עובדי התעשיות הביטחוניות יפגינו מול הקריה: "ישראל תהפוך למצורעת"
עובדי התעשיות הביטחוניות יפגינו מול הקריה: "ישראל תהפוך למצורעת"
עובדים מהתעשייה האווירית, רפאל, אלביט מערכות והמכון הביולוגי בנס ציונה יפגינו מחר בקריאה לשר הביטחון יואב גלנט לבלום את ההפיכה. "השתיקה שלו איומה בעיניי", אמר מנכ"ל תע"א לשעבר, האלוף (במיל') נמרוד שפר
כשבעה חודשים לאחר שהחלה, המחאה נגד ההפיכה המשטרית מבקיעה גם את החומות שמסביב לתעשיות הביטחוניות ומפעלי הנשק. מחר (ד') יפגינו עובדים מהתעשייה האווירית, רפאל, אלביט מערכות והמכון הביולוגי בנס ציונה מול הקריה בתל אביב בקריאה לשר הביטחון יואב גלנט לבלום את ההפיכה.
"השתיקה שלו איומה בעיניי", אמר ל"כלכליסט" האלוף (במיל') נמרוד שפר, שפיקד על טייסות F-16 והיה ראש מטה חיל האוויר, ראש אגף התכנון של צה"ל ומנכ"ל התעשייה האווירית. "הרי בחודש מרץ הוא בעצמו אמר שהחקיקה פוגעת בצבא, ואנחנו יודעים שהיא פוגעת גם היום בצבא ושלא השתנה דבר. חוסר המעש שלו הוא פחדנות נוראית".
שפר יהיה בין עובדי התעשיות הביטחוניות בהווה ובעבר שיפגינו בצהריים מול הקריה. מארגני המחאה הם פנסיונרים של תע"א ושל רפאל שהיו מעורבים במשך עשרות שנים בתוכניות פיתוח של מערכות נשק ושל אמצעים טכנולוגיים שהצילו חיים של אזרחים רבים בעורף ושל חיילים בחזית.
"כואב לי בלב לראות היום שכל המאמץ שאני והחברים שלי השקענו במשך 40 שנה הולך ויורד לטמיון", אמר דוד דגן, שהיה סמנכ"ל בתע"א ובאחד מתפקידיו ניהל את חטיבת כלי הטיס האזרחיים. כיום הוא פנסיונר של החברה, מבועת מהלופ שמסחרר את החברה הישראלית במהירות, מפורר אותה בכל יום עוד קצת: "אני משתייך לדור שבא לתעשיות הביטחוניות מתוך ציונות, שמייצג את המצפון שהיה פעם למדינה. הרי יכולנו לעשות משכורות מנופחות בחברות פרטיות, אבל התמסרנו לבניין ביטחון המדינה, ועכשיו קורה לה משהו רע מאוד. זאת לא רק החקיקה שהקואליציה מקדמת בכנסת, זה גם הניהול. מערכות המדינה לא מנוהלות. להרבה מאוד אנשים בממשלה הזאת לא הייתי נותן לנהל שניים וחצי עובדים".
בכל הקשור למחאה נגד ההפיכה, מאבקם של עובדי התעשייה האווירית אינו מובן מאליו. פרט לכך שהיא חברה ממשלתית שנתונה להגבלות של המדינה וחשופה לפוליטיזציה, ועד העובדים שלה נשלט בידי הליכוד. היא מהווה את מעוז הכוח המרכזי של שר התיירות חיים כץ, ובראש הוועד עומד בנו יאיר כץ, שבשנים האחרונות ביצר בו את מעמדו ועוד לא אמר את המילה האחרונה מבחינת מיצוי שאיפותיו הפוליטיות.
כבר בימיה הראשונים של המחאה כץ ריסן וצינן יוזמות של עובדים שניסו לקחת בה חלק, כשהבהיר לכ-15 אלף עובדיה כי אם ירצו להפגין, לשבש ולשבות יתכבדו ויממשו את זכותם על חשבון מניין ימי החופשה שעומדים להם. מארגני ההפגנה מול הקריה קראו לאלה מעובדי החברות שמתכוונים להשתתף בה לבקש לקראתה חצי יום חופש. לגבי הפגנות ופעולות מחאה עתידיות יימסרו הודעות בנפרד.
"אין לי מושג כמה אנשים יבואו", סיפר אתמול אחד המארגנים, פלטי ביכמן, גם הוא מיוצאי תע"א ולשעבר טייס מסוקים בחיל האוויר. "לפי קצב ההצטרפויות לקבוצות שפתחנו בווטסאפ אני מקבל את הרושם שיבואו אלפים, אבל את המספר נדע להעריך רק כשנתייצב מול הקריה".
הוא עדיין רוצה להאמין שגלנט יבלום את ההידרדרות במדרון אלי חורבן: "הנזק יהיה ישיר, כואב ויורגש בתעשיות עצמן. חברות שפועלות במדינה דיקטטורית מתקשות לעשות עסקים עם מדינות נאורות, נקיות. אני אפילו לא רוצה לחשוב על זה שישראל תהפוך לאחת מאותן מדינות מצורעות שמספקות נשק למדינות מצורעות אחרות. הכל מתהפך לנו מול העיניים במהירות. איפה גלנט?"
איחוד הכוחות של עובדי התעשיות הביטחוניות הגדולות לקראת ההפגנה שמתוכננת מול הקריה בא לאחר שבשבועות האחרונים כבר לא ניתן היה להתעלם מהתסיסה שחלה בתוך החברות עצמן. באמצע יום השיבושים של השבוע שעבר התגלגל מכתב שחתום בידי ד"ר משה אורון שהופנה למנהלי חטיבת הטילים של תע"א, ובו הוא הודיע על הפסקת שירותי הייעוץ שהוא מספק להם זה כעשור בנושאי לייזר ואופטיקה. "ממשלת ישראל מובילה חוקים שמקדמים את המדינה לדיקטטורה ומצפוני לא נותן לי להמשיך ולפתח כלי נשק עבור מדינה כזאת", כתב להם. בעבר הוא שימש בתפקיד המדען הראשי של אלביט מערכות, ובהמשך היה המדען הראשי של החברה-הבת שלה אל-אופ: "את מרב חיי המקצועיים, מעל 60 שנה, הקדשתי לביטחון ישראל במסגרות שונות. אין לי מדינה אחרת, ואני עצוב מאוד שהגענו למצב זה", הוא חתם.
גורמים שמקורבים להנהלת תעשייה האווירית התעקשו על כך ש"אין שטף של מכתבים כאלה, ועדיין, המכתב רץ בקבוצות הווטסאפ הפנימיות של עובדים ויוצר את הדינמיקה שלו".
אצל המתחרה רפאל ניכרה בחודשים האחרונים פעילות מחאה ערה יותר, שהתבטאה בעיקר בהפגנות מחוץ למתקנים בצפון. בחלק מאותן הפגנות השתתף גם הנשיא והמנכ"ל לשעבר של אלביט מערכות יוסי אקרמן, שגר בבית לחם הגלילית, ומצא מקום עם אנשים שדומים לו כדי למחות. גם הוא צפוי להשתתף בהפגנה מול משרד הביטחון.
חקיקת חוקי ההפיכה וההידרדרות החברתית הכללית קורעות בימים האלה גם את עובדי רפאל, חברה שפיתחה מערכות הגנה פורצות דרך כמו כיפת ברזל, קלע דוד ומעיל רוח שהצילו חיי רבים. קבוצה של עובדים שמתנגדים להפיכה שיגרה בימים האחרונים מכתב בהול ליו"ר החברה יובל שטייניץ ולמנכ"ל שלה יואב הר-אבן בבקשה שיעבירו לשר הביטחון ולשאר חברי הממשלה את המסר ש"אין דומה מפעל חיים בתעשייה ביטחונית להגנה על מדינת ישראל דמוקרטית לעבודה עבור יצרן נשק במדינה דיקטטורית".
הם הוסיפו כי "לכל עובד ברפאל יש קו אדום מוסרי, שאם הממשלה תחצה אותו הוא יפסיק לחוש שתרומתו לחברה מהווה תמיכה בציונות. מצפונו לא יתיר לו לפתח נשק עבור ממשלה השועטת לקראת דיקטטורה. עבור רבים הקו האדום נמצא מעבר לפינה, עבור אחרים הוא כבר נחצה".
קבוצת עובדים אחרת בחברה הביטחונית, שתומכים במהלכי הממשלה, שיגרה להנהלה מכתב משלה וייחסה לעמיתיה את הלהטת הרוחות בין כותלי החברה, כשברקע הוויכוח הציבורי על ההפיכה המשטרית. הם טענו, בין השאר, כי מתנגדי ההפיכה מנצלים את קבוצות הווטסאפ של כלל עובדי החברה כדי להסית לאלימות, לפגוע בראש הממשלה, להשתיק דעות שונות ולעשות שיימינג למי שחושב אחרת מהם. עד כה שגרת העבודה ברפאל לא שובשה בעקבות הוויכוח, אך לפי אחד המוחים אין בכך כדי להצביע על הבאות.