מעל 100 אלף הפגינו בתל אביב, מחאות גם בחיפה ובבאר שבע: "הבית בוער"
מעל 100 אלף הפגינו בתל אביב, מחאות גם בחיפה ובבאר שבע: "הבית בוער"
הפגנות ברחבי הארץ נגד המהפכה המשטרית של נתניהו ולוין; הסופר דויד גרוסמן: "הזמן השחור, עכשיו הרגע לזעוק - הארץ הזו בנפשנו"; השופט לשעבר חשין: "דמוקרטיה אין פירושה שלטון מוחלט של הרוב". הפגנות גם בירושלים והרצליה
יותר מ-100 אלף מפגינים התייצבו הערב (שבת) ברחוב קפלן בתל אביב, במחאה נגד המהפכה המשפטית של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין, ונגד כוונת הממשלה לנסות לעקוף את פסיקת בג"ץ שבה נקבע כי אריה דרעי לא יוכל לכהן כשר. מתווה ההפגנה הערב השתנה ביחס לשבוע שעבר: בכיכר הבימה, שם הפגינו בשבוע שעבר כ-80 אלף בני אדם, התקיימה גם הערב הפגנה, בנוכחות של יותר מ-10 אלף בני אדם, ובמקביל אליה התקיימה ההפגנה בקפלן, לפני שהמפגינים יצאו לצעוד ברחובות העיר. הצעדה, בתיאום עם המשטרה, הסתיימה באזור קריית הממשלה. הפגנות נוספות התקיימו הערב בירושלים מול בית הנשיא, בחיפה, בבאר שבע ובהרצליה.
במהלך הצעדה שיצאה עם סיום המחאה ברחוב קפלן צעקו המוחים: "ישראל לא דיקטטורה", "יריב לוין, פה זה לא פולין", "העם דורש צדק חוקתי". בצומת עזריאלי עוכב נער בן 15 בחשד שריסס גז פלפל לעבר מפגינים. לא היו נפגעים באירוע.
למחאה היום הצטרפו ארגוני הסטודנטים, ארגונים למען הקהילה הגאה, ארגוני נשים, תנועת ישראל חופשית, מפקדים למען ביטחון ישראל, הייטקיסטים ועוד - שהתאגדו במסגרת "מטה מאבק". בהפגנה, יש לציין, נראה רוב לשלטים שהכינו המוחים בביתם, ומעט מאוד שלטים מוסדיים.
זוכה פרס ישראל, הסופר דויד גרוסמן, אמר בנאום שנשא בהפגנה בקפלן: "בשנתה ה-75 למדינה, ישראל נמצאת במאבק גורלי על צביונה. על הדמוקרטיה שלה, על מעמדו של שלטון החוק, על זכויות האדם. יש כאן אנשים שהמצב מדיר שינה מעיניהם. אנחנו מגיעים להפגנה כי מאחורי התוכנית החד צדדית והדורסנית של הרפורמה - אנחנו רואים בית בוער".
גרוסמן הוסיף: "עכשיו זה הזמן השחור, חברות וחברים. עכשיו זה הרגע לקום ולזעוק - הארץ הזאת בנפשנו היא. מה שקורה בה היום יקבע מי היא תהיה, ומי אנו וילדינו נהיה. כי אם מדינת ישראל תהיה כל כך שונה ורחוקה מן התקווה והחזון שיצרו אותה, היא חלילה, במובן מסוים אבל מחריד, לא תהיה".
בכיכר הבימה בתל אביב, שם התייצבו כאמור יותר מ-10,000 מפגינים, נאמו השופט לשעבר דוד חשין, ראש שב"כ לשעבר עמי איילון, סגנית ראש העיר תל אביב לשעבר מהרטה ברוך רון, ועו"ד הידי נגב מנהל מחלקת מדיניות וחקיקה בתנועה לאיכות השלטון. בהפגנה בכיכר הבימה הופיעו גם, בין היתר, ארנון פרידמן ודורון רפאלי והטררם.
השופט לשעבר חשין אמר בנאומו מכיכר הבימה: "ביטול עילת הסבירות וחקיקת פסקת ההתגברות עלולה להפוך את הממשלה לפוסק האחרון בכל דבר ועניין, וזאת בניגוד גמור להפרדת רשויות העומדת בבסיס העיקרון הדמוקרטי. דמוקרטיה אין פירושה שלטון מוחלט של הרוב בכל דבר ועניין, משל היה עריצות הרוב. בעשרות השנים מאז חקיקת חוקי היסוד התערב בית המשפט העליון רק ב-21 מקרים של חקיקה, מתוך אלפים שעברו בכנסת".
ראש השב"כ לשעבר אלוף במיל' עמי איילון אמר בנאום שנשא בהפגנה בכיכר הבימה: "הממשלה הזאת פועלת להרוס את חזון המייסדים - הרצל, ז'בוטינסקי, כנצלסון ובגין. הממשלה מוחקת את הערכים שלשמם נשבענו ביום שהתגייסנו לצבא, ערכים שלמענם מסרו חברינו את היקר להם מכל - את חייהם". הוא הוסיף כי המאבק צפוי "להיות ארוך וקשה, אך הוא אינו של מיעוט. רבים ממצביעי הימין שמים את מבטחם בבג"ץ, ואינם רוצים לראות את החרבתו. רבים בימין לא רוצים שעבריינים ישמשו שרים בישראל".
בחיפה, שם החלה ההפגנה קצת לפני 18:00 והסתיימה באזור 20:00, כ-7,000 מפגינים מילאו את רחבת צומת חורב. המשטרה סגרה צירים המובילים לצומת כבר בשעה 16:30, ופינתה את הנהגים לצירים חלופיים. המפגינים הניפו דגלי ישראל ושלטים שבהם נכתב "ממשלה עבריינית", "בן גביר ונתניהו = חורבן בית שלישי". דורית שדה, שהגיעה להפגין עם בעלה ובתה, אמרה: "העם אומר את דברו – אם נתניהו, לוין ושאר חברי הממשלה חושבים שנשתוק, זה לא יקרה". למקום הגיע גם חבר הכנסת גדעון סער יחד עם בנו דוד וח"כ יפעת שאשא ביטון. סער אמר בנאום שנשא בהפגנה: "זה מאבק של עם ישראל כולו. נגד השחיתות אין ימין ושמאל. אדוני ראש הממשלה, אתה לא מעל החוק. קיים את פסק הדין של בית המשפט העליון - פטר מיד את השר אריה דרעי מהממשלה. הסר את ידך מהמשטר הדמוקרטי בישראל".
בבאר שבע התייצבו כאלף מפגינים מול בניין העירייה. הח"כ לשעבר חיים אורון (ג'ומס) ממרצ, שהגיע להפגנה, אמר: "מחרבים פה את כל מה שעשינו כל השנים. באנו להגן על זה". כליל שחר (26), תושבת שדה בוקר שהגיעה גם היא להפגנה, אמרה: "אני רוצה להרגיש שאני עושה משהו. אי אפשר לשבת בבית ולהתעלם, למרות שזה הרבה יותר קל. באתי לזכרה של סבתי שנפטרה לאחרונה, שהשוויון והצדק היו חשובים לה". ארנון אבני, תושב קיבוץ נירים, אמר: "יש סכנה אמיתית לדמוקרטיה. מישהו פה עובד לפי הספר של ארדואן, ואנחנו מכירים את הדף האחרון בספר הזה".
גם בהרצליה מוחים. כ-2,000 מפגינים התאספו ברחבת בניין העירייה, בהפגנה שאורגנה בעיר עבור תושבים שמתקשים להגיע להפגנה בת"א. דנה אורן-ינאי, ממובילות ההפגנה בהרצליה, אמרה: "המאבק על הדמוקרטיה חוצה מפלגות ומעמדות. המאבק היום הוא על עתיד ילדנו, והוא נועד לעצור את הניסיון לריסוק שלטון החוק בישראל".
בירושלים הגיעו לבית הנשיא כ-3,000 מפגינים, בהם מנכ"ל משרד האוצר לשעבר שאול מרידור. "חשוב להגיד שהקהל הוא לא דתי, חילוני, ימין או שמאל. שירתי במשרות ממשלה כמעט 20 שנה, ראיתי איך הדברים קורים", אמר. "בית המשפט אומר שיש דברים בסיסיים שאין לסחור בהם. הייתי עד לא פעם לאפשרויות שיש, לבלמים ולאיזונים. לא נוותר אף פעם, נגיע לאן שצריך".
להפגנה בתל אביב הצטרף ראש האופוזיציה יאיר לפיד, שאמר בהצהרה שנשא מהמקום: "זו הפגנה בעד המדינה. אנשים שאוהבים את המדינה באו להגן על הדמוקרטיה ובתי המשפט, ולהגן על הרעיון של חיים משותפים. לא נוותר עד שננצח".
גם השבוע דרש השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כי המפכ"ל ומפקדי המחוזות יקיימו אכיפה שוויונית כלפי מפירי סדר וחוסמי כבישים. המכת"זית שתפסה את השיח סביב ההפגנה בשבוע שעבר בתל אביב תמתין גם היום בכוננות הרחק מאזור ההפגנה. לקראת ההפגנה העריך גורם בכיר במשטרה כי "גם השבוע ההפגנות יעברו בשקט, כולל המצעד".
בהכנת הכתבה השתתפו: סיון חילאי, אדם קוטב, לירן לוי, ליאור אל-חי, אילנה קוריאל, עינב חלבי, רענן בן צור, מורן אזולאי ומאיר תורג'מן