הפעילות הבינ"ל חזרה לטרמינל 1: וויזאייר וריינאייר כבר טסות, איזי ג'ט תצטרף ביוני
חברות לואו קוסט רבות שבו לפעילות מטרמינל 1, וארקיע עתרה לבית המשפט בדרישה להעביר את כל פעילותה אליו. השופט קבע כי אין מקום להתערבות בשיקולי רש"ת. בתוך כך, דלתא חידשה את קו ת"א־ניו יורק
הפעילות הבינלאומית בטרמינל 1 בנמל התעופה בן גוריון (נתב"ג), שנסגר פעמיים במהלך מלחמת חרבות ברזל, ומשמש את חברות הלואו קוסט, חוזרת לסדרה. בשבוע שעבר הוא נפתח לטיסות פנים־ארציות, וביום ראשון הורחבה הפעילות גם לטיסות בינלאומיות. באפריל צפויות להמריא ממנו כ־1,400 טיסות בינלאומיות, המהוות 22% מהטיסות היוצאות מנתב”ג. מדי יום ייצאו מהטרמינל 50 טיסות.
חברת הלואו קוסט הבריטית, איזי ג'ט, תחזור לפעילות בנתב"ג רק בחודש יוני. כעת טסות ממנו וויזאייר ההונגרית, ריינאייר האירית, טרנסוויה הצרפתית, גיאורגיאן איירווייז, והחברות הישראליות אל על (באמצעות סאן דור), ארקיע וישראייר. הטיסות מהטרמינל יוצאות ליעדים שונים באירופה, בהם סופיה, בודפשט, בוקרשט, ברלין, רומא, אתונה, רודוס, ורשה, וינה ועוד.
בנוסף, כפי שדווח לאחרונה, ענקית התעופה האמריקאית, דלתא איירליינס, תחדש היום (ג') את הטיסות לישראל (מטרמינל 3), לאחר שהפסיקה להפעיל את הקו בין תל אביב לניו יורק בתחילת המלחמה. מניית אל על הגיבה אתמול בירידה של 7%. בפברואר האחרון הצטרפה לראשונה גם ארקיע לתחרות על הקו לארה"ב והחלה להפעיל טיסות לניו יורק. באמצע מרץ חזרה לפעול כאן גם יונייטד איירליינס האמריקאית באותו קו. החברות האמריקאיות מצטרפות לאייר פראנס וללופטהנזה שחזרו לפעילות, ובאפריל צפויות לחזור גם בריטיש איירווייז ואתיופיאן איירליינס, שתפעיל טיסות בקו תל אביב-אדיס אבבה.
הפעלת טרמינל 1 במלחמה היתה לא כלכלית לאחר שחברות הלואו קוסט הפסיקו לטוס לישראל. כל החברות הועברו לטרמינל 3 בנתב"ג, וחלק מהחברות הבינלאומיות ראו בכך סיבה, או תירוץ, להאריך את השעיית הפעילות בישראל. חברת התעופה האירית ריינאייר, למשל, התנתה את חזרתה לישראל בפתיחת טרמינל 1. הסיבה הרשמית שלה היתה גובה מסי הנמל שרשות שדות התעופה (רש"ת) גובה בטרמינל 3 – 27 דולר – שגבוהים פי שלושה מאלו הנגבים בטרמינל 1, שעומדים על 11 דולר.
הפער נובע מכך שבטרמינל 1 יש שירותים בסיסיים יותר, אין בו שרוולים למטוסים והדיוטי פרי ואולם הנוסעים בו קטנים משמעותית ביחס לטרמינל 3. חברות התעופה המוזלות טוענות כי מסי נמל גבוהים לא תואמים את המודל העסקי שלהן, שכולל מכירת כרטיסים מוזלים לצרכן. עם זאת, ראוי לציין כי כל חברות התעופה העלו מחירים בזמן המלחמה ועוד לפני כן בזמן מגיפת הקורונה, ומסי הנמל מגולגלים על הצרכנים.
בסמוך לפתיחתו של טרמינל 1 התקבלה גם החלטת בית משפט בנוגע לעתירה שהגישה ארקיע נגד רשות שדות התעופה, בדרישה להעביר את כל פעילותה לטרמינל 1. בית המשפט לעניינים מינהליים הורה לארקיע למשוך את העתירה, וקבע כי אין מקום להתערבות בית המשפט בשיקולים מקצועיים של רש"ת. ארקיע משכה את התביעה ובמקביל ציין השופט, שמואל בורנשטיין, כי מצופה מרש"ת ומשרד התחבורה לקיים עם ארקיע "הידברות שתתקיים בלב פתוח ובנפש חפצה" בהקדם האפשרי.
מרש"ת נמסר: "ביהמ"ש הורה על מחיקת העתירה של ארקיע, וקבע כי הסדרי הטיסה נקבעים לפי החלטת רש"ת ולפי שיקול דעתה המקצועי, ואין כל מקום להתערב בכך. ביהמ"ש קבע כי מצופה מהרשות לקיים הידברות עניינית עם חברות התעופה, אך אין בכך כדי לגרוע משיקול הדעת המסור לרשות". ארקיע מסרה כי בכוונתה לפנות בהקדם לרשות שדות התעופה ולמשרד התחבורה כדי לקיים את השיח הנדרש בעניין.