דעהתשכחו מרופאים ומהנדסים - כך ייראה שוק העבודה של העשור הבא
דעה
תשכחו מרופאים ומהנדסים - כך ייראה שוק העבודה של העשור הבא
האתגר הגדול של המחר אינו AI או מכוניות חשמליות, אלא דווקא הזדקנות האוכלוסייה. על הממשלה להיערך כבר היום להכשרת העובדים לעולם החדש
כמעט בכל הסרטים בערבית של יום שישי הגיבור היה רופא, או מהנדס. זה נחשב פעם גם לחלום של כל אמא. אולם, התוצר העולמי משנה את פניו ונתון כיום להתפתחות מהירה של גורמים כמו תבונה מלאכותית (AI), אנרגיה נקייה, כלי רכב חשמליים (EV) ויישומי טכנולוגיית מידע (AI).
כל אלו, יחד עם גורמים דמוגרפיים מסורתיים, כגון הזדקנות האוכלוסייה, תמורות בהעדפות הציבור במעבר מדור לדור, הבדלים בין אוכלוסיות שונות מבחינת שיעורי ההשתתפות בכוח העבודה ועוד, אמורים להשליך על האופן ששוקי התעסוקה והפעילות הכלכלית ייראו בעשורים הבאים.
גם הכלכלנים הבוחנים את הדוחות הכספיים של החברות הציבוריות יצטרכו לפתח כלים שיסייעו להם להעריך כיצד יושפעו ביצועיהן של החברות מהגורמים הללו – לטוב, או לרע. אחרת – ייתפסו לא מוכנים לעולם החדש.
אין ספק כי הפריון הכולל של הסקטור העסקי – יצרני ייצא נשכר מהתמורות שציינתי, אך הרכבי הייצור והתעסוקה עשויים להשתנות ולהשפיע, לכאן ולכאן, על רמת החיים של אוכלוסיות רבות, כמו גם על איכותם. אני טוען שדווקא בשל כך יש להבין כי התועלת הכללית שתתקבל תצטרך להקצות חלק לאוכלוסיות ומשלוחי היעד שייפגעו ממנה.
לכן, חשוב כבר היום לפתח יכולת "לצפות את הבאות" ולהיערך בעוד מועד בנושאים כמו מסלולי הכשרה מקצועית, חינוך והכוונה תעסוקתיים ועוד. זאת, אפילו שעל סדר היום הכלכלי נמצאות, לכאורה, סוגיות אקוטיות יותר, כגון עימותי סחר בין מדינות וגושים, מלחמות, הגירה, ריביות ואינפלציות גבוהות, ועוד.
ואכן, המחקר הכלכלי כבר נערך לכך ובטור זה בחרתי לציין מאמר מעניין של הלשכה לסטטיסטיקה של עבודה בארצות הברית, שיצא לאור לאחרונה ובוחן את השינויים שעשוי לעבור שוק העבודה שם בעשור הקרוב.
אחת המסקנות המעניינות העולות מהמחקר היא כי למרות כל ההתפתחויות החדשות שציינתי בפתיחה, הגורם החשוב ביותר שישפיע על השוק הינו הזדקנות האוכלוסייה והשכיחות הגדלה והולכת של מחלות כרוניות ומחלות נפש. כפועל יוצא צמיחתן של משרות בתחום שירותי הבריאות ושירותים נלווים תהייה המהירה ביותר.
יחד עמן תצמח במהירות גם תעסוקת ענפי שירותי המדע, השירותים המקצועיים והשירותים הטכניים; זאת נוכח ביקוש חזק לשורה ארוכה של מוצרי ושירותי מידע טכנולוגיים, מה שיגדיל במהירות את הביקוש למשרות בתחום המחשוב והמתמטיקה.
מנגד, טוענים החוקרים כי מקצועות רבים ייפגעו מהתפתחות טכנולוגיות ה-AI, כגון בתחומי המכירות ושירותי המנהל, אם כי אימוץ הטכנולוגיות הללו ישפר את הפריון הכולל של הפעילות העסקית.
עוד מראה המחקר כי התקדמות המעבר לאנרגיה נקייה ולכלי רכב חשמליים יגדיל את הביקוש לחשמל, והתעסוקה בתעשיות הקשורות לאנרגיה מתחדשת תגדל. החוקרים הדגישו כי תעשיות אנרגיית השמש והרוח ירשמו את הגידול התעסוקתי המהיר ביותר בעשור הקרוב.
מצדו השני של המטבע, הרישום לבתי ספר יסודיים ותיכוניים יקטן, מה שירסן משמעותית את צמיחת התעסוקה בסקטור החינוך.
אחת המסקנות המעניינות ביותר העולות, לדעתי, מהמחקר היא כי ענפים שנפגעו קשות מהקורונה, ובראשם ענפי הפנאי, האירוח והנופש, יתאוששו לחלוטין ובעשור הקרוב תצמח תעסוקתם בדומה לקצב הממוצע הכללי.
לבסוף, צופים החוקרים קיטון של תעסוקת ענפי המסחר הקמעוני (היחידים שמספר עובדיהן יתכווץ), וזאת בשל המשך צמיחתן של המכירות המקוונות (e-commerce).
במאמר מוסגר, אני נזכר בתופעת ההתפטרות השקטה (The Silent Resignation) שהייתה אחת מההשלכות הבולטות ביותר של הקורונה. אנשים פשוט בחרו לא לשוב לשוק העבודה לאחר שנפלטו ממנו בעקבות הנגיף. היה מעניין לדעת כיצד גורם זה ישליך על התפתחות שוק העבודה בעשור הקרוב.
במאמר תמצאו עוד שורה ארוכה ומגוונת של ממצאים ומסקנות חשובות, אך בשורה התחתונה, שוק העבודה המודרני עומד להיות שונה לחלוטין בעשור הקרוב מכפי שאנו מכירים כיום. בהיותנו חלק מכוח העבודה, בין אם מועסקים ובין אם מבקשי עבודה, עלינו להיות ערים לכך. גם השלטונות והרשויות צריכים לקחת זאת בחשבון (בפרט במדינות המפותחות יותר) ולהיערך, יחד עם מערכות החינוך וההכשרה, על מנת לתכנן ולהקצות עוד היום את התקציבים המופנים לחינוך והכוונה תעסוקתיים, לקראת שוק העבודה של המחר.
רונן מנחם הוא כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות