בשיא גל האומיקרון: שיעור האבטלה בינואר ירד ל-5.6%
בשיא גל האומיקרון: שיעור האבטלה בינואר ירד ל-5.6%
מספר המובטלים ירד ממעל רבע מיליון איש בחודש דצמבר ל-244 אלף איש בינואר. שיעור התעסוקה, לא כולל עובדים בחל"ת עלה ל-60.2%, רק חצי אחוז פחות מלפני הקורונה
גם בחודש השיא של גל האומניקרון, חודש ינואר, שיעור האבטלה המשיך לרדת. שיעור האבטלה בחישוב המורחב של הלמ"ס ירד מ-6%, שהם 262 אלף איש בדצמבר 2021, ל-5.6%, שהם 244 אלף איש בינואר השנה. שיעור האבטלה בחישוב חצי חודשי ירד מ-5.8%, שהם 250 אלף איש, במחצית הראשונה של ינואר ל-5.5% שהם 237 אלף מובטלים, במחצית השנייה של החודש. שיעור התעסוקה בחישוב חודשי עלה קלות מ-60.1% בדצמבר ל-60.2% בינואר. כך עולה מנתוני סקר כוח האדם לחודש ינואר שמפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
אם היה חשש שגל האומיקרון יביא לעלייה זמנית באבטלה כמו שהיה בימי הסגרים, הרי הוא התבדה. נראה שהמדיניות של הממשלה שכללה הימנעות מסגרים בכל מחיר והימנעות מפיצוי לעובדים גרמה להמשך החזרה לעבודה. האבטלה בחישוב המורחב של הלמ"ס לא רק שלא עלתה אלא ירדה קלות מ-6% בדצמבר ל-5.6% בינואר. החישוב המורחב כולל מובטלים במובן הקלאסי, כלומר בלתי מועסקים שמחפשים עבודה וכן עובדים שמצאים בחל"ת ואנשים שאיבדו את עבודתם בזמן הקורונה ואינם מחפשים עבודה.
במצב רגיל מי שאינו מחפש עבודה לא נחשב מובטל אלא "לא משתתף בשוק העבודה". בתקופת הקורונה החישוב המורחב שיקף את מצב האבטלה האמיתי משום שבחלק מהזמן לא היה טעם לחפש עבודה וגם דמי האבטלה עודדו לא לעשות זאת. ככל שיעבור הזמן ייגבר ההיגיון בחזרה למדידת אבטלה שכוללת רק את הבלתי מועסקים שמחפשים עבודה. שיעורם של אלה ירד מ-4.1% בדצמבר ל-3.7% שהם 157 אלף איש בינואר. הנתון הזה מזכיר את תקופת האבטלה הנמוכה שלפני הקורונה.
מנקודת המבט הזו, את נזקי הקורונה צריך מעתה לחפש בעיקר בשיעור התעסוקה ולא בשיעור האבטלה. שיעור התעסוקה בחישוב חודשי עמד בינואר על 60.6% שהם 4.125 מיליון עובדים כולל עובדים בחל"ת. אם מורידים את העובדים בחל"ת שעור התעסוקה עמד על 60.2%. זאת לעומת 60.7% בחודש פברואר 2020 לפי הקורונה. המשמעות היא שלמשק חסרים 35 אלף עובדים בלבד כדי לחזור לשיעור התעסוקה שלפני הקורונה. במצב של דעיכת גל האומיקרון זה נראה די קרוב.