לחימה בצפון עלולה להחריף את המחסור במזון ולייקרו
לחימה בצפון עלולה להחריף את המחסור במזון ולייקרו
אחרי מחסור וזינוק במחיר העגבניות בשל הלחימה בעוטף עזה, עלול להיווצר מחסור בביצים מלולי הצפון. בינתיים שר האוצר סמוטריץ' מתעקש על המשך פתיחת משק החלב ליבוא. הרפתנים: "נעתור לבג"ץ"
המתיחות הבטחונית והחשש להתלקחות גזרת הצפון מאיימים להעמיק את המחסור בשוק המזון. רוב לולי המטילות של ישראל מרוכזים באזור הצפון וביישובים צמודי הגדר, כך שלחימה באזור תקשה על איסוף ביצים מהלולים. כבר בשבוע שחלף פתח משרד החקלאות מכסה פטורה ממכס לייבוא 50 מיליון ביצים. אפשר להעריך שאלה צעדים ראשוניים למניעת מחסור שעלול להיווצר.
בעוד שעיקר המחסור בשבוע הראשון ללחימה נרשם בעגבניות, מלפפונים וירקות נוספים שמגדלים בדרום הארץ, פתיחת זירה צפונית, עלולה להרחיב את המחסור גם לגידולים נוספים. בהתאם להנחיות פיקוד העורף לא מתקיימת פעילות חקלאית בשטחי גידול בטווח של 7 ק"מ מרצועת עזה, ועל כן היבול לא נקטף. ישובי העוטף: הם מקור הירקות של המדינה, ובאזור זה מגדלים 70% מהעגבניות המקומיות. סגירת השטח שלא איפשרה את איסופן גרמה לזינוק במחירן בשבוע שעבר לגובה חריג של עד 25 שקל לק״ג.
המענה המיידי למחסור, נמצא ביבוא עגבניות מטורקיה ובשבוע שעבר שוחררו מהנמלים בארץ כ־3,500 טון של פירות וירקות. עגבניות אלו, יגיעו לחנויות השבוע. ככל שהלחימה תימשך את הצריכה המקומית ישלים הייבוא. אלא שגם בטורקיה זינק מחיר העגבניות. ולדברי יבואנים הגיע ל־7 שקל לק״ג, לפני שינוע לארץ ומכס בגובה 2 שקל לק״ג. כך, שגם העגבניות שיגיעו בקרוב, ימכרו במחיר גבוה.
בשעבר עלו טענות קשות מצד צרכנים, לפיהן רשתות השיווק העלו מחירים. מבדיקה שערכה פרייסז לכ־2,300 מוצרים ברשתות הגדולות, עולה כי מחיר הסל עלה בשבוע שעבר ב-2.5%-6.8%. ברשתות הסבירו כי העלייה נובעת מסיום מבצעי ההוזלות בחגי תשרי ולא בוצעה העלאת מחירים.
אשר לחלב הניגר, הלחימה שהובילה לסגירה של מקומות בילוי איפשרה למחלבות להסיט את אספקתו מהשוק המוסדי לחנויות המזון וניתן היה למצוא אותו בכמויות גדולות. למרות זאת, נחוש שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להאריך בחצי שנה את הפטור ממכס.
הרפתנים, המתמודדים עם השבתה של יותר משליש מהרפתות בעוטף עזה, פגיעה ברפתנים ומשפחותיהם ונזק חמור לציוד, זועמים על ההחלטה ובוחנים עתירה לבג"ץ ואף השבתת אספקת חלב גולמי למחלבות.
"בזמן שאנו קוברים את אחינו ומגינים על החקלאות בעוטף, סמוטריץ׳ מחליט על המשך פתיחת היבוא, והטלת מכת מוות לענף", מסר ליאור שמחה, מנכ"ל ארגון יצרני החלב. "נדאג לבוא חשבון עם מקבלי ההחלטות ששוב פוגעים ברפתנים ובפרט, ברפתני העוטף שנלחמים על חייהם".
שר החקלאות אבי דיכטר, שניסה ללא הצלחה, לבלום את החלטת סמוטריץ' ביוני האחרון להסיר את המכס ל־3 חודשים, הציע בסוף השבוע פשרה ולפיה יוסר המכס על יבוא חלב ל־3 חודשים בלבד על כמות מוגבלת של 10 מיליון ליטר בחודש. כעת ממתינים הרפתנים להחלטת סמוטריץ', שאמור לחתום על הצו מחר.