סגור

פרשנות
שוק התעסוקה פורח? העובדים החלשים חוזרים לעבוד בשל חשש ממשבר

שיעור התעסוקה חצה לראשונה את הנתון שלפני הקורונה, למרות הפיטורים העונתיים ביוני. סביר להניח שהעלייה לא הגיעה ממגזר ההייטק שמהדק את החגורה, אלא מעובדים בשכר נמוך שממהרים לתפוס משרות

דבר אחד בטוח. בשוק התעסוקה עדיין אין משבר. למען האמת נתוני תעסוקה טובים כל כך לא היו פה כבר שנתיים וחצי. כבר שנה בערך שיעור התעסוקה מתקרב לזה שלפני הקורונה ואז נסוג. בחודש יוני נחצה לראשונה שיעור התעסוקה שלפני הקורונה. זה קרה גם בחישוב החודשי (61% ביוני לעומת 60.9% בפברואר 2020) וגם בחישוב החצי חודשי (62.5% במחצית השנייה של יוני לעומת 62.1% במחצית הראשונה של מרץ 2020). הסיבה לפער בין הנתונים היא שיטת חישוב שונות.
את הנתונים מחזקת העובדה שחודש יוני הוא חודש של פיטורים עונתיים. הרבה עובדי חינוך המועסקים באמצעות חברות ועמותת קבלן, כלומר מורים ומדריכים, נשלחים בחודשים האלה לאבטלה למשך חודשי הקיץ. מספר המועסקים עלה ביוני ב-30 אלף איש. אבל אם נוסיף עלייה עונתית באבטלה, נגיע לעלייה ריאלית של 50-60 אלף איש במספר המועסקים.
המשק התאפיין בשנה האחרונה בשיאים בלתי פוסקים של מספר המשרות הפנויות. היום יתפרסמו נתוני המשרות הפנויות של הלמ"ס לחודש יוני ונגלה האם העלייה בתעסוקה לוותה לראשונה השנה גם בירידה משמעותית במספר המשרות הפנויות.
שירות התעסוקה פרסם היום כי מספר דורשי העבודה בקרב מפתחי תוכנה ומנתחי יישומים עלה בין אפריל ליוני ב-16.5%. זאת בעוד בקרב מספר דורשי העבודה הכללים נרשמה ירידה של 1.5% והוא ירד מ-145 אלף ל-143 אלף. צריך לזכור עם זאת שבסך הכל מדובר בתוספת של 300 אנשי תוכנה דורשי עבודה, כלומר למרות העלייה המרשימה באחוזים זה לא נתון שאפשר ללמוד ממנו הרבה.
אבל אפשר להעריך שהתוספת לשיעור התעסוקה לא מגיעה מקרב חברות ההייטק שעסוקות בהידוק חגורה, אלא דווקא מקרב מקצועות המתאפיינים במשכורות נמוכות. להערכה הזו תורמת למשל העובדה שלראשונה מאז פרוץ המשבר אין אף עיר גדולה ששיעור דורשי העבודה בה גבוה מ-10%. נכון, עדיין בערים הערביות והמעורבות יש יותר מובטלים, אבל פחות. ירידה של יותר מ-10% במספר דורשי העבודה נרשמה בשתי ערים חרדיות אלעד ובית"ר עילית, וגם זו אוכלוסייה שמתאפיינת בשכר נמוך.
מנכ"ל חברת ההשמה הדיגיטלית My Next Worker, איטן בירן, סבור שהפריחה בתעסוקה נובעת דווקא מהחשש של עובדים ממצב המשק. לדבריו, "ברגע שאנשים מרגישים חוסר ביטחון הם ממהרים לתפוס עבודה". הוא מספר, ש"הייתה תקופה שעשרות אחוזים לא הגיעו לראיונות שנקבעו להם ומעסיקים התלוננו שהמועמדים מסננים אותם. לאחרונה ראינו לפחות 50% ירידה בהברזות לראיונות ועליה של 35% בהגשת מועמדויות".
בירן אומר ש"זה מאוד טובה למסעדות וחנויות. פתאום אנשים חוזרים לעבוד אצלם". לדבירו, יש עלייה בנכונות לעבוד במשרות מלצרות, ברמנים שירות לקוחות ומטפלות. הוא מציין שזה קשור גם ליציאה של הסטודנטים לחופשת הקיץ, אבל לא רק אליה.