המאבק על מתווה המתמחים: ההסתדרות הרפואית דוחפת אצבע לעין של שר הבריאות
המאבק על מתווה המתמחים: ההסתדרות הרפואית דוחפת אצבע לעין של שר הבריאות
גוברת הביקורת על ההסתדרות הרפואית שהנחתה את בתי החולים שלא למסור מידע על תקני הרופאים כפי שדרש משרד הבריאות. גורמים במערכת הבריאות: "בלתי נתפס", "אבסורד", "זה מופרך"
אירוע כזה עוד לא קרה במערכת הבריאות: ההסתדרות הרפואית בישראל (הר”י) פנתה לכלל מנהלי בתי החולים בישראל בדרישה לסרב למסור מידע שדרש שר הבריאות ניצן הורוביץ, לצורך היערכות ליישום מתווה קיצור תורנויות המתמחים שהובל על ידי הארגון המתחרה של הר"י, "מרשם". במכתב ששיגר הר"י מתבקשים מנהלי בתי החולים "לא לשתף פעולה ולמלא את טבלאות הנתונים שהועברו אליכם בנושא מספר התקנים וחלוקתם לדיסציפלינות ומחלקות".
יו"ר הארגון פרופ’ ציון חגי, מסביר במכתב כי הר"י כבר שכרה חברה פרטית והיא זו שתבצע את העבודה של איסוף נתונים וניתוחם. לפי הר"י, אותה חברה פרטית בדקה את הפרמטרים בטבלאות של משרד הבריאות ומשם "הבנו כי האיסוף שמבצע המשרד לוקה בחסר ועשוי לייצר תמונה מעוותת של המציאות ובעקבותיה, להביא בין היתר גם לדרישת חסר של תקנים הנדרשים ליישום המתווה.
“זה אירוע מטורף. ארגון עובדים שקורא להפר החלטות של משרד הבריאות ושל שר זה בלתי נתפס", הסביר פקיד בכיר במערכת הבריאות שנחשף למכתב של הר"י. "יש הבדל גדול מאוד בין לא לשתף פעולה באופן פסיבי, לבין לקרוא להפרת הנחיות של השר".
גם בסביבתו של הורוביץ הזדעזעו לקרוא את המכתב של הר"י. "אלו דברים חסרי תקדים שלא מתקבלים על הדעת. לאסור על בתי חולים של המדינה להעביר נתונים למדינה. זה אבסורד. אולי הר"י לא יתן להם להעביר נתונים על הקורונה? זה מופרך", הסביר בכיר בלשכתו של שר הבריאות.
תעלומת מספר הרופאים
המכתב הזה מכנס בתוכו שתי דרמות גדולות. הראשונה: סוד ידוע הוא כי מספר התקנים הרשמי של כל בית חולים אינו קשור כלל למספר התקנים המוצהר. כך גם לגבי מספר המיטות. בתי החולים הממשלתיים - שאסור לכאורה לגייס אליהם עובדים ללא אישור של הממונה על השכר ושל אגף התקציבים, עושים זאת באמצעות ה”תאגידים” - אותם מלכ”רים שליד בתי חולים, המכונים “קרנות מחקר”, שנהנים מעצמאות מוחלטת והם מחוץ לפיקוח ממשלתי.
בתי חולים של הכללית ושל העצמאיים (הדסה, לניאדו, שערי צדק, ועוד) אינם חייבים דין וחשבון למדינה והם מגייסים עובדים ומשלמים להם כראות עיניהם. לכן, נוצר מצב שלאוצר ולמשרד הבריאות אין תמונה ברורה כמה רופאים ומיטות יש בבתי חולים. יתרה מזו, התעלומה סביב המספרים והתקנים רק זינקה בקורונה. הרי הממשלה אישרה בעקבות המגפה אלפי תקנים, לרבות מאות תקנים לרופאים. “הם לא מתו ולא פוטרו”, מסבירה בכירה במערכת, “אז איפה הם? בבתי החולים. עובדים. אז ברור שהמספר גדל”.
בכיר במשרד הבריאות: “ארגון עובדים שקורא להפר החלטות של משרד הבריאות זה בלתי נתפס. יש הבדל גדול מאוד בין לא לשתף פעולה באופן פסיבי לבין לקרוא להפרת הנחיות של השר״
משרד הבריאות, ויותר מכך משרד האוצר, רוצים כעת להבין כמה תקנים "אמיתיים" יש בפועל במערך האשפוז הישראלי. אך הר"י, כאמור, לא מעוניינת לתת את המידע הזה למדינה כי אז תתגלה האמת: יש הרבה יותר רופאים עובדים מאשר התקנים המוצהרים ויתכן כי יש צורך בהרבה פחות רופאים מכפי שמדווח.
כאן נכנס לתמונה עוד שחקן שטרם אמר את דברו בהקשר של קיצור התורנויות. מדובר ב"בעל המאה", שלרוב הוא גם בעל הדעה, או לפחות חלק ממנה: משרד האוצר. אחרי שהמשרד תקצב אלפי תקנים חדשים למערך האשפוז בעקבות הקורונה, אין לו כוונה לתת עוד תקנים למערכת הבריאות. גם מזה חוששים בהר"י.
איגודי הרופאים מחפשים תמונת ניצחון
אך הדרמה הגדולה היא המלחמה התת־קרקעית שמזעזעת את מערכת הבריאות הישראלית: העימות בין גילדת הרופאים בת ה־110 שנים והכל יכולה - הר”י, לבין ארגון חדש, קטן, שהקימו המתמחים בשם "מרשם", בראשו עומדת ד"ר ריי ביטון. במהלך יח"צני הפך "מרשם" במהירות ל"רובין הוד" של המערכת, השתלט על כל הכותרות, ובעיני הציבור כולו, לרבות חלק מאנשי הר"י, הוא הגורם שאפשר את מתווה קיצור התורנויות.
"מה שקורה בין ריי ביטון להורוביץ זה פשוט אסון להר"י ולציון חגי. אני לא מקנאה בו", מסבירה בכירה במערכת הבריאות הישראלית שמבקשת להישאר בעילום שם, אך מבטאת את הרושם של כמעט כל בכיר במערכת הבריאות בישראל. "מגיעה צעירה ועושה לכולם בית ספר. היא כל יום בלשכה של הורוביץ ובאולפנים. האם מישהו בכלל שמע את ציון בתוך האירוע הזה".
מה שהיה חסר כדי להצית את המדורה היתה התמונה של ד’’ר ריי ביטון מכריזה על ניצחון ליד הורוביץ בשידור חי. ניצחון על מי? רק על ארגון אחד: על הר"י. הרי קיצור תורנויות, אם יצא לפועל בעתיד, הוא ניצחון של כולנו.
מאז אתו יום, התמונה השתנתה והר"י, שרואה ב"מרשם" נמסיס של ממש, עלתה למתקפה. בימים האחרונים הם מבצעים עשרות תדרוכים לעיתונאים ומסבירים כי יוזמת קיצור התורנויות היא בכלל של הר"י, שכבר בשנת 2018 הכריזה על כך וב־2019 הקימה ועדה יעודית לשם כך.
אלא שכפי רבים טוענים, אם הר"י היתה רוצה קיצור תורנויות - היא היתה פועלת לשם כך, בכל הכוח כמו שהיא יודעת לפעול, למשל כשהרופאים הבכירים יצאו למלחמה על הגדלת שכרם.
ההתנהלות של הר"י בחודש האחרון מראה על הבלבול והמבוכה המאפיינים את מי שנתפסו לא מוכנים. בשתי ההודעות הראשונות שיצאו אחרי המתווה אנשי הר"י אף בירכו את השקתו. בשלב השני, שר הבריאות הורוביץ אף הכניס את השינויים שהם ביקשו, כמו הקדמת יישום גם במרכז הארץ.
פרופ׳ ציון חגי: ״בהתאם לאמור לעיל אנו מבקשים מכם לא לשתף פעולה ולא למלא את טבלאות הנתונים שהועברו אליכם. אנו מעדכנים בהנחיה זו גם את מנהלי בתי החולים ומשרד הבריאות״
"המתווה שאושר הוא אחד לאחד ההצעה של הר"י", מסביר גורם בכיר במשרד הבריאות. "מה שעומד על השולחן היא ההצעה של ציון ושל לאה הפנר (המנכ”לית של הר”י והאישה החזקה בארגון - א”פ). אז אסור לשר לדבר עם מתמחים מארגון אחר? מה הם טרוריסטים? מה שאכפת להם זה רק שלא יגידו בציבור מרשם בשום מקום. הזהרנו אותם - בילדותיות שלכם אתם לא רק שתאבדו את המתמחים, אלא את כל הרופאים. זאת לא התנהגות. יש גבול".
"כדאי להר"י לשתף פעולה"
גורם אחר הוסיף הסבר למתרחש בימים אלו. "דמויות ותיקות מהברנז’ה הרפואית, כגון פרופ’ עידית מטות (מאיכילוב, הפכה פופולרית מאוד באולפני הטלוויזיה בקורונה - א"פ) ויוסף קלאוזנר (שהיה יו"ר משותף של הוועדה של הר"י לקיצור תורנויות והוא מתנגד לכך - א"פ), פתאום גילו שמזיזים את כל המבנה ושצעירים תופסים להם את המקום. והם התעוררו. עכשיו הם לא רק נגד המתווה אלא הם נגד קיצור התורנויות בכלל. פתאום הם אומרים שאין כסף ואין רופאים. זה די ברור שהם מתנגדים לקיצור ועכשיו הם מנסים לתקוע את זה”.
נראה כי שר הבריאות הורוביץ לא מוכן להרים ידיים והוא ילך עם המהלך הזה עד הסוף.
"הסוגיה הזו נחתמה. החל מה־31.3.2022 מתחיל המתווה ב־10 בתי חולים כפי שנחתם, ואגב, גם תוקצב. זו הנורמה החדשה", מסר גורם במשרד הבריאות. "זה גם ההיתר של שרת העבודה ואסור יהיה לעבוד יותר מ־18 שעות. נגמרו הויכוחים. מה שנותר הוא לשבת בוועדת יישום ולקבוע את הפרטים: כמה תקנים פה וכמה שם. אנו ממשיכים להכין את ועדת היישום כי זה הולך להיות החוק. המתווה הזה הוא עניין ציבורי ממדרגה ראשונה, זו החלטת ממשלה, וזה יקרה. כדאי להר"י לשתף פעולה במקום שוב פעם להפסיד".