סגור
מפגינים ב צעדת מחאה ב מהלך הפגנה ב באר שבע ב מתחם אוניברסיטת בן גוריון
מפגינים בצעדת מחאה בבן גוריון אשתקד. "מטרת חוק ההשתקה - לצבוע את האקדמיה כגוף לא נאמן למדינה" (צילום: מאיר אבן חיים)

הקואליציה נגד האקדמיה: מקדמת חוקים שמשתיקים מרצים וסטודנטים

חוק ההשתקה וחוק ההפחדה הם חוקים שמקדמת הקואליציה - באחד יקנסו המוסדות אם לא יפטרו מרצים שיביעו תמיכה בטרור, בשני ידרשו לסגור תאי סטודנטים. היועמ"שית: חוק ההשתקה לא עומד באמות מידה חוקתיות". ועד ראשי האוניברסיטאות: "ההפיכה חוזרת" 

ועדת השרים לחקיקה החליטה אתמול להעביר להכרעת הנהלת הקואליציה את הצעת חוק של יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ מהליכוד, לפיה יופחת התקציב של מוסד אקדמי שלא יפטר ללא פיצויים מרצה שיביע תמיכה בטרור.
משמעות ההחלטה היא להעביר את ההחלטה בעניין חוק ההשתקה לפורום פוליטי שמושפע פחות מהתנגדות המשפטנים. במקביל ועדת החינוך של הכנסת מקדמת את הצעת חוק הפחדה שתחייב מוסדות אקדמיים לסגור תאי סטודנטים שיביעו תמיכה בטרור. ראשי האקדמיה רואים בשתי הצעות החוק ניסיונות לפגוע באקדמיה ולהחליש אותה ולהפוך אותה למחלק ממערכת האכיפה הממשלתית.
החלטת ועדת השירם לחקיקה התקבלה למרות וכנראה בגלל עמדתה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שמתנגדת להצעת החוק וקובעת כי "היא אינה עומדת באמות מידה חוקתיות ״דווקא בין כותלי האקדמיה יש לאפשר חופש ביטוי רחב במיוחד ופוגעת אף בחופש האקדמי, אין כל הצדקה לקבוע דווקא באקדמיה רף מחמיר לפיטורין בגין התבטאויות. מוצע להתנגד להצעת החוק״.
בהצעת החוק של כץ מוצע לקבוע כי מוסד אקדמי יפעל לפטר איש סגל "אשר מביע תמיכה בארגון טרור, במאבק מזוין או במעשה טרור של מדינת אויב, או של יחידים, נגד מדינת ישראל או מסית לטרור וזאת לאחר בחינת היועץ המשפטי של המוסד ושל המועצה להשכלה גבוהה". כן "מוצע לקבוע כי פיטורים אלו לא יזכו את המפוטר בפיצויי פיטורים", ענישה שאינה קיימת כמעט בשום חוק אחר. כן "מוצע לקבוע כי ועדת המשנה לפיקוח ואכיפה של המועצה להשכלה גבוהה תהיה רשאית, באישור המל"ג, להפחית מתקציבי מוסד נתמך אשר יפר את הוראות סעיף זה, וכן תהיה רשאית לנקוט באמצעי אכיפה אחרים".
בהודעת ועד הראשי האוניברסיטאות נאמר ש"זוהי למעשה אותה ההפיכה המשטרית מלפני ה- 7.10, שמגיעה בדלת האחורית לאקדמיה – כפי שכבר הבטיחו לנו. מה לנו האקדמיה אם איננו יכולים לשלוט בה". לטענת הוועד, "ההחלטה להמשיך ולקדם את החוק לא יכלה להתקבל בעיתוי אומלל יותר. זאת בשעה שהאוניברסיטאות בישראל נאבקות כנגד גל צונאמי של חרמות אקדמיים על מרצים ומוסדות ישראליים, ונידויים מצד מוסדות אקדמיים בעולם".
"מטרת חוק ההשתקה", אומרים בור"ה, "ברורה והיא אחת: לצבוע את האקדמיה כגוף לא נאמן למדינה, לרדוף מדענים, חוקרים ומרצים במטרה להשתיקם, ולהגביר את התלות של האוניברסיטאות בגורם הפוליטי, שר החינוך שהוא גם יו"ר המל"ג, שאחראי בין השאר על תקצובם".
במכתב ששלחו פרקליטות ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) עוה"ד רחל בן ארי וענת לזר לשר המשפטים יריב לוין שהוא יו"ר ועדת השרים לחקיקה, הן מתריעות ש"מדובר בהצעה דרקונית ומקרתיסטית המהווה חלק ממסע הסתה נגד חברי סגל, וקידומה מעלה חשש של ממש להתרת דמם. היא חותרת תחת עקרונות חופש המחשבה וחופש הביטוי, ומבקשת להפוך את המוסדות להשכלה גבוהה לגורמים מרוסנים, שלוחי השלטון המהווים חלק ממערכת אכיפת החוק".
לטענת בן ארי ולזר, "הבחירה להטיל על מערכת ההשכלה הגבוהה סנקציות ייחודיות אשר יופעלו רק על החברים בה, הינה חלק ממהלך רחב ומכוון שנועד להחלישה ולהביא לפיחות במעמדה". פרקליטות ור"ה מזהירות גם שהפגיעה בחופש אקדמיה עלולה לפגוע בישראל אם יפתחו דיונים על מידת העמידה שלה בהסכם האסוציאציה, ההסכם הכלכלי עם האיחוד האירופי שדורש מחויבות לערכים דמוקרטיים.
מדובר בחלק ממהלך משולב של הקואליציה שמיועד להפחיד הן את המרצים והן את הסטודנטים. ועדת החינוך של הכנסת החלה ביום שלישי שעבר להיכן לקריאה ראשונה את הצעת החוק המשלימה של ח"כ לימור סון הר מלך מעוצמה יהודית שכבר אושרה בקריאה טרומית, הצעת חוק ההפחדה', שלפיה אוניברסיטאות ידרשו לבצע פעולות אכיפה נגד לסגור תאי סטודנטים כאלה. ההצעה המקורית כללה גם סילוק של סטודנטים תומכי טרור אבל ועדת השרים לחקיקה אישרה רק את החלק של תאי הסטודנטים.
יו"ר פורום הרקטורים והמשנה לנשיא הטכניון פרופ' עודד רבינוביץ' אמר בוועדה כי: "יש הצעות חוק שרוצות להפוך את האוניברסיטאות לגורם שבולש אחרי הסטודנטים וחברי הסגל. כשמגיעה אלינו תלונה עם חשד לעבירה על החוק הפלילי, אנחנו פונים למשטרה, כי זה לא תפקיד האקדמיה להפוך לזרוע משטרתית וחקירתית".