ירון אוחיון, מקורבו של דני עטר מהתקופה הבה היה יו"ר המועצה האזורית גלבוע לתפקיד הבכיר של מ"מ מנהל מחלקת פיתוח הקרקע ועוד שורת מינויים פוליטיים של מקורבי מפלגת העבודה ודני עטר.
ממצאי הביקורת מגלים גם "העברת כספים בסכומים משמעותיים באופן בלתי תקין ותוך שנמצאו פגמים חמורים לשם ביצוע פעולות, אשר אינן מגשימות את מטרות קק"ל. הכספים הועברו שלא בהתאם לנהלים וקריטריונים ברורים אם בכלל, וללא פיקוח ובקרה, בניגוד להוראות חוק החברות, תוך מעורבות הדרג הנבחר בהחלטות, ולעיתים אף העברות כספים משיקולים זרים". רואה החשבון המבקר סבר, כפי שחשף "כלכליסט", ש"הממצאים החמורים המפורטים בדו"ח זה עולים כדי עילת פירוק קק"ל".
כספים ניתנו באופן לא תקין כחסויות לאירועים שאינם מקדמים את מטרות קק"ל. 5.5 מיליון שקל הועברו להקמת מוזיאון פלוגות הכותל, אך חלק גדול מהכספים שימשו למטרות אחרות. הקצבות הועברו לשורת גופים הקשורים למפלגת העבודה: עלון בתי הכנסת "שיחת השבת", בית לוחמי הגטאות ועוד. מאות אלפי שקלים הועברו לפסטיבלי תרבות. הביקורת קובעת ש"העובדה שיו"ר קק"ל מקבל אפשרות לנאום אינה יכולה להיות נימוק למתן חסות". בין היתר ניתנה חסות לועידת החינוך של אתר Ynet.
הוצאות משפטיות גדולות ולא מוסדרות
נתון מדהים הוא שקק"ל העבירה בשנים 2014-2016 סכום של 46 מיליון שקל לעורכי דין והוצאות משפטיות, בחלק מהמקרים, באופן לא תקין ללא מכרז. סכומים של מאות אלפי שקלים הועברו לסיעות בהסתדרות הציונית העולמית. מקק"ל נמסר שמדובר בסך הכולל של הוצאות משפטיות הכולל גם הוצאות על בוררים ומגשרים, תשלום לצדדים שלישיים וכן את ההוצאות המשפטיות של חברות הבת של קק"ל.
מהדו"ח מתברר כי נמצאו חריגות של עשרות אלפי שקלים בשנה בשכרו של עטר. הרשמת כותבת כי "לצד הממצאים הנוקבים המפורטים בדו"ח, נכון לתקופת הביקורת, אשר היו עשויים לבסס עילת פירוק של החל"צ - המנהלת נכסים ציבוריים בשווי מיליארדי שקלי, הביעה קק"ל נכונות להליך תיקון ליקויים מרחיק לכת, אשר חלקו אף יושם בתקופה זו". לכן הוחלט כי התהליך יבוצע תוך ליווי של גורם מלווה וינחה את קק"ל לגבי אופן ביצוע תיקון הליקויים.
רשמת ההקדשות עו"ד שוורץ מסרה כי "השפעתה של קק"ל על המרחב הציבורי בישראל עצומה, ולכן האינטרס הציבורי לקיום ביקורת מעמיקה מתעצם עוד יותר. הממצאים הנוקבים שנמצאו בהתנהלות קק"ל מחייבים הסדרה, ועל כן יפעל הרשם אל מול החברה, כדי להביא לתיקון הליקויים במלואם".
מקק"ל נמסר ש"הדו״ח מתייחס לשנים עברו, טרם תחילת כהונת הדירקטוריון הנוכחי, ובמהלך שנים אלו כבר פועלת קק״ל לתקן את הליקויים שנתגלו. קק"ל תלמד את הדו״ח באופן מעמיק ויסודי ותפיק את הלקחים הנדרשים".