סגור

"בזבוז של מאות מיליוני שקלים על בדיקות אנטיגן"

מתקפה חריפה של החשכ"ל על האופן הבזבזני שבו מתנהל משרד הבריאות ברכישת הבדיקות; במכתב שהגיע לידי כלכליסט מאשים יהלי רוטנברג כי "אופן ביצוע המכרזים וכשלים נוספים מביאים לעלייה, לעתים משמעותית, במחירי הבדיקות"; הוא קובע שההפסד למדינה באנטיגן מגיע ל־30 שקל לבדיקה, ולמאות מיליוני שקלים


משרד האוצר יוצא במתקפה חריפה על ההתנהלות הבזבזנית של משרד הבריאות ברכישת בדיקות האנטיגן וה־PCR לקורונה. החשב הכללי במשרד האוצר יהלי רוטנברג, שאחראי על כלל ההתקשרויות והתשלומים של המדינה, שיגר אתמול מכתב חריף למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש. כותרת המכתב שהגיע לידי "כלכליסט" היא: "חוסר יעילות כלכלית ברכישת וביצוע בדיקות קורונה".


למכתב במלואו לחצו כאן
"מסקירת התקשרויות שביצע משרד הבריאות, וכן מסקירה של המחירים המשולמים בעולם לעומת המשולמים על ידי המשרד, עולה כי קיים מקום רב לשיפור התהליכים ברכישת בדיקות קורונה וביצוען בפועל", כותב רוטנברג לאש. במכתב הוא מציג כמה מקרים: "חסמי כניסה, כמו גם אופן ביצוע מכרזים וכשלים מבניים נוספים, אשר מביאים לעלייה, לעתים משמעותית, במחירי הבדיקות כמו גם לאי־יעילות מובנית בתהליכים ולבזבוז משאבים".

3 צפייה בגלריה
הלי רוטנברג  פרופ' נחמן אש  יאיר פינס  יוגב גרדוס
הלי רוטנברג  פרופ' נחמן אש  יאיר פינס  יוגב גרדוס
מימין: יהלי רוטנברג, פרופ' נחמן אש, יאיר פינס ויוגב גרדוס
(צילומים: גלעד ארצי, דנה קופל, אבי חיון לע"מ, דוברות משרד האוצר)

רוטנברג קורא להנהלת משרד הבריאות "לשנות את הליכי התכנון והרכש של בדיקות הקורונה, תוך שיפור משמעותי של ההליך המכרזי הנלווה לכך". הוא גם קובע ש"על המשרד לתאם זאת עמנו". רוטנברג מציין כי משרד הבריאות נושא בשני כובעים: הוא גם רוכש בדיקות ובמקביל הוא הרגולטור שקובע פרמטרים לאישור וליבוא המוצרים.
לפי רוטנברג, המשרד דורש אישורים שמייצרים בפועל "מונופול" במקרה של בדיקות PCR ובמקרה של אנטיגן "מכביד, לעתים שלא לצורך", על יבוא בדיקות תוך "סגירת השוק לתחרות... והמדינה נשארת נתונה לחסדי מספר מוגבל של שחקנים".

3 צפייה בגלריה
מימין למעלה עם סיבוב השעון: תור בדיקת  אנטיגן ב ביג פאשן ב אשדוד בדיקה בדיזנגוף סנטר בתל אביב תור בדיקה גרנד קניון באר שבע השבוע קורונה
מימין למעלה עם סיבוב השעון: תור בדיקת  אנטיגן ב ביג פאשן ב אשדוד בדיקה בדיזנגוף סנטר בתל אביב תור בדיקה גרנד קניון באר שבע השבוע קורונה
מימין למעלה עם סיבוב השעון: תור לבדיקת אנטיגן בביג פאשן באשדוד, בדיקה בדיזנגוף סנטר בתל אביב ותור לבדיקות בגרנד קניון בבאר שבע, השבוע
(צילומים: אוראל הכן, גדי קבלו, חיים הורנשטיין)

לגבי התקשרויות, החשכ"ל סבור כי "לא יהיה זה נכון להמשיך ולהאריך התקשרויות, כאשר כיום ניתן לרכוש את הבדיקות במחירים זולים משמעותית". הוא מתריע על "פערים של עשרות אחוזים בין ספקים שונים" בכל הקשור לדיגום של בדיקות מסוג PCR. לפי חישוב זהיר של החשכ"ל, המחירים שאישר משרד הבריאות לגבות לאותם ספקים שעמם הוא חתם על הסכם גורמים לאובדן כספי ציבור בהיקף של 42 מיליון שקל בחודש – רק על בדיקת PCR. זהו סכום קטן יחסית לבזבוז בבדיקות אנטיגן, שם אומדן אובדן כספי הציבור מגיע כבר למאות מיליוני שקלים (בזבוז של עד 30 שקל לבדיקה בודדת).
גורם במשרד האוצר על התנהלות רכש הבדיקות במשרד הבריאות: "זה הכל 'יד רוחצת יד', הכל הסכמי בלעדיות. בכל מקום שאנו חופרים, אנו מגלים קופת שרצים"
החשכ"ל מותח ביקורת על כמעט כל שלב בביצוע המכרזים של משרד הבריאות, ואפילו מעיר כי המשרד רוכש ערכות של 2,1 ו־20 בדיקות כאשר רכישת ערכות עם 50 או 100 בדיקות היתה מצמצמת מאוד את בזבוז כספי הציבור. "מתפקידנו ומחובתנו לספק את השירות הממשלתי בצורה מיטבית וביעילות ומתוך הפנמה עמוקה כי אנו עוסקים בכספי ציבור. לנוכח הסוגיות המועלות במסמך זה ואחרות, על המשרד לשפר משמעותית את הליכי התכנון והביצוע של רכש הדיגום והמעבדות", קובע החשכ"ל ומבקש לקיים דיון בנושא בהקדם.
גורם במשרד האוצר המעורה בפרטים אמר בהתייחסו להתנהלות משרד הבריאות בנוגע לרכש הבדיקות כי "זה הכל 'יד רוחצת יד', הכל הסכמי בלעדיות. בכל מקום שאנו חופרים, אנו מגלים קופת שרצים".