סגור

בניגוד לדברי ליברמן: התוכנית למאבק ביוקר המחיה תמומן גם מקרן הפיצויים

שר האוצר טען כי המקור התקציבי לתוכנית יהיה רק הגידול בהכנסות המדינה, אך לפי טיוטת תקנות שפורסמה להערות הציבור עולה כי גם קרן הפיצויים תישא בעול; לפיכך, לקרן יופרשו השנה רק 8.5% מהכנסות מס הרכוש במקום 25% כיום; באוצר מסבירים כי ההפרשות השנה לקרן היו גבוהות במיוחד

משרד האוצר פרסם הלילה (ב') את המקור התקציבי למימון התוכנית למאבק ביוקר המחיה, ובניגוד לטענותיו של השר אביגדור ליברמן כי הדבר ייעשה רק מהגדלת הכנסות המדינה, עולה כי גם קרן הפיצויים של מס רכוש תיאלץ לשאת בעול.


על פי טיוטת התקנות שפורסמו להערות הציבור, בשנת 2022 יופרשו רק 8.5% מהכנסות מס הרכוש לקרן הפיצויים, במקום 25% הנהוגים כיום. באופן זה לקרן הפיצויים יגיעו השנה כ-850 מיליון שקל במקום כ-2.5 מיליארד שקל לפני התיקון, וכך ההפרש יסייע למימון התוכנית. עם זאת, בדברי ההסבר לתקנות נמסר כי כעת יש בקרן הפיצויים כ-13 מיליארד שקל והכנסות המדינה לקרן הפיצויים בשנת 2021 היו גבוהות במיוחד ועמדו על כ-3.2 מיליארד שקל.

1 צפייה בגלריה
ראש הממשלה נפתלי בנט הציג תוכנית נגד יוקר המחיה
ראש הממשלה נפתלי בנט הציג תוכנית נגד יוקר המחיה
ליברמן, בנט וברביבאי מציגים את התוכנית
(עמוס בן גרשום, לע"מ)


קרן הפיצויים מנוהלת על ידי רשות המסים ודרכה משולמים פיצויים על נזקים ישירים ועקיפים שנגרמו כתוצאה ממעשי איבה או פעילויות מלחמה. הקרן גם מפצה בגין נזקי בצורת באזורים מסוימים בארץ.
נזכיר, לפני כשלושה שבועות הציגו ראש הממשלה נפתלי בנט, ליברמן, ושרת הכלכלה אורנה בריבאי, את התוכנית למאבק ביוקר המחיה. עלותה נאמדת בכ-4.5 מיליארד שקל. ליברמן התעקש שוב ושוב במספר הזדמנויות כי המקור התקציבי למימון התכנית הוא בגלל צפי בגידול בהכנסות המדינה בשנת 2022, ואמר גם כי הכלכלנית הראשית צפויה להוציא תחזית הכנסות עדכנית לשנת 2022. אולם כעת מתברר כי דבריו של ליברמן היו נכונים רק במידה חלקית, וכי הגידול הצפוי בהכנסות לא מממן את כל התוכנית. התחזית האחרונה – שעודכנה באוקטובר – מדברת על הכנסות בסדר גודל של כ-411 מיליארד שקל לשנת 2022.
על פי חוק יסודות התקציב (סעיף 40) בכדי להתקין תקנות שצפויות להקטין את הכנסות המדינה לעומת התחזית יש צורך בהצבעה על דרך מימון. התוכנית של ליברמן צפויה להפחית את הכנסות המדינה בכ-3.5 מיליארד שקל (נקודות זיכוי שיקטינו את היקף ההכנסות ממס הכנסה בהיקף של 2.25 מיליארד שקל, וביטול מכסים שיקטינו את ההכנסות ב-1.3 שקל), וזו הסיבה שליברמן נדרש כעת לצמצום התקציב בקרן הפיצויים.
נזכיר, כי כבר עם ההכרזה על התוכנית, מתחו בכירים מבנק ישראל ביקורת פומבית על הקטנת ההכנסות שמגולמת בה. כך לדוגמה אמר ד"ר עדי ברדנר כי "אנחנו נמצאים בתקופה שההכנסות ממסים גבוהות באופן חריג, אבל גם קרן המטבע והניתוחים שלנו אומרים שיש אלמנט זמני של הכנסות ממסים. לכן להפחית מסים זה משהו שיפגוש אותנו כשנרצה לבצע את התוכניות המבניות יותר בחינוך, בתשתיות, בתחבורה. זה הכסף שיחסר בסופו של דבר בתקציב כשיצטרכו להתמודד עם התהליכים המבניים שיסייעו להתמודד עם יוקר המחיה בצורה שיטתית".