מחוסנת ב-3 מנות ואישה שנסעה לאילת באוטובוס: המאומתים בישראל לזן החדש
מחוסנת ב-3 מנות ואישה שנסעה לאילת באוטובוס: המאומתים בישראל לזן החדש
ארבעה מאומתים לווריאנט החדש התגלו בארץ, ראש הממשלה יקיים מסיבת עיתונאים מיוחדת ב-14:30: "הזן מידבק בקצב מהיר בהרבה מהדלתא, אנחנו בפתח מצב חירום". אחת המאומתים היא עובדת זרה אחרת חוסנה בשלוש מנות. בעקבות ישראל: מדינות באירופה אוסרות על טיסות מדרום אפריקה
חשש עולמי מהווריאנט עם מספר המוטציות הגדול ביותר שהתגלה עד כה - ומספר המאומתים לזן בישראל הולך ועולה. עד כה התגלו בארץ ארבעה מאומתים לזן החדש. אחת מהן מוגדרת כעת "נעדרת" לאחר שנסעה לאילת באוטובוס, אחרת השתתפה בטיול בדרום אפריקה וחוסנה בשלוש מנות, האחרונה לפני חודשיים.
ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ יערכו בעקבות זאת מסיבת עיתונאים מיוחדת ב-14:30, בקריה בתל אביב. במסיבת העיתונאים ישתתפו מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, וממונה הקורונה, פרופ' סלמן זרקא. כלכליסט יעביר את מסיבת העיתונאים בשידור חי.
אחת מהמאומתים לזן, בת 34, הגיעה לישראל ממלאווי דרך דרום אפריקה ודובאי. היא קיבלה הודעה שהיא נדרשת לבידוד ולא קיבלה הודעה על כך שהיא מאומתת. לפי משרד הבריאות, היא נסעה במונית למלונית בתל אביב, ישנה לילה ונסעה באוטובוס לאילת לבית חברתה. לאחר שהוזמן לה בתיאום עמה אמבולנס לפינוי, היא נעלמה וכרגע מוגדרת בסטטוס נעדרת. גם החברה, שעובדת במלון באילת, לא אותרה. אותה מאומתת מחוסנת בשתי מנות של אסטרזניקה, השנייה מ-16 ביוני.
מאומתת אחרת היא בת 32 שהייתה בטיול משפחתי ביוהנסבורג. היא חזרה מדרום אפריקה דרך דובאי וקיבלה חיסון שלישי של פייזר לפני חודשיים. היא נמצאת בבידוד בביתה ברעננה, ביחד עם בעלה וילד בן 3. השניים לא נדבקו. השלישית, אמריקנית בת 64 תושבת יוהנסבורג, חזרה מדרום אפריקה דרך אתיופיה. היא הגיעה לארץ לביקור משפחתי ונמצאת בבידוד בביתה. היא קיבלה חיסון שני של ג'ונסון בארה"ב, לפני חודשיים. המאומת הרביעי, בן 59, שב ממדגסקר דרך טורקיה.
מוקדם יותר היום (ו') הודיע משרד הבריאות כי הווריאנט זוהה בארץ אצל אדם ששב ממלאווי, מדינה במזרח אפריקה שכלל לא הופיעה ברשימה האדומה שפרסמה ישראל. לפי הנתונים ממלאווי, במדינה אותרו פחות מעשרה נדבקים בקורונה בכל אחד מהימים האחרונים - אבל ייתכן שמספר זה נובע ממיעוט בדיקות.
מדינות רבות בעולם הלכו בעקבות ישראל ואסרו על טיסות מדרום אפריקה וממדינות נוספות בדרום יבשת, וכעת השאלה המרכזית אם אותו זן חדש של נגיף קורונה - שייתכן ויכונה "נו" - עמיד לחיסונים.
פרט לאותו אדם שאובחן כחיובי בבדיקת PCR שהתבצעה לו לאחר הנחיתה בנתב"ג והתברר כי הוא נושא את הזן שמסווג בינתיים כ-B.1.1.529, נמסר כי קיים חשד לעוד שני מקרים של שבים מחו"ל שכרגע ממתינים לתוצאות הריצוף שלהם. אותם שניים נשלחו לבידוד. במשרד הבריאות ציינו כי השלושה הם מחוסנים, ופרטי ההתחסנות שלהם נמצאים בתהליך אימות. עם זאת, במשרד הבריאות לא ציינו כמה מנות חיסון קיבלו השלושה.
ראש הממשלה נפתלי בנט מקיים היום דיון נוסף על אודות הזן החדש, ביחד עם שר הבריאות ניצן הורוביץ וגורמי המקצוע בדרגים השונים. בנט כבר הורה לקדם רכש של ערכות בדיקת PCR שמותאמות לזיהוי מוגבר של הווריאנט החדש. "לפני כמה שבועות, כשעשינו את התרגיל הלאומי 'אומגה' לתרחיש של וריאנט קטלני חדש, זה היה נראה קצת תלוש", אמר בנט. "מיותר לציין שזה אחד המהלכים הכי משמעותיים שהכינו אותנו בדיוק למצב שאנחנו עכשיו, אולי, נמצאים בו. כבר אתמול בערב חזרנו לתובנות מהתרגיל והתחלנו ליישם במהירות".
"הווריאנט החדש מידבק מאוד, בקצב הרבה יותר מהיר מהדלתא", הוסיף ראש הממשלה. "אנחנו כרגע ניזונים ממערכת הבריאות של דרום אפריקה, שעושה עבודה מאוד מרשימה, אבל אין לנו עדיין את מלוא המידע. בימים הקרובים הידע שלנו יתרחב בצורה מאוד מהירה - נדע האם הווריאנט באמת פורץ חיסוניות, באיזה קצב, האם זה קטלני יותר או לא, איך זה משפיע על ילדים, וכיו"ב".
"במהלך הלילה עודכנתי שנמצאה חולה מאומת פה בישראל", אמר בנט ודקות לאחר מכן ציין כי "עודכן על כמה מאומתים פה בישראל, וזה מטריד. עיקרון העל שלנו כרגע הוא לפעול מהר, חזק ועכשיו. בעיקר במה שנוגע לכניסות לישראל והיציאות ממנה, עד שהמצב יתבהר. כשיתבהר, נחליט מה אנחנו עושים. אנחנו כרגע בפתחו של מצב חירום, אני מבקש מכולם היערכות והירתמות מלאה לעבודה מסביב לשעון".
עד כה התגלו בעולם 100 חיוביים לזן הקורונה החדש. לפחות 77 זוהו במחוז גוואטנג בדרום אפריקה, ארבעה בבוטסואנה, אחד בהונג קונג (הגיע מדרום אפריקה) ואותו אחד מישראל, שהגיע ממלאווי.
בבריטניה, המדינה הראשונה אחרי ישראל שהכניסה את דרום אפריקה ומדינות סמוכות לרשימה האדומה, אמרו הבוקר כי הזן החדש הוגדר על ידי המדענים כמשמעותי ביותר שנמצא עד כה, ולכן עליה לאמת אם החיסונים בכלל אפקטיביים נגדו. בתגובה לביקורת מדרום אפריקה על סגירת השמיים אמר שר התחבורה גרנט שאפס כי "השיעור שלמדנו מהקורונה הוא שפעולה מוקדמת היא דבר הכרחי". בעקבות בריטניה, גם גרמניה, איטליה, צ'כיה, הולנד ומדינות אחרות הודיעו כי הן מונעות נחיתת זרים מאותן מדינות.
"זה הווריאנט המדאיג ביותר שראינו עד כה", אמר בכיר במערכת הבריאות הבריטית, שם החליטו כי מהצהריים ייאסרו טיסות מדרום אפריקה ומחמש מדינות אחרות בדרומה של היבשת. זהו הווריאנט עם מספר המוטציות הגדול ביותר שהתגלה עד כה, ומומחה בריטי תיאר זאת כ"איום ונורא". טוליו דה אוליברה, וירולוג מדרום אפריקה, אמר כי יש לזן החדש יותר מ-50 מוטציות בסך הכול ו-32 מוטציות בחלבון הספייק. בחלק של הנגיף שיוצר את הקשר הראשון עם תא הגוף יש לו 10 מוטציות, לעומת שניים לדלתא.
הווירולוג ומומחה הנגיפים ד"ר אורן קובילר מאוניברסיטת תל אביב אמר כי "הווריאנט החדש מעורר דאגה בקרב מומחים בעולם כי יש לו מאפיינים מטרידים - מספר המוטציות וקצב העלייה שלו. עם זאת, אנחנו עדיין לא יודעים עליו יותר מדי ולכן יש להיזהר בתגובתנו. נכון היה לעצור את הטיסות, אבל למרבה הצער זה לא היה מוקדם מספיק - כי הוא נכנס לארץ".
שר הבריאות הדרום-אפריקאי ג'ו פאהלה אמר כי בימים האחרונים חל זינוק דרמטי במספר הנדבקים החדשים במדינה. אחרי תקופה שבה מספר הנדבקים בדרום אפריקה היה נמוך יחסית – כ-200 מדי יום – בשבוע האחרון מספרם זינק והגיע ליותר מ-1,200 ביום רביעי. ביום חמישי המספר כבר טיפס ל-2,465. שר הבריאות אמר כי ההתפרצות הראשונה הייתה בפרטוריה ובערים הסמוכות – ככל הנראה בעקבות כינוסים של סטודנטים באוניברסיטאות באזור. מדענים החלו לבחון זאת וכך גילו את הזן החדש.
אתמול הוחלט בישראל לפתוח מחדש את מלוניות הבידוד, אחרי חודשים ארוכים שבהן הן לא פעלו, וכלל השבים לישראל ממדינות אלו, לרבות מחוסנים בחיסון שלישי, יופנו לבידוד במלונית למשך שבעה ימים. הם ישוחררו לאחר ביצוע שתי בדיקות PCR שתוצאתן שלילית. נוסעים שיסרבו להיבדק יחויבו בבידוד שאורכו 14 ימים במלונית קורונה.
בארגון הבריאות העולמי הביעו דאגה מהזן החדש, ומסרו כי הם "עוקבים מקרוב" אחר הדיווחים בנוגע לזן הזה. היום צפוי כינוס של גורמים מטעמו, על מנת לקבוע אם להגדיר את הזן כ"זן מדאיג" שדורש מעקב מיוחד. "ניתוח ראשוני של הזן הזה מראה כי יש לו מספר רב של מוטציות אשר דורשות מחקר נוסף", מסר ארגון הבריאות. באותו כינוס יקבעו גם אם אכן להעניק לזן החדש את השם "נו", האות הפנויה הבאה באלפבית היווני.