סגור
Dun's 100

ענף הזכיינות בעת משבר כלכלי - לא מה שחשבתם

המשבר הכלכלי העולמי מציב בפני ענפים שונים אתגרים וסיכונים לא מבוטלים, ובא בעת מעניק לענפים אחרים הזדמנויות; היכן נמצא את ענף הזכיינות?

כשכבר חשבנו שסיום משבר הקורונה יוביל לאור בקצה המנהרה, גילינו שהאור הוא של רכבת דוהרת לכיווננו בדמות המשבר הכלכלי החמור ביותר מאז 2008. בצל המלחמה באוקראינה, התגברות האינפלציה, המשך העלאות הריבית החדות ומשבר הבנקאות העולמי, סך המיזוגים והרכישות בעולם צנחו ברבעון הראשון של 2023 בכ-48%. הפגיעה הקשה ביותר נרשמה באירופה - עם צניחה של כ-70%.

השפעה על הכלכלה הישראלית

גם הכלכלה הישראלית, המושפעת כמובן מהשווקים הבינלאומיים, מצויה בתקופה מאתגרת, המאופיינת בעלייה בשיעורי הריבית, וכפועל יוצא ירידה בהשקעות וצניחה דרמטית בפעילות בענף הנדל"ן. נוסף על כך, חוסר הוודאות במשק המקומי, בפרט סביב הרפורמה המשפטית, מוסיף גם הוא להאטה בהשקעות ומשפיע באופן שלילי על תחום ההייטק.

השפעת המשברים הכלכליים על ענף הזכיינות

כיצד משפיעים משברים כלכליים על ענף הזכיינות ? דומה שזו שאלה רטורית, שהרי כשיורד גשם כולם נרטבים, מי יותר ומי פחות. ואולם בדיקה מעמיקה יותר עשויה לגלות ממצאים מפתיעים.
מטבע הדברים ענף הזכיינות מתפרש על פי תחומים רבים ומגוונים, חלקם חשופים יותר למשבר הכלכלי הנוכחי ואחרים פחות. ואולם ככלל, רשתות הזכיינות הוכיחו לאורך השנים חוסן מרשים במהלך משברים כלכליים קודמים. ואכן, מודל הזכיינות צומח באופן מתמיד, גם בעת תקופות מאתגרות בכלכלה. בשנת 2023 ממשיכות רשתות זכיינות ברחבי העולם להניע את גלגלי הכלכלות ולסייע בהתמודדות עם משברים כלכליים.

דוגמאות מהשוק הבינלאומי

עד כה במהלך שנת 2023 הייתה בארה"ב עלייה של כ- 2% במספר הסניפים שהוקמו כחלק מרשתות זכיינות לעומת השנה הקודמת (תוספת של כ- 15,000 סניפים), ועלייה של 4.2% בתמ"ג (GDP) אשר עמד בשנת 2023 על כ- 521 מיליארד דולר.
1 צפייה בגלריה
עו"ד גיא קולן
עו"ד גיא קולן
עו"ד גיא קולן
(צילום: אוהד דיין)

יתרונות מודל הזכיינות

מודל הזכיינות מאפשר מצד אחד לבעל עסק להפוך אותו למולטי יוניט, תוך שמירה על המותג והקטנת הסיכונים הפיננסיים והמשפטיים ופיזורם על פני יחידות רבות, באופן שמשחרר אותו מהתפעול היומיומי ומאפשר לו לעסוק בפיתוח והרחבה של הרשת.
המודל מאפשר ליזם המעוניין להקים עסק עצמאי כזכיין להגשים את חלומו באופן שמרני יותר מלהמציא את "הגלגל", תוך שהוא "מתגלח על הזקן" של המזכה בעל הניסיון והקשרים העסקיים, המכיר היטב את השוק הרלבנטי, מחזיק במותג מוכר, בעל כח קנייה מול הספקים ושיטות ונהלי עבודה מוכחים פעם אחר פעם, המאפשרים הגעה לתוצאות עסקיות טובות; ובאותה עת, אותו זכיין שומר על תחושת העצמאות החשובה כל כך לשכירים שמאסו בלעבוד עבור אחרים, והם מעוניינים לעשות לביתם, אך לא רוצים להיות שם לבד; הם מעוניינים לקבל מעטפת מקצועית, להקטין את הסיכון, להתחיל להרוויח כמעט מהיום הראשון, ולקבל תמיכה שוטפת; ואכן, רשתות מקצועיות מעניקות ערך מוסף עוד מהשלבים הראשונים, של קבלת מימון, הכשרה, שיפוץ המקום ותקופת ההרצה, ועד לשלב הניהול השוטף, עם האתגרים היומיומיים, התפעוליים, הטכנולוגיים והאנושיים; כל אלה מאפשרים לזכיין רמת בטחון שלא יקבלו במהלך עצמאי להקמת עסק חדש.

זכיינות ככלי להתמודדות עם משברים

כפועל יוצא אותם עסקים שמוקמים תחת פיקוח מקצועי, יציבים יותר מיוזמות עצמאיות, ומקיימים ומחזקים שרשרת כלכלית הכוללת, בין היתר, קבלנים ובעלי מקצוע מתחום הבנייה והתשתיות, בעלי נכסים, ספקים מסוגים שונים (כגון ספקי מכונות, רהיטים, מזון ושתיה, ביגוד והנעלה, מחשבים, קופות, וכן הלאה), וכמובן ומעל הכל – מעסיקים עובדים ברמות שונות ומאפשרים גם לחסרי השכלה להתפרנס בכבוד.
אחד המאפיינים המוכרים של כלכלה במשבר הוא התכווצות תאגידים וכפועל יוצא פיטורי עובדים, רבים מהם מוכשרים, מנוסים, בעלי יכולות ניהול וכספים שחסכו בעמל רב. חלק מאותם מפוטרים לא ימצאו במהירות עבודה חדשה, אחרים יראו בפיטורים הזדמנות פז לצאת לעצמאות ולממש חלומות; אלה, וגם אלה, ייקלטו בשמחה ע"י תעשיית הזכיינות שאינה יודעת שובע ואין לה מגבלות. בניגוד לפיתוח אורגני של רשת המוגבלת בהון הכספי ובכוח האדם העומד לרשותה, תעשיית הזכיינות מתפתחת באמצעות הונם של אחרים (הזכיינים), והם אלה אשר מגייסים בעצמם עובדים לעסקיהם ובהמשך מנהלים אותם באופן ישיר; המגבלה היחידה הממשית העומדת בפני פיתוח רשת זכיינות הינה – הזכיינים עצמם; ככל שיש יותר זכיינים, הרשת תתפתח ותצמח, ללא גבולות. ההון האנושי של הזכיינים הוא הדלק שדוחף את ענף הזכיינות גם בתקופות משבר.
אגב, לא רק שכירים שפוטרו ימצאו עצמם בעיתות משבר מצטרפים לענף הזכיינות. גם יזמים אשר היו מעוניינים להקים עסק עצמאי ולבנות מותג חדש, יתקשו יותר לעשות זאת בתקופות של משבר כלכלי, ועשויים בסופו של דבר להעדיף רכישת זיכיון. הקושי להקים עסק עצמאי בתקופת משבר נובע, בין היתר, מהקשחת מדיניות מתן אשראי בנקאי, מחשדנות בעלי נכסים מהשכרתם לגופים לא מוכרים, וגם הסביבה הקרובה של היזם (משפחה וחברים) עשויים להוות מנוף לחץ שימנע מממנו מלצאת להרפתקאות בתקופה של חוסר וודאות, וידחוף אותו בסופו של דבר לחיק החמים של מותג מוכר בעל שיטות עבודה מוכחות.
תקופת הקורונה הדגישה יתרונות מובנים בשיטת הזכיינות. במחקר שנערך בשנת 2022 בארה"ב אמרו 50% מהזכיינים שהשתתפו שהיה להם קל יותר להתמודד עם האתגר הכלכלי שנבע מהמגיפה הודות לתמיכה שקיבלו מהרשת. בתקופות לחץ ומתח, מהווים הרשת ומארג הזכיינים המרכיבים אותה כרית בטחון כלכלית וחברתית. התחושה ש"אני לא לבד" חשובה במיוחד כשמדובר בעצמאיים אשר נוטלים על עצמם סיכונים לא מבוטלים. הנהלת הרשת, כמו גם הזכיינים הוותיקים, מביאים עימם חוסן וניסיון עשיר בהתמודדות עם משברים קודמים. בתקופות משבר הנהלות רשתות הזכיינות יכולות לסייע לזכיינים בהתמודדות אל מול צדדי ג' באופנים שונים, כגון ניהול מו"מ מול בעלי נכסים על הורדה (גם אם זמנית) בדמי השכירות, הפעלת לחץ על ספקים לטובת הגדלת האובליגו, ניצול כח המיקוח אל מול קרנות ובנקים, וכיוצ"ב. רשתות זכיינות יכולות לסייע לזכיינים כלכלית גם באופן ישיר, בין בדרך של דחיית תשלומי תמלוגים, השתתפות בקמפיין פרסום מקומי לטובת הגדלת החשיפה של העסק, מתן ייעוץ פיננסי לזכיין לשם הקטנת הוצאותיו תוך שימוש בניסיונה המצטבר של הנהלת הרשת, וכן הלאה.
לסיכום, צרת רבים בעת משבר כלכלי, עשויה להוות במקרה של זכיינים חצי נחמה.
נקווה ליציאה מהירה ככל האפשר של כלל ענפי המשק מהמשבר הנוכחי, ובל נשכח שככל שהמשבר חריף יותר, כך הניצחון עליו יהיה מתוק יותר (תומאס פיין).
מאת עו"ד גיא קולן מתמחה בזכיינות, שותף במשרד קולן – נבון, ומשמש יו"ר (משותף) בוועד זכיינות וחוזים בלשכת עורכי הדין.
d&b – לדעת להחליט