ליברמן וגנץ סיכמו: שכר החיילים יעלה ב-50% החל מהשנה הבאה
ליברמן וגנץ סיכמו: שכר החיילים יעלה ב-50% החל מהשנה הבאה
במסגרת ההחלטה שעלותה למשק כ-900 מיליון שקל ואשר תמומן מתקציב הביטחון ומתקציב נוסף, החל מינואר 2022 יועלה שכר החיילים. כך, שכרם של הלוחמים יעלה ל-2,463 שקל, של החיילים העורפיים - ל-1,235 שקל ושל תומכי הלחימה - ל-1,793 שקל
שר האוצר אביגדור ליברמן ושר הביטחון בני גנץ סיכמו כי שכר חיילי החובה בצה"ל יעלה ב-50% החל מחודש ינואר 2022 (משכורת פברואר), זאת בתיאום עם הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי ועל בסיס עבודות מטה שנעשו בנושא בשבועות האחרונים.
במסגרת ההחלטה, בעלות של כ-900 מיליון שקל שתמומן הן מתקציב הביטחון והן מתקציב נוסף שיגיע ממשרד האוצר, יעלה שכרם של של כלל הלוחמים לכ-2,463 שקל ובהמשך לכך, שכרם של לוחמי החוד יועלו בשנה השלישית לכ-3,048 שקל, שכרם של תומכי הלחימה יועלו לכ-1,793 שקל ושכרם של החיילים העורפיים יועלו לכ-1,235 שקל. כך, הוכרזה למעשה התוספת הראשונה לתקציב הבטחון.
ההחלטה מתקבלת רגע אחרי אישור התקציב וניתן לראותה כתגובה לביקורת הרחבה שהטיחו באופוזיציה על כך שליברמן לא עמד בהתחייבותו להגדיל את שכר חיילי החובה. בנוסף, יש לראות את המהלך כמהלך שנועד להכשיר בעתיד את העברת החוק הנוגע להכשרת הגדלות הרמטכ"ל לפנסיה התקציבית.
מבחינה מהותית, הכסף שהצבא משלם לחיילי החובה לא מוגדר כ'שכר' אלא כ'דמי קיום', ובצה"ל מתעקשים כי לא מדובר בתמורה לשירות הצבאי, שכן השירות הצבאי נעשה מכוח החוק. עם זאת, ייתכן כי דמי הקיום הגבוהים עשויים לעודד מוטיבציה לשירות צבאי בכלל, ולשירות קרבי בפרט, כך לדוגמה אמר שר הבטחון כי "העלאת שכר החובה תשפיע משמעותית על בניין הכוח בצה"ל". בצבא סבורים, כי בגזרת "שירות החובה" לא נכון לבסס את המוטיביציה על תגמולים כלכליים, אך לא התנגדו להעלאת דמי הקיום לחיילי צה"ל.
ליברמן, לעומת זאת, מתייחס להעלאת דמי הקיום של חיילי הסדיר כביטוי להערכה שהציבור הישראלי רוכש להם. ליברמן אמר מספר פעמים כי התקציב הוא הדרך לבטא סדרי עדיפויות. מבחינת ליברמן, העלאת דמי הקיום לחיילי סדיר לא צריכה להיבחן בכלים של תמריצים כלכליים, אלא מהווה מעין 'אות הערכה והוקרה' על שירותם בצה"ל, זאת מכיוון שעל אף שהמשרתים בצה"ל עושים זאת בשל החובה החוקית שמוטלת עליהם, הרי שמדובר רק בכמחצית מסך הישראלים בשכבת הגיל הרלוונטית.
שר האוצר אביגדור ליברמן אמר בתגובה: "הבטחתי לעלות את דמי הקיום של חיילי הסדיר וקיימתי, זאת כאות הערכה והוקרה לשירותם בצה"ל ועל כך שהם מהווים עמוד תווך בביטוחנה ובחוסנה של מדינת ישראל ואזרחיה. החלטה זו מביאה לידי ביטוי את האחריות והחובה שלנו כהנהגה כלפי אלו שתורמים למדינה ומבטאת מדיניות, של שינוי סדרי עדיפויות שהממשלה הזו מובילה, ובכך מצטרפת לשורה של צעדים שנכנסו לתוקף עם העברת התקציב האחרון, לרבות תכנית 'ממדים ללימודים', 'מיגון הצפון' והסדרת תוכנית 'נפש אחת'".
שר הביטחון בני גנץ אמר כי: "אנחנו מביאים היום החלטה שעושה צדק עם אלו שמשרתים, ושיש לה השלכות משמעויתיות על בניין הכוח בצה"ל והמשך קיומו כצבא העם. מדובר בצורך לאומי, שמתחבר לצורך להביא רפורמה רחבה בשירות בצה"ל. לצד התוספת בתקציב, נמשיך לדאוג לכל החיילים, נרחיב את מעגל המתגייסים ונחזק את החיילים מהאוכלוסיות המיוחדות שזקוקים לסיוע נוסף".
שכר החיילים לפי תפקיד כיום, לפני ההעלאה: